GuidePedia

0

Ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην περιοχή.

Η αποστολή ενός νέου στόλου μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων από τη Ρωσία στην αεροπορική βάση Ερεμπούνι στην Αρμενία, την περασμένη εβδομάδα, εγείρει ανησυχία για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην περιοχή. Πρόκειται για ενέργεια, που όπως αναφέρει δημοσίευμα στη τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα έχει σοβαρές συνέπειες, οι οποίες θα εκτείνονται και πέρα από την στρατηγική περικύκλωση της Τουρκίας - θα επηρεάσει το μέλλον της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ αλλά και την ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Η Αρμενία ιστορικά διατηρεί στενές στρατιωτικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά η αύξηση της παρουσίας της Μόσχας στην περιοχή, γίνεται αντιληπτή ως προσπάθεια επέκτασης της ρωσικής κυριαρχίας, ειδικά σε μία περίοδο που γίνεται λόγος για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Όσο για τη Τουρκία, τα δεδομένα έχουν αλλάξει από τότε που καταρρίφθηκε το ρωσικό μαχητικό, τον Νοέμβριο του 2015. Το Κρεμλίνο αντεπιτίθεται, οριοθετώντας την σφαίρα επιρροής του κατά μήκος των τουρκικών συνόρων και πιέζοντας τη Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η Hurriyet, δεν προκαλεί έκπληξη που το Ναγκόρνο - Καραμπάχ έχει επανέλθει στην ατζέντα και των δύο χωρών. Μία μόλις ημέρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού, ρώσοι βουλευτές κατέθεσαν ένα νομοσχέδιο που θα έστελνε ενώπιον της δικαιοσύνης οποιονδήποτε αρνούταν τη «γενοκτονία» των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις. Στις 3 Δεκεμβρίου, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε το Μπακού και επαναδιαβεβαίωσε την δέσμευση της Τουρκίας για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν.

Μέσα σε μία εβδομάδα και για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία το 1995, το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε βαρύ πυροβολικό στο μέτωπο του Καραμπάχ. Το Μπακού κατηγόρησε την Αρμενία ότι προκάλεσε το θερμό επεισόδιο καθώς επιτέθηκε πρώτη σε οικισμούς Αζέρων. Στην πραγματικότητα, οι εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο - Καραμπάχ έχουν αυξηθεί  το τελευταίο διάστημα. Σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο, μόνο μία σπίθα είναι αρκετή για να προκληθεί ένας proxy πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η επιστροφή στον πόλεμο για το Καραμπάχ απειλεί να εμπλέξει πολύ μεγαλύτερες περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν. Σε περίπτωση εκ νέου εχθροπραξιών, μπορεί να επηρεαστεί και η λειτουργία των ενεργειακών αγωγών» σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκιραγκόσιαν, διευθυντής του Κέντρου Περιφερειακών Σπουδών (RSC) στο Ερεβάν, αναφερόμενος σε σχεδιαζόμενα έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP αλλά και σε υπάρχοντα όπως ο αγωγός Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν (BTC).

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top