GuidePedia

0


Οι Κούρδοι του Ιράν (KDPI) δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον Ιρανικό στρατό. Οι Κούρδοι του Ιράν προσπαθούν από το 1918 να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους, και φαντάζομαι θα το προσπαθήσουν και σε αυτήν την αναταραχή. Οι μόνοι Κούρδοι που έχουν άφθονο πετρέλαιο και αέριο είναι οι Κούρδοι του Ιράκ (Βόρειο Ιράκ)

Οι ΗΠΑ έχουν κοινά συμφέροντα με τους Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, οι Ρώσοι έχουν κοινά με τους Κούρδους της Τουρκίας και του Ιράν, ενδεχομένως και με αυτούς της Συρίας, τουλάχιστον όσο δεν πλησιάζουν την Μεσόγειο Θάλασσα, οι Τούρκοι έχουν κοινά συμφέροντα με τους Κούρδους του Ιράκ, το Ιράν έχει κοινά συμφέροντα με τους Κούρδους της Συρίας, αλλά και με αυτούς της Τουρκίας, όσο φυσικά δεν ενοχλούν τις δικές του γραμμές προς την Τουρκία, οι Ισραηλινοί έχουν κοινά συμφέροντα με όλους τους Κούρδους, και οι Άραβες του Κόλπου έχουν κοινά συμφέροντα με τους Κούρδους του Ιράν και τους Κούρδους της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ θα ήθελαν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στην Συρία και το Ιράκ, οι Ρώσοι θα ήθελαν ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν στην Τουρκία και το Ιράν, οι Ισραηλινοί θα ήθελαν όλο το Κουρδιστάν ανεξάρτητο, ενώ οι Ιρανοί, οι Τούρκοι και οι Άραβες του Κόλπου δεν θέλουν καθόλου ανεξάρτητο Κουρδιστάν.

Αλλά και οι ίδιοι οι Κούρδοι δεν είναι δεδομένο τι ανεξάρτητο Κουρδιστάν θα ήθελαν, γιατί όπως είπα οι Κούρδοι του Ιράκ είναι πάρα πολύ πλούσιοι σε πετρέλαιο και αέριο, και δεν ξέρω σε τι βαθμό και με τι όρους και προϋποθέσεις θα ήταν διατεθειμένοι να το μοιραστούν με τους μαρξιστές Κούρδους της Τουρκίας (PKK), αλλά και με τους υπόλοιπους Κούρδους, που το διεκδικούν. Έστω δηλαδή ότι λες στους Κούρδους να το κάνουν όλο το Κουρδιστάν ένα ανεξάρτητο κράτος. Οι Κούρδοι του Ιράκ θα θέλουν έναν βαθμό αυτονομίας, ώστε να έχουν αυτοί τον έλεγχο του πετρελαίου και του αερίου τους, ενώ οι Κούρδοι της Τουρκίας, της Συρίας και του Ιράν, θα θέλουν μία ισχυρή κεντρική διοίκηση, ώστε να έχουν αυτοί τον έλεγχο του πετρελαίου και του αερίου του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας ανέρχονται σε 11.5 εκ περίπου, της Συρίας σε 2.5 εκατομμύρια περίπου, του Ιράν σε 4 με 5 εκατομμύρια περίπου, και του Ιράκ σε 6.5 εκατομμύρια περίπου. Επομένως αν ένα ενιαίο Κουρδιστάν λειτουργούσε όπως λειτουργεί πχ η Ελλάδα, τον έλεγχο του πετρελαίου και του αερίου θα τον είχαν οι Κούρδοι της Τουρκίας, αφού εκεί ζει το μεγαλύτερο μέρος του Κουρδικού πληθυσμού. Οι Κούρδοι της Τουρκίας έχουν επίσης πολύ μεγάλη επιρροή στους Κούρδους της Συρίας, και φαντάζομαι ότι θα λειτουργούσαν σαν ένα ενιαίο μπλοκ



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top