GuidePedia

0



Στην Ευρώπη, όπως και στην Αμερική, υπάρχει μια νοσηρή γοητεία για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Για το 2016, η κύρια έλξη ήταν ο Donald Yrump και το θέαμα ενός άνδρα που ηγείται του ρεπουμπλικανικού χώρου με ένα μοναδικό μείγμα μεγαλομανίας celebrity και ντόπιας ξενοφοβίας. Όλα αυτά συνέβαλαν σε ένα πολύ καλό σόου.

European Council on Foreign Relations
του Jeremy Shapiro


Αλλά μετά από τις δύο μεγάλες αναμετρήσεις, ίσως ήρθε ο καιρός να πάρουμε το πράγμα λίγο πιο σοβαρά. Οι εκλογικές διαδικασίες στο New Hampshire και στην Αίόβα, δεν έχουν φέρει μεγάλη σαφήνεια στην διαδικασία, αλλά αποδεικνύουν ότι ο Donald Trump είναι εδώ στα αλήθεια. φαίνεται ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν θα ενωθεί γύρω από έναν σημαιοφόρο σύντομα, και η Hillary Clinton έχει για άλλη μία φορά αποδείξει την αιώνια αδυναμία της ως υποψήφιος. Πρέπει να σκεφτόμαστε το αδιανόητο: τι θα συμβεί εάν ο Donald Trump γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ; Και πιο συγκεκριμένα, τι θα σήμαινε αυτό για την Ευρώπη;

Είναι ασφαλώς δύσκολο να γνωρίζουμε τι θα έκανε στα αλήθεια ένας πρόεδρος Trump. Έχει μισήσει διάφορα πράγματα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική έχει υιοθετήσει ένα επίπεδο ασυνέπειας που γιορτάζει την ιδέα ότι οι επιταγές της λογικής, τελειώνουν στις ακτές του έθνους. Επομένως με μια ανάσα μπορεί να διακηρύξει μια βαθιά αδιαφορία στη χρήση βίας στο εξωτερικό, αλλά με την επόμενη (ανάσα) μπορεί να προτείνει τον βομβαρδισμό των ελεγχόμενων από την ISIS κοιτασμάτων πετρελαίου στο Ιράκ και στη Συρία και να τα περιβάλλει με ένα δαχτυλίδι αμερικανικών στρατευμάτων.

Αλλά, όπως ο συνάδελφός μου στο Brookings, Thomas Wright, έχει δηλώσει, ένας βασικός πυρήνας έχει κινητοποιήσει την αντίληψη του Trump για την εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες: η Αμερική έχει μια ακατέργαστη συμφωνία. Η Αμερική, κατά την άποψή του, είναι αυτή που πληρώνει τον λογαριασμό για το θέμα της παγκόσμιας ασφάλειας για δεκαετίες, και παίρνει πολύ λίγα ως αντάλλαγμα. Διασφαλίζει την Ευρώπη και την Ιαπωνία, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να πληρώνει για αυτό το προνόμιο. Απελευθέρωσε το Κουβέιτ και το Ιράκ, ωστόσο έδωσε τον πετρελαϊκό πλούτο εκεί σε άλλους που απλώς περίμεναν και παρακολουθούσαν τους Αμερικανούς στρατιώτες να πεθαίνουν για να τους υπερασπιστούν.

Αυτή η έννοια της κακής διαπραγμάτευσης κάνει τον trump να είναι περισσότερο θυμωμένος με τους συμμάχους των ΗΠΑ παρά με τους εχθρούς. Οι εχθροί των ΗΠΑ πετυχαίνουν δύσκολες συμφωνίες, αλλά τουλάχιστον ξέρεις που βρίσκεσαι. Έτσι, μπορεί να φαντάζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είναι κάποιος με τον οποίο "θα τα πήγαινε πολύ καλά”. Αλλά οι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι σαν φτωχοί συγγενείς, που εκμεταλλεύονται τις συμπάθειες για να δανειστούν χρήματα και στη συνέχεια περνάνε όλη την ημέρα χοροπηδώντας στην χρυσή σας πισίνα. Επομένως, σε ό,τι αφορά την Angela Merkel, το μόνο που βλέπει είναι κάποιον που "κάθεται πίσω” και "δέχεται όλο το πετρέλαιο και το αέριο που μπορεί να πάρει από την Ρωσία”., ενώ οι ΗΠΑ "οδηγούν την Ουκρανία”.

Η κεντρική ιδέα της εξωτερικής πολιτικής του Trump είναι πως πρόκειται να λάβει μια καλύτερη συμφωνία από τους Αμερικανούς συμμάχους. Στην εκδοχή του Trump για την βορειοατλαντική συμφωνία, μια καλύτερη συμφωνία σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι όπως η Γερμανία, πρέπει να πληρώσουν για την αμερικανική προστασία. Περισσότερο από αυτό, σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να χρειάζονται καν προστασία από τις ΗΠΑ. Θα περιμένει η Ευρώπη να επωμιστεί το βάρος για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων που είναι ευρωπαϊκά και όχι αμερικανικά προβλήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η προσφυγική κρίση.

Ασφαλώς, η ανάγκη για πιο δίκαιη κατανομή βαρών ήταν αισθητή στην αμερικανική πολιτική για δεκαετίες. Η στροφή του προέδρου Obama στην Ασία αντανακλούσε την ιδέα ότι η Ευρώπη ήταν ικανή να αντιμετωπίσει τα δικά της προβλήματα και ότι η υπερβολική αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη, έχει δώσει στους Ευρωπαίους την δυνατότητα να παραμελούν τις δικές τους δυνάμεις. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Bob Gates, τελείωσε την θητεία του το 2011 με μια καταιγιστική επίδραση στην ευρωπαϊκή ανευθυνότητα για την άμυνα.

Αλλά η διαφορά μεταξύ του Obama και του Trump αναδεικνύει αυτό που είναι καινούριο για τον Trump. Οι προηγούμενες αμερικανικές προσπάθειες για εξίσωση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών του Obama, βασιζόταν πάντα στην ιδέα ότι η ασφάλεια και η ευημερία της Ευρώπης είναι ένα βασικό αμερικανικό συμφέρον και ως εκ τούτου, πρέπει να προστατεύεται -από την Ευρώπη, εάν είναι δυνατόν και από τις ΗΠΑ, εάν είναι αναγκαίο. Οι προηγούμενοι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν ψάξει ρητά για μια πιο δίκαιη εταιρική σχέση με την Ευρώπη, όταν πρόκειται για την προστασία τόσο της Ευρώπης όσο και της γειτονιάς της, αλλά δεν έχουν επιδιώξει να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και να την αφήσουν στην τύχη της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση Obama έχει υποθέσει ότι η ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση, είναι επίσης και πρόβλημα της Αμερικής. Έχει υποστηρίξει μια αποστολή του ΝΑΤΟ για να κοπούν οι διαδρομές του λαθρεμπορίου προς την Ευρώπη διαμέσου της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά πίεσε τους Ευρωπαίους να ηγηθούν. Παρομοίως, η κυβέρνηση έχει ψάξει μια ισορροπία στην απάντησή της στην ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, που να βάζει την κύρια ευθύνη στους Ευρωπαίους αλλά επίσης να τους υποστηρίζει με αμερικανική δύναμη. Για τον σκοπό αυτό, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ashton Carter, προσφάτως ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα τετραπλασιάσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες στην Ευρώπη το 2017 για να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα στην Ανατολή.

Η διακομματική αμερικανική ιδέα ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατευτεί, όπως έχει παρατηρήσει ο trump χωρίς καμία αμφιβολία, αποδυναμώνει την αμερικανική διαπραγματευτική ισχύ με την Ευρώπη, διότι υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν οτιδήποτε δεν μπορεί να φέρει εις πέρας η Ευρώπη. Αλλά επίσης αντανακλά μια ιστορικά ισχυρή πεποίθηση, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν τελικά να μείνουν μακριά από τις ευρωπαϊκές συγκρούσεις.

Αντιθέτως ο Trump, πιστεύει ότι η Αμερική μπορεί να σταθεί εκτός από αυτά τα προβλήματα σε άλλες περιοχές και δεν θα πρέπει να βοηθήσει με την ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση για παράδειγμα, διότι "έχουμε τα δικά μας προβλήματα”. Αυτού του είδους η λογική θα ενισχύσει την διαπραγματευτική του ισχύ με την Ευρώπη και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, σημαντικά. Αλλά στην πορεία μπορεί να καταστρέψει την διατλαντική εταιρική σχέση που έχει καταστήσει και τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τόσο ασφαλείς και ευημερούσες.

Εάν φαίνεται κακή συμφωνία για την Ευρώπη (και τις ΗΠΑ), είναι διότι συμβαίνει. Αλλά η άποψη του trump για τους συμμάχους αντιπροσωπεύει μόλις μια ακραία εκδοχή του αυξημένου αισθήματος στις ΗΠΑ ότι, σε περιόδους σχετικής παρακμής, η χώρα κερδίζει μια ακατέργαστη συμφωνία από τους συμμάχους. Ο trump πιθανώς δεν θα είναι πρόεδρος το 2017 και η διατλαντική συμμαχία πιθανότατα θα αντέξει τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο σε κάτι σαν την σημερινή του μορφή. Αλλά η εταιρική σχέση δεν μπορεί να διαρκέσει στην τρέχουσα κατάστασή της για πολύ περισσότερο. Οι Ευρωπαίοι θα ήταν σοφό να λάβουν πιο δραστήρια μέτρα για να αυξήσουν ορατά το βάρος της άμυνας που φέρουν υπό το νέο πρόεδρο, όποιος/όποια και αν είναι. Διαφορετικά, δεν θα είναι έτοιμοι όταν η Ivanka Trump θα είναι υποψήφια το 2024.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top