GuidePedia

0

Από τη στιγμή που διέρρευσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι η δοκιμή του βορειοκορεατικού πυραύλου θα γινόταν τα ξημερώματα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια του «σούπερμποουλ», φαίνεται πως ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αποφάσισε να τις… διαψεύσει!

Πριν από μερικές ώρες η Βόρεια Κορέα προχώρησε στην προαναγγελθείσα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, υπό την κάλυψη της υποτιθέμενης εκτόξευσης δορυφόρου στο διάστημα, με τη γνωστή γραφική παρουσιάστρια του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου (δεν υπάρχει και τίποτε άλλο…), να ανακοινώνει τα νέα στην τηλεόραση και τα στιγμιότυπα να δείχνουν Βορειοκορεάτες να παρακολουθούν την ανακοίνωση στο κέντρο της Πιονγκ Γιανγκ από γιγαντοοθόνη…

Οι Βορειοκορεάτες ανακοινώνουν ότι έθεσαν με επιτυχία σε τροχιά έναν δορυφόρο τηλεπισκόπησης (Kwangmyongsong-4), όμως για την αξιολόγηση της δοκιμής και αν όντως τα κατάφεραν στο διαστημικό σκέλος της προσπάθειας, θα φανεί τις απόμενες ώρες και μέρες, όταν οι χώρες που διαθέτουν σχετικές δυνατότητες θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση των στοιχείων που θα συλλεχθούν.

Η Εθνική Διοίκηση Διαστημικής Ανάπτυξης της Βόρειας Κορέας (North Korean National Aerospace Development Administration) ανακοίνωσε ότι δέκα λεπτά μετά την εκτόξευση ο δορυφόρος τηλεπισκόπησης Kwangmyongsong-4 είχε μπει σε τροχιά, ενώ ο ηγέτης ανακοίνωσε ότι η χώρα θα προχωρήσει σε περισσότερες εκτοξεύσεις στο μέλλον.

Πιο ηχηρές ήταν οι καταδίκες από τις έμμεσα εμπλεκόμενες χώρες, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ που εμπλέκεται και με στρατεύματα στην εγγύηση της ασφάλειας των χωρών αυτών. Η Κίνα προσπαθεί να εμφανιστεί ως η φωνή της λογικής, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους να απόσχουν από κινήσεις που θα κλιμάκωναν την ένταση.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως για να εξετάσει την δοκιμή και να τοποθετηθεί επ’ αυτής… Το θέμα απασχόλησε και το debate των Ρεπουμπλικάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι θα μιλήσει με τους Κινέζους που πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και τον Τζεμπ Μπους να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και του προληπτικού πλήγματος…
Πρόκειται για δορυφόρο-απάτη υποστηρίζουν οι μυστικές υπηρεσίες της Νοτίου Κορέας, καθώς το βάρος του εκτμήθηκε σε 200 κιλά, το οποίο είναι διπλάσιο από αυτό της δοκιμής του 2012 (έλεγαν ότι ήταν επιτυχής αλλά επρόκειτο για μεγάλη αποτυχία). Ωστόσο, το σύνηθες βάρος των δορυφόρων κυμαίνεται από 800 κιλά μέχρι 1,5 τόνους…

Το ανησυχητικό είναι ο ισχυρισμός ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει πλέον την τεχνολογία για την ανάπτυξη διηπειρωτικών πυραύλων, ενώ φέρεται να προετοιμάζει και Πέμπτη πυρηνική δοκιμή, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC στο θέμα που δημοσιεύει, επικαλούμενο πληροφορίες του νοτιοκορεατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Yonhap.


Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι ξεκινά συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη στη χώρα συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας εννοώντας το σύστημα THAAD, το οποίο είχε στο παρελθόν απορρίψει για να αντιμετωπίσει τη βαλλιστική απειλή από τον βορρά. 
Το σύστημα που θεωρείται εκ των κορυφαίων στον κόσμο, αρχικά ερμηνευόταν ως «Theater High Altitude Area Defense», για να αλλάξει στην πορεία και να μετατραπεί σε Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top