GuidePedia

0

Αντιμέτωπη με τετελεσμένα επί του εδάφους και με την ανάδειξη των Κούρδων της Συρίας σε αξιόπιστο σύμμαχο όχι μόνο των Ρώσων άλλα και των Αμερικάνων, κάτι που τους εξασφαλίζει ρόλο στην μεταπολεμική Συρία, βρίσκεται η Τουρκική ηγεσία η οποία μόλις την προηγούμενη εβδομάδα απειλούσε ότι το PYD η ισχυρή πολιτική οργάνωση του Συριακού Κουρδιστάν «δεν θα έχει μέλλον στην Συρία»

Την Πέμπτη είχε συνεδριάσει στην Άγκυρα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν το οποίο στην κορυφή της ατζέντας είχε τις επιχειρήσεις εναντίον του PKK άλλα και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Συρία, το τουρκικό ΣΕΑ διακήρυξε ότι « το PYD και η ένοπλη πτέρυγα του YPG δεν έχουν μέλλον στην Συρία» και στην κατεύθυνση αυτή η Τουρκία θα μπορούσε να παρέμβει ακόμη και στρατιωτικά

Η Ρωσία με καταιγιστικούς βομβαρδισμούς και με επιστράτευση και του τελευταίου αποκτήματος της ρωσικής αεροπορίας του Su-35S επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα επί του εδάφους στην Συρία πριν αρχίσει η προσπάθεια για την ειρηνευτική διαδικασία με τις συνομιλίες της Γενεύης.

Όμως η Τουρκία κατήγγειλε ότι με την υποστήριξη της Ρωσίας, κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στράφηκαν εναντίον Αράβων και Τουρκμένων στην Βόρειο Συρία, προκειμένου να «καθαρίσουν» το έδαφος το οποίο πλέον σπεύδουν να καλύψουν και οι Κούρδοι του PYD.

Η Ρωσία η οποία υποστηρίζει ακόμη και τώρα την ανάγκη να συμμετέχουν στις συνομιλίες και οι Κούρδοι της Συρίας με την στρατιωτική παρέμβαση της ουσιαστικά δίνει την ευκαιρία στους Κούρδους να αναπτυχθούν και δυτικά του Ευφράτη, εξέλιξη που όπως έχει δηλώσει η ίδια η Άγκυρα αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι κουρδικές δυνάμεις πέρασαν τον Ευφράτη για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον των πόλεων Jarablus και Manbij που έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές..

Η εκκαθάριση της περιοχής που επιχειρεί η Μόσχα δίνει την δυνατότητα στους Κούρδους να ενωθούν με τον κουρδικό θύλακα δυτικά του Ευφράτη, δημιουργώντας έτσι μια συμπαγή περιοχή στα σύνορα με την Τουρκία η οποία θα ελέγχεται από το PYD το οποίο η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, συνδεδεμένη με το PKK.

Όμως η είδηση που προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα ήρθε από τις ΗΠΑ. Με ανάρτηση του στο twitter ο Αμερικάνος προεδρικός απεσταλμένος για την συμμαχία εναντίον του ISIS Μπετ Μαγκουργκ γνωστοποίησε την μυστική επίσκεψη του στις περιοχές των Κούρδων της Συρίας , το Σαββατοκύριακο όπου εκτός των άλλων απέτισε φόρο τιμής στους «μάρτυρες» του Κομπανι.

Ο αμερικάνος αξιωματούχος επισκέφτηκε την περιοχή το Σαββατοκύριακο, μετά τον αποκλεισμό των Κούρδων της Συρίας από τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θεωρείται ότι επρόκειτο για μια κίνηση κατευνασμού των αντιδράσεων τους ,καθώς οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι δυνάμεις του κουρδικού YPG έχουν σημαντικό ρόλο στις χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον του ISIS.

Είναι η πρώτη επίσκεψη αμερικάνου αξιωματούχου σε συριακό έδαφος από το 2012 όταν έκλεισε η αμερικανική πρεσβεία στη Δαμασκό και έχει υψηλή συμβολική σημασία ότι έγινε στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι ,ενώ από κουρδικές πηγές έγινε γνωστό ότι ο Αμερικάνος προεδρικός απεσταλμένος συνοδεύονταν και από Βρετανούς και Γάλλους αξιωματούχους και είχαν επαφές με τους εκπροσώπους και των τριών καντονιών που έχουν ανακηρύξει στην Βόρειο Συρία οι Κούρδοι.

Εντείνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί

Τα ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν 468 επιθέσεις εναντίον 1300 στόχων σε οκτώ επαρχίες της Συρίας μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε το ρώσικο Υπουργείο Άμυνας . Το ενδιαφέρον είναι ότι στους βομβαρδισμού αυτούς συμμετείχαν και τα μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικά Tu-22M3 τα οποία απογειώθηκαν από τις βάσεις τους στην Ρωσία.

Οι επιθέσεις έγιναν στο Χαλέπι, την Λατάκεια, την Χάμα, την Χομς,την Δαμασκό ,την Ρόκα και το Deir ez Zor στο οποίο έγινε και ρίψη από αέρος 200 τόνων τροφίμων και φαρμάκων καθώς οι κάτοικοι της πόλης που πολιορκείται από τους τζιχαντιστές αντιμετωπίζουν παντελή έλλειψη τροφίμων και εφοδίων. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί επεκτάθηκαν και στην επαρχία Daraa όπου οι «τρομοκράτες» απειλούσαν τις θέσεις του κυβερνητικού στρατού. Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδιστικών βρέθηκαν και πάλι δεξαμενές πετρελαίου στα προάστια της Δαμασκού που ελέγχονται από την ισλαμική οργάνωση Jaysh al –Islam αλλά και το διυλιστήριο που λειτουργεί το ISIS στην «πρωτεύουσα» Ράκκα.

Σύμφωνα με ρώσικες πηγές το ISIS υποχρεώθηκε να περιέκοψε κατά 1/3 τους μισθούς των μαχητών του καθώς έχουν περιορισθεί τα έσοδα από το λαθρεμπόριο του πετρελαίου κυρίως προς την Τουρκία.

Η Μόσχα εντείνει την στρατιωτική παρέμβαση της και επιστρατεύει και το νέο υπερσύγχρονο απόκτημα της αεροπορίας της το μαχητικό πολλαπλών ρόλων SU-35S, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας. Το μαχητικό αυτό με χαρακτηριστικά 5ης γενιάς με εντυπωσιακή ευελιξία που το καθιστά ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό όπλο ,από την προηγούμενη εβδομάδα δοκιμάζεται σε πραγματικό "τερέν" , στην Συρία.

Το SU-35S διαθέτει εντελώς νέα ηλεκτρονικά συστήματα, πετάει με ταχύτητα 2400 kmph, ξεπερνώντας κάθε άλλο αντίπαλο αεροσκάφος ενώ είναι εξοπλισμένο με πολυβόλα 30mm και μεγάλο αριθμό πυραύλων και ρουκετών.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top