GuidePedia

0


Σε "πάγωμα" της παραγωγής του πετρελαίου εν μέσω κατάρρευσης της τιμής του μαύρου χρυσού κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι συμφώνησαν οι Σαουδική Αραβία, Ρωσία, Κατάρ και Βενεζουέλα μετά από συνάντηση στο Κατάρ.

Την εκτίμησή του πως η κίνηση αυτή είναι "αρκετή" για να σταθεροποιήσει την αγορά, εξέφρασε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Al-Naimi μετά την συνάντηση με τους ομολόγους του από Ρωσία, Κατάρ και Βενεζουέλα στην Ντόχα.

Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τους υπουργούς Πετρελαίου του Ιράν και του Ιράκ για να συζητήσουν το θέμα. Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα είχε ασκήσει πιέσεις στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες, περιλαμβανομένων της Ρωσίας, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για συνάντηση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία στο μέτωπο της παραγωγής του εμπορεύματος με στόχο την σταθεροποίηση της καταρρέουσας αγοράς.

"Το πάγωμα της παραγωγής δεν θα οδηγήσει σε στροφή 180 μοιρών στην τιμή του πετρελαίου αλλά σίγουρα δημιουργεί καταλληλότερο έδαφος για ανάκαμψη των τιμών το δεύτερο εξάμηνο του έτους", σχολίασε ο Olivier Jakob, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Petromatrix GmBh.

Αν και η συμφωνία αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την συγκράτηση της πτώσης των τιμών, εντούτοις απογοήτευσε τους επενδυτές που είχαν καλλιεργήσει μεγαλύτερες προσδοκίες ακόμα και για συμφωνία μείωσης της παραγωγής. Ως εκ τούτου, μετά την συμφωνία το brent μάζεψε τα κέρδη του στο 2,4% με την τιμή να διαμορφώνεται στα 34,20 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να ενισχύεται έσω και 6,5%.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Διεθνή Αρχή Ενέργειας (IEA), η Σαουδική Αραβία παρήγαγε περί τα 10,2 εκατ. βαρέλια αργού τον Ιανουάριο, κάτω από το επίπεδο ρεκόρ των 10,5 εκατ. βαρελιών του Ιουνίου του 2015. Η Ρωσία παρήγαγε 10,9 εκατ. βαρέλια μαύρου χρυσού την εξεταζόμενη περίοδο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top