GuidePedia

0


Ο Ερντογάν επιμένει ότι πίσω από την τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα βρίσκονται οι Κούρδοι της Συρίας (PYD και YPG), και ζητάει από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, κυρίως από τις ΗΠΑ, να αναγνωρίσουν το PYD (πολιτικός βραχίονας) και το YPG (στρατιωτικός βραχίονας) ως τρομοκρατικές οργανώσεις.


Οι Αμερικανοί από την άλλη πλευρά ισχυρίζονται ότι δεν είναι σίγουροι για το ποιος οργάνωσε την επίθεση. Νομίζω ότι έχουν δίκιο ΗΠΑ, γιατί η επίθεση αυτή δεν εξυπηρετεί τους Κούρδους της Συρίας που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, αλλά τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK) που υποστηρίζονται από την Ρωσία.

Αυτό που μπλέκει τα πράγματα είναι ότι οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας συνεργάζονται εναντίον της Τουρκίας, σε αντίθεση με τους Κούρδους του Ιράκ (KRG), οι οποίοι χρειάζονται την Τουρκία για να εξάγουν το πετρέλαιο και το αέριο τους. Ο Ερντογάν ως απόδειξη των ισχυρισμών του επικαλείται την συμμετοχή στην επίθεση του εικοσάχρονου Κούρδου από την Συρία Salih Neccar.



Δεν νομίζω όμως ότι αυτό είναι αρκετό ως αποδεικτικό στοιχείο, γιατί είναι δεδομένο ότι οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας, που σε αντίθεση με τους Κούρδους του Ιράκ δεν έχουν πετρέλαιο και αέριο, συνεργάζονται εναντίον της Τουρκίας. Θέλω να πω ότι το να βρεθεί ένας Κούρδος της Συρίας σε μία τρομοκρατική επίθεση του PKK δεν σημαίνει ότι η επίθεση οργανώθηκε από τους Κούρδους της Συρίας και όχι από τους Κούρδους της Τουρκίας.


Χωρίς να μπορώ να αποκλείσω τίποτα, μπορώ να πω ότι δεν συμφέρει τους Κούρδους της Συρίας να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτό θα δυσκολέψει την προσπάθεια των ΗΠΑ να τους εξοπλίσουν. Τους Κούρδους της Τουρκίας αντιθέτως τους εξυπηρετεί μια χαρά να κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, γιατί πρώτον υποστηρίζονται από την Ρωσία, αφού οι ΗΠΑ τους έχουν αναγνωρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση, και δεύτερον βρίσκονται ήδη σε πόλεμο με την Τουρκία στο Κουρδιστάν της Τουρκίας (Ανατολική Τουρκία).


Τέλος πάντων για να μην πολυλογώ πολύ πιο λογικό ακούγεται αυτό που λένε οι ΗΠΑ παρά αυτό που λέει ο Ερντογάν. Αυτό που μπλέκει τα πράγματα είναι η πιθανότητα να υπάρχουν και ανάμεσα στους Κούρδους της Συρίας κύκλοι που θέλουν μεγαλύτερη συνεργασία με την Ρωσία και όχι με τις ΗΠΑ, γιατί αυτοί οι κύκλοι δεν θα είχαν κανέναν πρόβλημα να πάρουν μέρος σε τρομοκρατικά χτυπήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Αντιθέτως ενδεχομένως και να τα επιδιώκουν προκειμένου να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να πάρουν απόσταση από τους Κούρδους της Συρίας, προκειμένου να αναμιχθεί πιο ενεργά η Ρωσία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top