GuidePedia

0


«Το Ιράν έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην διεξαγωγή εμπόριο πετρελαίου με ευρώ, και όχι δολάρια ΗΠΑ», αποκαλύπτει ο Οικονομικός αναλυτής Shabbir Razvi, τονίζοντας πως «Η Τεχεράνη φαίνεται να παίζει ένα «ευαίσθητο» παιχνίδι σκάκι με την Ουάσιγκτον».

«Το Ιράν προσπαθεί να κάνει τη σχέση του με τις ΗΠΑ και τον κόσμο πιο συμπαθής από ότι ήταν στο πρόσφατο παρελθόν. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το Ιράν δεν θέλει τις ΗΠΑ να γίνουν πιο δυνατές. Αυτό είναι πραγματικά ένα παιχνίδι σκάκι που παίζουν οι Ιρανοί έναντι των Αμερικανών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής του Διεθνούς Ιδρύματος διαλόγου στο Λονδίνο.

«Οι συμβάσεις πετρελαίου του Ιράν σε ευρώ περιλαμβάνουν ήδη τις πρόσφατα υπογεγραμμένες συμφωνίες με τη γαλλική Total, τη ρωσική Lukoil και την ισπανική Cepsa», αποκάλυψε μια ανώνυμη πηγή από την κρατική εθνική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν.

Η βασική λογική πίσω από την απόφαση του Ιράν είναι απλή: αν η Τεχεράνη κινείται μακριά από τα πετροδολάρια, οι ΗΠΑ θα έχουν λιγότερο έλεγχο στην αγορά πετρελαίου. Αυτή τη στιγμή, το δολάριο ΗΠΑ είναι το νόμισμα για οποιαδήποτε πολυεθνική συναλλαγή εμπορευμάτων, ιδιαίτερα για το εμπόριο πετρελαίου.

«Είναι κυριολεκτικά ο μόνος λόγος που το δολάριο και η οικονομία των ΗΠΑ είναι σταθερά» παρατήρησε ο αναλυτής.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια οι παγκόσμιες συναλλαγές σε δολάρια έχουν μειωθεί σημαντικά. «Κάποτε ήταν 90 τοις εκατό, τώρα είναι 60 τοις εκατό. «η αίγλη και η λάμψη» του δολαρίου, βρίσκεται σε ύφεση», σημειώνει ο Razvi.

Ο Razvi επεσήμανε επίσης ότι η δυτική οικονομική ελίτ «χρειάζεται το σύστημα των πετροδολαρίων» και είναι πρόθυμη να χρησιμοποιεί μέτρα έσχατης ανάγκης, ακόμη και σε στρατιωτικές εκστρατείες, για να προστατεύσει το status quo.

Η Τεχεράνη γνωρίζει καλά τις συνέπειες της απόφασής της, έτσι ώστε να παίζει ένα «ευαίσθητο παιχνίδι σκάκι» με τις ΗΠΑ. «Ο Σαντάμ Χουσεΐν άρχισε να πουλάει το πετρέλαιο σε ευρώ και γνωρίζουμε τι συνέβη στο Ιράκ μετά το 2001″.

Παρόμοια τύχη περίμενε τέλη του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος σκοτώθηκε μετά από μια ΝΑΤΟϊκή επέμβαση που έριξε τη χώρα στο χάος. Ο Καντάφι ήταν ένας ένθερμος υποστηρικτής της εισαγωγής ενός νέου νομίσματος, το χρυσό δηνάριο, για να ανταγωνιστεί το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ. «Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους βομβάρδισαν [τη Λιβύη] και άλλαξαν το καθεστώς εκεί», σημείωσε ο αναλυτής.

Παρ ‘όλα αυτά, Razvi τόνισε ότι οι πιθανότητες των ΗΠΑ να ξεκινήσουν μια επίθεση εναντίον του Ιράν είναι «αδύναμες».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top