GuidePedia

0


Γιατί αν οι Σαουδάραβες και οι Τούρκοι μπούνε όντως στην Συρία και χτυπήσουν τους Ρώσους και τους Ιρανούς, η συνεργασία Ισραήλ-Ρωσίας θα είναι πρόβλημα για τους Σαουδάραβες που θα πολεμάνε τους Ρώσους στην Συρία. Τεράστιο πρόβλημα.

Όπως θα διαβάσετε στο παρακάτω άρθρο της Haaretz, στην συνάντηση του Μονάχου για τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στην Συρία, όταν μίλησε ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας είπε ότι το Ιράν είναι κίνδυνος όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για τους Άραβες του Κόλπου, με τους οποίους όπως είπε το Ισραήλ έχει επικοινωνία και συνεργασία. Τότε ζήτησε τον λόγο ο Σαουδάραβας Πρίγκηπας Turki bin Faisal al Saud, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και του υπουργείου εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, και είπε ότι οι χειραψίες με τους Ισραηλινούς ποτέ δεν οδήγησαν σε κάτι καλό για τους Παλαιστίνιους. Βλέπε άρθρο Haaretz παρακάτω.

Νομίζω ότι για τους Ισραηλινούς η βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, και η πιθανότητα αποστολής κοινού εκστρατευτικού σώματος στην Συρία, είναι +1 πρόβλημα, και ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι το πιθανότερο είναι οι Σαουδάραβες να πρέπει να ακολουθούν την πολιτική της Τουρκίας στην Γάζα και στην Δυτική Όχθη αφού θα πολεμάνε δίπλα-δίπλα. Ενώ μέχρι τώρα δεν συνέβαινε αυτό. Ειδικά μάλιστα τώρα που ο Ερντογάν έχει στείλει πάρα πολλούς μετανάστες στην Ιορδανία, και μπορεί να χτυπήσει τους Ισραηλινούς και από εκεί μέσω του ISIS, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα.

Γιατί λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας από την Αίγυπτο και το Ισραήλ η ισχύς της Χαμάς είναι περιορισμένη, αφού δεν μπορεί να τροφοδοτηθεί με οπλισμό, και έτσι οι Ισραηλινοί μπορούν να συνεργάζονται με τους Ρώσους, γιατί ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο. Η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί κυρίως Ρωσικό οπλισμό. Τώρα όμως με τις χιλιάδες μετανάστες που μπήκαν στην Ιορδανία, ο Ερντογάν μπορεί να χτυπήσει το Ισραήλ και από την Δυτική Όχθη, μέσω του ISIS, και εκεί δεν θα υπάρχει περιορισμός στην τροφοδοσία όπως συμβαίνει με την Γάζα. Η Ιορδανία να πω είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας.

Επομένως μπορεί να δημιουργηθεί στην Δυτική Όχθη και στην Ιορδανία ένα Σουνιτικό στρατιωτικό σώμα αντίστοιχης ισχύος με αυτό της Σιιτικής Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, στο οποίο θα έχει μεγάλη επιρροή η Τουρκία. Και νομίζω ότι το εφιαλτικό σενάριο για τους Ισραηλινούς θα είναι να έχει δύναμη ο Πούτιν στην Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο, να έχει δύναμη ο Ερντογάν στην Δυτική Όχθη μέσω της Ιορδανίας, και να απειλούν οι Ρώσοι τους Ισραηλινούς ότι αν δεν συνεργαστούν μαζί τους δεν θα μαζέψουν την Χεζμπολάχ, και να απειλούν οι Τούρκοι και οι Σαουδάραβες τους Ισραηλινούς ότι αν δεν συνεργαστούν μαζί τους δεν θα μαζέψουν τον ISIS.


Και όλα αυτά την στιγμή που οι Αμερικανοί σκοτώνονται με τους Τούρκους για τους Κούρδους της Συρίας, και άρα δεν θα μπορούν να μαζέψουν τους Τούρκους, και την στιγμή που οι Αμερικανοί σκοτώνονται με τους Ρώσους στην Ουκρανία, και άρα δεν μπορούν να μαζέψουν ούτε τους Ρώσους. Γενικά η Μέση Ανατολή είναι μία περιοχή που καίγεται, και αν μπούνε και στην Συρία οι Τούρκοι με τους Άραβες και χτυπήσουν τους Ρώσους και τους Ιρανούς τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
Το καλό για τους Ισραηλινούς είναι ότι η Αίγυπτος παραμένει εχθρός της Τουρκίας, και άρα στο θέμα του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας οι Αιγύπτιοι και οι Ισραηλινοί παραμένουν μαζί, και έτσι δεν θα βρεθούν οι Ισραηλινοί με τρία ανοιχτά μέτωπα. Αυτό σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί θα μπορούν να επιλέξουν Ρωσία ή Τουρκία, και να έχουν το ένα μέτωπο μόνο. Η συνεργασία των Ισραηλινών με την Αίγυπτο στην Γάζα νομίζω ότι παίζει ρόλο στην προτίμηση των Ισραηλινών στην Ρώσία, αφού οι Αιγύπτιοι και οι Τούρκοι είναι εχθροί.

Από την άλλη πλευρά βέβαια οι Αιγύπτιοι και οι Σαουδάραβες είναι σύμμαχοι. Επομένως αν τα βρούνε οι Αιγύπτιοι με τους Τούρκους και τους Άραβες ίσως να συνέφερε τους Ισραηλινούς να τα βρούνε με τους Τούρκους και τους Άραβες, ώστε να έχουν μόνο ένα μέτωπο στον Λίβανο. Αλλά πως να τα βρει το Ισραήλ με τους Ισλαμιστές? Ο Ερντογάν έκανε σημαία του τον πόλεμο στο Ισραήλ για να ανεβάσει το κύρος του στον Σουνιτικό κόσμο. Θα αφήσει αυτό το προνόμιο στο Ιράν? Δύσκολο κι αυτό.


έχρι τώρα οι Ισραηλινοί συνεργάζονται με τους Σαουδάραβες εναντίον των Ιρανών, με τους Ρώσους και τους Αιγυπτίους εναντίον των Τούρκων, και μαζί με τους Αμερικανούς υποστηρίζουν τους Κούρδους. Η πρόσφατη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κοινό εκστρατευτικό σώμα που ενδεχομένως θα μπει στην Συρία και θα χτυπήσει την Ρωσία, το Ιράν και τον Άσαντ, είναι λογικό να επηρεάσει και την σχέση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, λόγω της συνεργασίας Ρωσίας-Ισραήλ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top