GuidePedia

0

Τώρα ξύπνησε ή θέλει έλεγχο των συνόρων στο Αιγαίο;
Περίεργα παιχνίδια στις πλάτες της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα ξύπνησε από το λήθαργο και αναγνωρίζει ότι στο Αιγαίο κάτω από τον δήθεν ανθρωπιστικό μανδύα της διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έχουν παρεισφρήσει εξτρεμιστικές MKO που εξυπηρετούν άλλα σχέδια και εμπλέκονται στη διακίνηση τζιχαντιστών. Δείχνει αποφασισμένη λοιπόν να ποινικοποιήσει όσες από τις ΜΚΟ δεν έχουν καταγραφεί ως νόμιμες από έναν ελεγκτικό φορέα. Κι εδώ προκαλούνται ερωτήματα. Ποιος θα είναι αυτός ο φορέας και γιατί τώρα;

Το θέμα των ΜΚΟ τέθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάνος Καμμένος για την εμπλοκή των Ένοπλων Δυνάμεων στην κατασκευή των hot spots και στην οποία παρευρισκόμενος ο κύριος Μουζάλας, σε ένα κενό που είχε όπως είπε, αποχωρώντας πέταξε τη ρουκέτα ότι ο Στρατός θα συνεργαστεί με τις αμφιλεγόμενες και ύποπτες ΜΚΟ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να διαβεβαιώσει πώς “όλες οι εξτρεμιστικές ΜΚΟ θα απομονωθούν” σε συνεργασία των Ένοπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο λόγος είναι προφανής. Αυτές οι οργανώσεις κάνουν ένα παιχνίδι σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προκάλυψη τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών, αλλά και σε βάρος (αυτό είναι το βασικότερο) της ασφάλειας της Ελλάδας, αφού αποδεδειγμένα ορισμένες εξ αυτών συνδέονται με πυρήνες του ISIS και κάποιες άλλες συνεργάζονται με τη ΜΙΤ που στέλνει σωρηδόν τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι σπεύδουν τώρα να κάνουν κίνημα κατά της καθυστερημένης απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ποινικοποιήσει όσους το παίζουν καλοί Σαμαρίτες αλλά επ' ουδενί είναι.

Στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ στο Άμστερνταμ αποφασίστηκε να αυστηροποιηθούν οι κανόνες για όσους εμπλέκονται στη διάσωση των μεταναστών και θα μπορούν να χαρακτηρίζονται “διακινητές”. Κάτι τέτοιο εκτιμάται πώς θα μειώσει την παράνομη διακίνηση των μεταναστών και των προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας στα νησιά του Αιγαίου.

Από την απόφαση αυτή πάντως προκύπτουν και πολλά ερωτήματα δεδομένου ότι τώρα η Ε.Ε. ξύπνησε και θέλει να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις ΜΚΟ και όσους εμπλέκονται στη διάσωση των μεταναστών-προσφύγων, προκειμένου να γνωρίζει ποιες πραγματικά ασκούν φιλανθρωπικό έργο. Δεν διευκρινίζεται όμως το πλαίσιο του πως αυτό θα γίνει.

Θα το κάνει η Ελληνική Αστυνομία; Δεν μπορεί η Αστυνομία να έχει πληροφορίες για όλες τις ΜΚΟ καθ' ότι πολλές εξ αυτών είναι και εισαγόμενες και ξεπηδούν σαν τα μανιτάρια. Άρα θα εμπλακούν και οι άλλοι ευρωπαϊκοί φορείς. Ποιος θα κάνει τον έλεγχο; Η Αστυνομία, ο Στρατός, η Frontex ή όλοι μαζί; Και αυτό είναι άλλο ένα ζητούμενο.

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι γιατί επί μήνες κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση άφησαν τις διάφορες ΜΚΟ να αλωνίζουν στα νησιά του Αιγαίου διακινώντας τζιχαντιστές και κατασκοπεύοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις; Ο κ. Μουζάλας που είχε πει ότι μέσω των προσφύγων περνούν και τζιχαντιστές γιατί δεν φρόντισε ο ίδιος να θέσει το θέμα και να ζητήσει την απομόνωση τους όπως δεσμεύτηκε ο κ. Καμμένος (μένει βέβαια να το δούμε και στην πράξη);

Τα ερωτήματα αυτά μπορεί, όπως εκτιμούν κάποιοι, να αναδεικνύουν απλά πως η Ευρώπη σκόπιμα καθυστέρησε θέλοντας να επιβάλει πέραν των hot spots ένα ευρύτερο έλεγχο των ελληνικών συνόρων τσεκάροντας ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει.

Είναι ίσως κάτι ανάλογο με το θέμα των κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας που τέθηκε από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλλά σε αυτό αντέδρασε η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως κάτι τέτοιο υπονομεύει ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top