GuidePedia

0

Σε μια επίδειξη ενός αλαζονικού εθνικισμού, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι έκλεισε κάθε πόρτα αξιοπρεπούς συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας, καθώς λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην πΓΔΜ, έστειλε το μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί οτιδήποτε θίγει την «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα καλώντας συγχρόνως την Αθήνα να αποδεχθεί την «πραγματικότητα» της ύπαρξης της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», με αντάλλαγμα το δικαίωμα να χρησιμοποιεί και η ίδια τον όρο Μακεδονία.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα (και στον Άγγελο Αθανασόπουλο) ο κ. Γκρουέφσκι επαναφέρει στο σύνολό της την σκληρή εθνικιστική ατζέντα, φέροντας σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την ελληνική κυβέρνηση η οποία επένδυσε στην προσδοκία ανταπόκρισης εκ μέρους των Σκοπίων των κινήσεων καλής θέλησης στα οποία έχει προχωρήσει ο Νίκος Κοτζιάς.

Η αλαζονική στάση της σκοπιανής ηγεσίας όμως δεν είναι άσχετη και με τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς η στήριξη που προσφέρουν στα Σκόπια μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να κλείσουν τα σύνορα με την Ελλάδα απλώς ενθαρρύνει όλους όσους στα Σκόπια απορρίπτουν έναν έντιμο συμβιβασμό με την Ελλάδα.

Στην συνέντευξή του ο κ. Γκρουέφσκι δηλώνει χαρακτηριστικά ότι το κόμμα του VMRO-DMNE «δεν θα δεχθεί προτάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τον μακεδονικό λαό, και την μακεδονική εθνική ταυτότητα, την διακριτότητα του μακεδονικού λαού, την μακεδονική γλώσσα και κουλτούρα».

Επίσης ο σκοπιανός πρώην πρωθυπουργός και πιθανότερος νικητής των εκλογών δηλώνει ότι «κάθε αναθεώρηση του Συντάγματος που αλλάζει την συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι μη αποδεκτή» επισημαίνει ότι κάθε λύση θα περάσει από δημοψήφισμα και για πρώτη φορά ίσως με τόση σαφήνεια δηλώνεται ότι για την «Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 δεν ρωτήθηκε ο λαός και όλοι στην Μακεδονία απορρίπτουν εκείνη την αναφορά (στο προσωρινό όνομα πΓΔΜ).

Η Ενδιάμεση Συμφωνία είναι αυτή η οποία έθεσε τις βάσεις για την διεθνή παρουσία των Σκοπίων με το προσωρινό όνομα πΓΔΜ άλλα και για τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, παρά την διάφορα του ονόματος.

Όμως ο κ. Γκρουεφσκι διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις που δημιουργούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών (ότι επίκειται λύση του ονοματολογικού) δήλωσε ότι η διαφορά «δεν πρόκειται για ζήτημα δημιουργίας μακεδονικού έθνους η κρότους».

«Η πιο ευαίσθητη στιγμή στις συνομιλίες για το ονοματολογικό είναι η αποδοχή της πραγματικότητας και η βούληση για συνεργασία και οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Αν η πραγματικότητα ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, γίνει δέκτη, αν επίσης γίνει δεκτή η πραγματικότητα ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας διαχωρίζει τον εαυτό της από εδαφικές αξιώσεις έναντι των γειτόνων της... τότε μπορεί να βρεθεί λύση» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γκρουέφσκι.

Όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο σκοπιανός εθνικιστής ηγέτης δηλώνει, θεωρώντας μάλιστα ότι πρόκειται για… παραχώρηση της σκοπιανής πλευράς, ότι η χώρα του «δεν ζητά αποκλειστικότητα στην χρήση του ονόματος Μακεδονία»… δηλώνοντας ουσιαστικά ότι όταν βρεθεί λύση θα… επιτρέψει στην ελληνική Μακεδονία να χρησιμοποιεί το όνομα της!

Καθώς πολλά παζάρια έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, λόγω και της ιδεοληψίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ο κ.Γκρουεφσκι αφού απαιτεί τα πάντα στο θέμα της ονομάσεις, δηλώνει έτοιμος να υπογράψει... οπουδήποτε εγγύηση ότι η χώρα του δεν τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας…

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα είναι αυτή η φόρμουλα που θα δεχθεί να συζητήσει η Αθήνα…

Δημοσίευση σχολίου

 
Top