GuidePedia

0


Aνάλυση: South Front Foreign Policy Diary

Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"

Η στρατιωτική ισορροπία στη Βόρεια Συρία αλλάζει με ταχύτητα. Ο Συριακός Στρατός και τα τοπικά σώματα πολιτοφυλακής,  που υποστηρίζονται από την ρωσική πολεμική αεροπορία, έχουν απωθήσει τους τρομοκράτες από τις κύριες αρτηρίες εφοδιασμού από την Τουρκία και έχουν σχεδόν περικυκλώσει τις δυνάμεις αυτών των μισθοφόρων στο Χαλέπι.

Αυτό κατορθώθηκε χάρη στις ενέργειες των Ρωσικών Δυνάμεων Αεράμυνας, οι οποίες έχουν καταστρέψει τις πηγές χρηματοδότησης των τρομοκρατών από το 2015. Συνεπώς, σήμερα είναι ορατό πλέον ένα κενό από την υποχώρηση των τζιχαντιστών στα πεδία των μαχών,  με αποτέλεσμα να καταρρέουν σταδιακά αλλά σταθερά οι δυνάμεις των τρομοκρατών στη Συρία. Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή έχει ανατρέψει τα σχέδια των ξένων “παικτών” που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ.

Στην παρούσα συγκυρία, το καθεστώς Ερντογάν ενεργεί ως ο κατ’ εξοχή χορηγός και αρχιτέκτονας της τρομοκρατικής απειλής στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία διαδραματίζει  κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία του δικτύου υλικοτεχνικού εφοδιασμού των τρομοκρατών, το οποίο επιτρέπει στις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία να ανεφοδιάζονται συνεχώς με όπλα και άλλου είδους ενισχύσεις. Τα μέλη της τουρκικής ελίτ έχουν ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς, κυρίως όσον αφορά το λαθρεμπόριο πετρελαίου, με το ISIS και άλλες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία. Οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στον πόλεμο στη Συρία. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι ο διαμελισμός της Συρίας θα του επιτρέψει να δημιουργήσει ένα προτεκτοράτο ή ακόμα και να καταλάβει το βόρειο τμήμα της αραβικής αυτής χώρας.

Οι επιτυχίες των δυνάμεων που μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία έχουν καταστρέψει τις όποιες ελπίδες για μια εύκολη υλοποίηση αυτών των σχεδίων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν άρχισε να προετοιμάζει μια άμεση επέμβαση στη χώρα αυτή, χωρίς καμία νόμιμη εντολή. Ένα υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης τουρκικών στρατευμάτων παρατηρείται ήδη στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σύμφωνα με πολιτικές και στρατιωτικές πηγές. Επιπλέον, υπάρχουν αδιαμφισβήτητες ενδείξεις, υπό μορφή οπτικοακουστικού υλικού, οι οποίες συντείνουν στο γεγονός ότι το τουρκικό πυροβολικό ήδη διεξάγει μια σειρά διασυνοριακών επιθέσεων, παραβιάζοντας την εθνική κυριαρχία της Συρίας.

Κατά την άποψη κάποιων ειδικών, η Τουρκία είναι έτοιμη να αναπτύξει μια δύναμη περίπου 18.000 στρατιωτών με μια υπολογίσιμη δύναμη πυροβολικού και αεροπορική υποστήριξη, με στόχο την κατάληψη μια έκταση 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, από την πόλη Τζαραμπλούς προς τα δυτικά, μέχρι την πόλη Αζάζ, όπως διακρίνεται στον χάρτη. Η επιχείρηση θα καλύψει μια περιοχή υπό τον έλεγχο του ISIS, με αποτέλεσμα να κατασταστεί δυνατή η άμεση παροχή στρατιωτικής στήριξης στους τρομοκράτες και να διευκολυνθεί η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης, εντός της οποίας θα κινείται ό,τι απέμεινε από τις δυνάμεις τους στη Βόρεια Συρία. Αποτέλεσμα ενός τέτοιου σεναρίου θα είναι μια δραστική κλιμάκωση των εντάσεων με τον Συριακό Στρατό (SΑA) και τις (απαρτιζόμενες από Κούρδους κυρίως) Κουρδοσυριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Αναμφίβολα, ο τουρκικός στρατός θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την πρώτη κίνηση, με στόχο την απώθηση του Συριακού Στρατού και των Κουρδοσυριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων από την προαναφερόμενη περιοχή και να καταλάβει ένα σημαντικό μέρος της Βόρειας Συρίας. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση είναι πιθανό να προκαλεσει μια σκληρή απάντηση από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα. Τα υπερσύγχρονα ρωσικά συστήματα αεράμυνας των χερσαίων δυνάμεων και του ναυτικού, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη, είναι απόλυτα ικανά να εξουδετερώσουν την τουρκική πολεμική αεροπορία, γεγονός που θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας να αντεπιτεθούν στις τουρκικές δυνάμεις εισβολής. Έτσι, οι αντιτρομοκρατικές δυνάμεις θα έχουν την ευκαιρία να οργανώσουν  μια αντεπίθεση που κατά πάσα πιθανότητα θα υποστηριχθεί από τις Ρωσικές Δυνάμεις Αεράμυνας.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε δύο βασικά σενάρια:

1. Εάν ο Συριακός Στρατός, με την υποστήριξη των τοπικών παραστρατιωτικών δυνάμεων, του Ιράν και της Ρωσίας, δεν είναι σε θέση να απωθήσει τις τουρκικές δυνάμεις από την επικράτεια της Συρίας, το καθεστώς Ερντογάν θα ενισχύσει την παρουσία του στα κατεχόμενα εδάφη και θα χρησιμοποιήσει τον χρόνο που κέρδισε, έτσι ώστε να λάβει υποστήριξη από το ΝΑΤΟ, τουλάχιστον σε επίπεδο αεροπορικών δυνάμεων και πληροφοριών μέσω μυστικών υπηρεσιών. Στην περίπτωση αυτή, η στρατιωτική σύρραξη άνετα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο.

2. Εάν ο Συριακός Στρατός, υποστηριζόμενος από τις τοπικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, το Ιράν και τη Ρωσία, απωθήσει τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής από τη Συρία, το ΝΑΤΟ θα βρεθεί αντιμέτωπο με το γεγονός ότι η Συρία έχει ντε φάκτο απελευθερωθεί και οι τρομοκράτες έχουν αποκοπεί από τον κύριο προμηθευτή τους. Έτσι θα μπορούσε, προς το παρόν, να αποτραπεί μια παγκόσμια κλιμάκωση.

Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν την παρουσία τους στο Ιράκ και θα το χρησιμοποιήσουν ως βάση για να διεξαγάγουν νέες καταστροφικές ενέργειες κατά της Συρίας. Η κατάσταση θα γίνει επίσης ιδιαίτερα οξεία στην Ουκρανία και στην Κεντρική Ασία, διότι μια αποσταθεροποίηση σε αυτές τις περιοχές θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί εναντίον των βασικών συμμάχων της Συρίας: της Ρωσίας και του Ιράν.

Η έκβαση και των δύο σεναρίων είναι εξαιρετικά ανησυχητική.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top