GuidePedia

0

Μια συνέντευξη στελέχους εβραϊκής οργάνωσης της διασποράς στην τουρκική «Χουριέτ», στέλεχος που συμμετείχε στη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δίνει την αίσθηση επικείμενων εξελίξεων στο ζήτημα της εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ, που θα βάλει τέλος στη διένεξη που ξεκίνησε με την επιδρομή των Ισραηλινών κομάντος στο «Μαβί Μαρμαρά» που οδήγησε σε αιματοχυσία.

Πρόκειται για τον Malcolm Hoenlein, αντιπρόεδρο της συνόδου των μεγαλύτερων εβραϊκών οργανώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (CoP: Major American Jewish Organizations), ο οποίος αποκάλυψε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει στο τραπέζι σχέδιο οχτώ βημάτων-σημείων για να επιτευχθεί η εξομάλυνση. Πρόκειται για πρόσωπο με πολύ στενές σχέσεις με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, οπότε η παρουσία του στη συνάντηση στην Άγκυρα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

Έμφαση οι Τούρκοι φέρονται να δίνουν στη βελτίωση των υποδομών στη Γάζα, σε μια προφανή «ντρίμπλα» που θα επιτρέψει στην Άγκυρα να υπαναχωρήσει από την αρχικά άκαμπτη στάση της που οδήγησε τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.

Οι Τούρκοι εμφανίζονται να πιέζουν για να εξασφαλιστούν επαρκείς προμήθειες ενεργειακών και κατασκευαστικών προϊόντων στη Γάζα, με τους Ισραηλινούς να αναζητούν τρόπους να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνει κακή χρήση των αγαθών αυτών, όπως στο παρελθόν, που αντί για κατασκευή σπιτιών, η Χαμάς κατασκεύαζε και ακόμα κατασκευάζει τούνελ, προετοιμάζοντας τον νέο γύρο πολεμικής αντιπαράθεση με το Ισραήλ, στην προσπάθεια της ηγεσίας της να ενισχύσει την εσωτερική της νομιμοποίηση…

Το άλλο ζήτημα που εκκρεμεί είναι η συμφωνία για το στάτους της Χαμάς, οργάνωση την οποία το Ισραήλ θεωρεί ως τρομοκρατική, τη στιγμή που η Τουρκία προσφέρει στέγη, καθώς σημαίνοντα στελέχη της διατηρούν ακόμα και γραφείο εκπροσώπησης στην Τουρκία.

Το τουρκικό κίνητρο δεν είναι άλλο από την εξασφάλιση της συμμετοχής στη νομή του πλούτου υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς βλέπει ότι η προοπτική αξιοποίησης των αποθεμάτων έχει φέρει κοντά όλες τις χώρες στην περιοχή, με την εξαίρεση της Τουρκίας.

Η Τουρκία ενδιαφέρεται να υποκαταστήσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, μετά την κατακόρυφη αύξηση της έντασης με τη Ρωσία εξαιτίας των εξελίξεων στο μέτωπο της Συρίας, αλλά και για να καταστεί κόμβος διακίνησης του αγαθού προς τις δυτικές αγορές, αναβαθμίζοντας κατακόρυφα τη στρατηγική της σημασία.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top