GuidePedia

0


της Μαρίνας Νικολάκη

Διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επέδωσε το ελληνικό υπουργείο Eξωτερικών στην αυστριακή κυβέρνηση, η οποία μάζεψε όλα τα κράτη του διαδρόμου που ξεκινά από τα Σκόπια μέχρι τα αυστριακά σύνορα σε μία διάσκεψη με αντκειμενικό στόχο να απομονώσουν λάθρο και πρόσφυγες στην Ελλάδα!

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που καταδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης:

"Ο πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Πέτρος Μαυροειδής, επέδωσε, χθες, στην εδώ Πρέσβη της Αυστρίας, κυρία Andrea Ikić-Böhm διάβημα διαμαρτυρίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης στη Βιέννη Διάσκεψης των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Κοτζιά, ο κ. Μαυροειδής τόνισε, μεταξύ άλλων, στην Πρέσβη της Αυστρίας ότι, με τη μονομερή και καθόλου φιλική προς τη χώρα μας ενέργεια αυτή επιχειρείται να ληφθούν, εν τη απουσία της Ελλάδας, αποφάσεις που αφορούν άμεσα την Ελλάδα και τα ελληνικά σύνορα.

Ανέφερε, επίσης, ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίo εξέτασε διεξοδικά το ζήτημα του προσφυγικού, υιοθετώντας και σχετικά συμπεράσματα.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, η οποία επωμίζεται ένα δυσανάλογο βάρος μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που προκλήθηκε από ενέργειες άλλων, θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τις αρχές, τις αξίες, το όραμα και το όνομα της Ενωμένης Ευρώπης και θα αντικρούσει όλους αυτούς που υπονομεύουν στην πράξη τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aντίστοιχο διάβημα διαμαρτυρίας επιδόθηκε και από την Πρεσβεία μας στη Βιέννη προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας".

Πριν λίγο όμως σε δηλώσεις προχώρησε και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επισήμανε ότι η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη συνάντηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών κυμάτων εκλαμβάνεται από την Αθήνα ως ενέργεια «μη φιλική». Διαβάστε την πλήρη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά:

«Η αυριανή συνάντηση στη Βιέννη των Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί μια ακόμη εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου για τους πρόσφυγες.

Η μη πρόσκληση της χώρας μας σε αυτή τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα.


Εξάλλου, πρωτοβουλίες συνάντησης αστυνομικών διευθυντών κρατών-μελών του χώρου Σένγκεν με αστυνομικούς αξιωματούχους των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, λίγες μόνο ώρες μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αποφάσεις, οι οποίες κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας. Αστυνομικοί διευθυντές δεν μπορούν να ακυρώνουν αποφάσεις εκλεγμένων Ευρωπαίων ηγετών.

Αυτές οι ενέργειες αντιτίθενται στην ευρωπαϊκή κουλτούρα διαβούλευσης και συνεργασίας μεταξύ όλων των κρατών μελών και θα αποδειχθούν ατελέσφορες καθόσον επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποσπασματικά και με λογικές στρουθοκαμηλισμού.

Η Ελλάδα καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να αντιμετωπίσει μια κρίση προσφυγική και ανθρωπιστική, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα τη συνοχή και το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθώντας να τονίζει προς όλες τις πλευρές την ανάγκη καταπολέμησης των αιτιών της κρίσης και όχι όσων την υφίστανται».

Τι σημαίνουν όλα αυτά: Η συμφωνία των Βρυξελλών είναι πλεον "κουρελόχαρτο".

Ολοι κλείνουν τα σήνορά τους και η Ελλάδα μένει με τον "μουτζούρη" στα χέρια εκατομμύρια λάθρο και πρόσφυγες θα πνίξουν σε λίγες εβδομάδες την χώρα, αν δεν υπάρξει απόφαση κλεισίματος των συνόρων. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Εδώ που φτάσαμε εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν...

Ακόμα και το ΝΑΤΟ, αν δεν "γκριζάρουμε" Δωδεκάνησα και Λήμνο, δεν θα συμμετάσχει στην επιχείρηση, που ούτως ή άλλως είχε σκοπούς εντελώς διαφορετικούς από αυτούς που φαίνονταν: Την παρακολούθηση του ρωσικού στόλου και των ρωσικών αγκυροβολίων στο Αιγαίο.

Μετά την άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί επαναπροωθήσεις, καταρρέει και αυτό το σχέδιο...

Δημοσίευση σχολίου

 
Top