GuidePedia

0
Έκπληξη προκάλεσε στους αναλυτές του τομέα διεθνούς ασφάλειας η ενέργεια των ναυτικών δυνάμεων των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης να «αιχμαλωτίσουν» τα δυο περιπολικά του US Navy μαζί με τα 10 άτομα προσωπικό, για να τους αφήσουν ελεύθερους μετά από μια ώρα, διακηρύσσοντας ότι… τελικά όλα είναι ΟΚ και πως ελαττωματική συσκευή πλοήγησης ευθυνόταν για τα πάντα.
Το βίντεο που παρουσίασε η ιρανική πλευρά με τη στιγμή της σύλληψης αποτελεί μέγιστο και σαφέστατα σκόπιμο εξευτελισμό για το αμερικανικό Ναυτικό, με τους Αμερικανούς που επέβαιναν στα περιπολικά να είναι γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, ενώ σε άλλο τρώνε συζητώντας, για να περάσει και το μήνυμα της σωστής – ανθρωπιστικής μεταχείρισης των αιχμαλώτων.
Ποιος θα πληρώσει «τη νύφη» για το κάζο των Αμερικανών στο Ναυτικό δεν είναι γνωστό, αν και υποπτευόμαστε ότι θα πέσουν κεφάλια ανωτάτων αξιωματικών. Το πρόβλημα βέβαια είναι στο ανώτατο επίπεδο, καθώς την πολιτική απέναντι στο Ιράν τη συντονίζει ο Λευκός Οίκος, με τον Μπάρακ Ομπάμα να έχει επενδύσει σχεδόν ολόκληρη την υστεροφημία του σε μια μεγάλη επιτυχία εξωτερικής πολιτικής, την οποία και αναζητά στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη στιγμή μάλιστα που στηρίζεται και σε συνολικότερη αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με την ανατροπή ισορροπιών δεκαετιών. Τι από όλα αυτά θα μείνει όρθιο την επομένη των εκλογών είναι συζητήσιμο αν και τα κράτη έχουν συνέχεια…

Στο πλαίσιο αυτό και ως συνέπεια της σύλληψης των Αμερικανών ναυτών και των δύο περιπολικών, η είδηση που κυκλοφορούσε την ίδια ημέρα περνούσε στα ψιλά: Οι Ιρανοί θα πωλούσαν στους Αμερικανούς 40 τόνους βαρέως ύδατος που προέκυψε από το πυρηνικό τους πρόγραμμα και τον πυρηνικό αντιδραστήρα βαρέως ύδατος στο Αράκ και φυλασσόταν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας. Έ αυτών, έξι τόνοι θα χρησιμοποιηθούν στα πυρηνικά ερευνητικά κέντρα στις ΗΠΑ.
Με απλά λόγια, η Τεχεράνη, προκαλώντας τόσο θόρυβο, συγκάλυψε επικοινωνιακά τη συναλλαγή με τους Αμερικανούς, η οποία μάλιστα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και θα ερμηνευόταν ως «ήττα», ακριβώς λόγω της εμπρηστικής ρητορικής του καθεστώτος. Οι ισχυρότατες εικόνες που προέκυψαν από την αιχμαλωσία, επιτρέπουν στο καθεστώς να περάσει επικοινωνιακά πως ό,τι γίνεται τελεί υπό τον απόλυτο έλεγχο της «τοπικής υπερδύναμης», της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Αποτελεί όμως και αντίποινα για το αποδεικτικό βίντεο του αμερικανικού Ναυτικού για την εκτόξευση πυραύλων από ιρανικό πλοίο δίπλα σε αεροπλανοφόρο, με βάση σύστημα FLIR ελικοπτέρου, τη στιγμή που είχε διαψευσθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης…


Iranian state media showed the two American Navy boats lined up alongside each other 


Vieo also emerged of one a US commander purportedly apologizing for their 'mistake' before thanking their Iranian captors for their 'fantastic' behavior and hospitality


Weapons seized from the American Riverine vessels, including chainguns, rifles, and belts of what appears to be .50 caliber ammunition, are laid out by the Iranian soldiers who intercepted the boats


Το μέγα ερώτημα που ανακύπτει, είναι εάν θα ακολουθήσουν παραιτήσεις είτε στη στρατιωτική ιεραρχία είτε στο Πεντάγωνο, αφού ο υπουργός Άμυνας, Άστον Κάρτερ, είναι γνωστός υπέρμαχος πιο σκληρής τακτικής απέναντι στους αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως έχει φανεί από τις διενέξεις με τους Κινέζους.
Η ελαστικότητα του Ομπάμα με στόχο να μην αφήσει τα «γεράκια» σε όλες τις πλευρές να χαλάσουν τη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να δώσει στο τέλος το λάθος μήνυμα και να νομίσουν πολλοί περισσότεροι ότι θα πειθαναγκάσουν τις ΗΠΑ μέσω παρομοίων ενεργειών. Αυτό θα φέρει τη σύγκρουση πολύ κοντά, καθότι οι ΗΠΑ δεν θα διαθέτουν άλλη επιλογή αποκατάστασης της τρωθείσας αξιοπιστίας τους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top