GuidePedia

0

 
Γέφυρα η Ελλάδα για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, είπε ο κ. Τσίπρας
Στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ, συμφώνησαν Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ, μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνάντησης τους την Πέμπτη στη Λευκωσία. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της τριμερούς διάσκεψης, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική».
 
 Χασαπόπουλος Νίκος 
 
Εάν ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί στη Λευκωσία ως το 2019 θα γίνε με καλώδιο η ηλεκτρική σύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Κρήτης και το 2022 η μεταφορά αερίου από Ισραήλ Κύπρο Ελλάδα. Τριμερής επιτροπή, η οποία συμφωνήθηκε, θα εξετάσει τις λύσεις μεταφοράς του αερίου. Είτε θα γίνει με υποθαλάσσιο αγωγό ή με τη φορά του φυσικού αερίου με πλοία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.
Αναστασιάδης, Τσίπρας και Νετανιάχου υιοθέτησαν τη διακήρυξη της Λευκωσίας και προχώρησαν και στη σύσταση ειδικής Επιτροπής, σε επίπεδο ΥΠΕΞ, η οποία θα παρακολουθεί το τι έχει συμφωνηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών, έτσι ώστε μέχρι την επόμενη συνάντηση - που τοποθετείται χρονικά στους επόμενους έξι μήνες - να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως αυτά θα αποφασιστούν σήμερα σε πολιτικό επίπεδο.
Kατά την πρώτη τριμερή Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ, οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία των χωρών τους στα θέματα ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και τουρισμού.
Ο Πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας αφού χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση της Λευκωσίας σημείωσε πως «ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη των κοινών στόχων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της».
Ανέφερε ότι οι τρεις ηγέτες συζήτησαν για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου και το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις τρεις χώρες, την υγροποίηση του φυσικού αερίου και τη μεταφορά του στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως είπε η αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και ο ρόλος της Ελλάδας ως «γέφυρα», τέθηκαν ψηλά στους στόχους της τριμερούς. «Σχεδιάζουμε την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν μέσω της δημιουργία εξειδικευμένης Επιτροπής στα ενεργειακά ζητήματα».Εκανε αναφορά και στο Κυπριακό, λέγοντας ότι στόχος είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να υπάρχουν αναχρονισμοί, όπως είναι οι εγγυήσεις και τα στρατεύματα.
Την ίδια ώρα παρουσία των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, οι υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, των τριών χωρών υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της διαχείρισης Υδάτινων Πόρων.
ΒΗΜΑ

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top