GuidePedia

0

Νέο μέτωπο στην περιοχή προσπαθούν να ανοίξουν οι Τούρκοι, αυτή την φορά εναντίον Ελλάδας και Κύπρου, εκτίμηση που είχατε διαβάσει στην ιστοσελίδα μας.

Η Τουρκία, η οποία γνωρίζει πως η Ρωσία ετοιμάζει δυνατά αντίποινα εναντίον της, έχοντας ήδη καταφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην γείτονα με τους βομβαρδισμούς των τουρκικών κομβόι που μεταφέρουν παράνομα πετρέλαιο των ισλαμιστών στην Συρία, στρέφει και αλλού την προσοχή! Εξάλλου οι τουρκικές προκλήσεις στηρίζονται από την Ουάσινγκτον των δύο μέτρων και σταθμών για να προωθηθούν συγκεκριμένα σχέδια. 

 Σε αδιέξοδο επιχειρείται να οδηγηθεί η κατάσταση; Έτσι η Τουρκία κάνει ότι μπορεί για να ανεβάσει το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά και στο Αιγαίο. Πριν δύο μέρες εξέδωσε συνολικά 8 ΝΟΤΑΜ (Α5670/5671/5725/5726/5736/ 5738/5915/5946), σε απάντηση αντίστοιχων ελληνικών, οι οποίες ισχύουν από 4 Ιαν έως 29 Φεβ 16 με τις οποίες:
  • Ισχυρίζεται, μνημονεύοντας ένα σημείο στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Μεγίστης, ότι τα Ελληνοτουρκικά σύνορα παραμένουν αδιευκρίνιστα και δεν έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των 2 χωρών. 
  • Κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδοντας ΝΟΤΑΜ που αφορούν περιοχές του Αιγαίου, παραβιάζει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και αφορούν την αποστρατικοποίηση των νήσων (Σαμοθράκη, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Τήλος, Χάλκη και Μεγίστη), τα οποία με βάση τους τουρκικούς ισχυρισμούς δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνονται σε καμία στρατιωτική δραστηριότητα. 
  • Αμφισβητεί την αρμοδιότητα της Ελλάδας για έλεγχο του εναερίου χώρου μέχρι τα 10 ναυτικά μίλια, ισχυριζόμενη ότι αναγνωρίζει μόνο τα 6 ν.μ. και ως εκ τούτου δεν υποχρεούται να καταθέτει σχέδια πτήσης. 
Εν ολίγοις η Άγκυρα αμφισβητεί τα πάντα στο Αιγαίο με την Αθήνα να επιμένει σε μια ανεξήγητη σιωπή. Ειδικά οι συντεταγμένες που έχουν να κάνουν με την περιοχή του Καστελόριζου, μόνο τυχαίες δεν είναι. Είναι η περιοχή που κατά την Άγκυρα πρέπει να αρχίζει η τουρκική ΑΟΖ. 

Το ακριτικό μας νησί είναι σημείο κλειδί, για το οποίο η Τουρκία μάχεται τόσον καιρό να αποδείξει ότι δεν είναι ελληνικό έδαφος, αφού σε περίπτωση που κατοχυρωθεί η ελλαδική ΑΟΖ σε συνεννόηση με Κύπρο αλλά και Αίγυπτο, περιορίζεται στον μικρό θαλάσσιο χώρο κοντά στα σύνορά της και αποκόβεται από την Ανατολική Μεσόγειο.

 Η Άγκυρα δημιουργεί κλίμα, προκειμένου να πεισθεί η διεθνής κοινή γνώμη ότι «όλα στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι απροσδιόριστα και η Τουρκία αδικημένη». Οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει με πολλούς τρόπους την υποστήριξή τους στις τουρκικές προκλήσεις, καλώντας την Ελλάδα να συνεργαστεί δήθεν με την Τουρκία στο Αιγαίο για το «προσφυγικό». 

Οι «συμμαχικές» ΗΠΑ από την άλλη αρνούνται το δικαίωμα της Αθήνας να αμυνθεί. Έτσι προχωρά το σχέδιο «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», το οποίο βρίσκει όμως κάθετα αντίθετη την Ρωσία. 

Οι εξελίξεις προχωρούν και τα τύμπανα του πολέμου ηχούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά!

Δημοσίευση σχολίου

 
Top