GuidePedia

0

Sputnik
Ο χάρτης του Ρωσικού πρακτορείου Sputnik,  αποτελεί πραγματικά μία καταπληκτική απεικόνιση των πολέμων του 21ου αιώνα. Ένας χάρτης που πραγματικά διευκολύνει πολύ την κατανόηση της σημερινής κατάστασης. Βλέπετε στον χάρτη με μπάρες τους μεγάλους εισαγωγείς φυσικού αερίου, που εισάγουν 600 περίπου δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως (στοιχεία 2010), και είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Αγγλία και το Βέλγιο.

Βλέπετε επίσης με κύκλους τις χώρες που προμηθεύουν αυτά τα 600 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, και είναι η Ρωσία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Αλγερία, το Κατάρ, η Νιγηρία, η Ινδονησία και η Μαλαισία.

Τα στοιχεία είναι του 2010 και δεν περιλαμβάνουν το Τουρκμενιστάν και την Αυστραλία που έχουν ανέβει πολύ ως εξαγωγείς, αλλά και την Κίνα, και την Ινδία που έχουν ανέβει πολύ ως εισαγωγείς. Το Ιράν, παρόλο που είναι η 2η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο σε αποθέματα φυσικού αερίου μετά την Ρωσία, δεν εξάγει φυσικό αέριο, γιατί λόγω των κυρώσεων με δυσκολία καλύπτει την δική της εσωτερική ζήτηση.

Οι πόλεμοι κυρίως αφορούν την προμήθεια της Ευρώπης, μέσω των αγωγών από την Βόρεια Αφρική (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη), την Τουρκίας και την Ρωσία, αλλά και την προμήθεια της Ανατολικής Ασίας μέσω αγωγών από το Καζακστνάν, το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, και το Πακιστάν. Αν πάνω σε αυτόν τον χάρτη βάλεις και έναν αντίστοιχο χάρτη για το πετρέλαιο μπορείς να εξηγήσεις τους πολέμους μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια.

Το περίεργο είναι ότι ενώ τον 20ο αιώνα οι πόλεμοι γίνονταν για το πετρέλαιο, τον 21ο αιώνα οι πόλεμοι έχουν ξεσπάσει κυρίως για το φυσικό αέριο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζει ρόλο το πετρέλαιο, στο οποίο ακόμη γίνονται οι μεγάλοι τζίροι. Αλλά όλοι οι αγωγοί από την Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Κασπία Θάλασσα και την Ρωσία προς την Ευρώπη και την Ασία, για τους οποίους γίνεται αυτός ο χαμός, είναι αγωγοί φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι η ανερχόμενη δύναμη, είναι πολύ πιο φιλικό στο περιβάλλον, και όταν προμηθεύεται με αγωγούς είναι μία πολύ οικονομική λύση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top