GuidePedia

0

Tου Noah Smith

Η ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου είναι μια τεράστια πηγή άγχους για πολλούς συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Φαντάζομαι αυτό είναι κατανοητό.

Οι επενδυτές υπήρξαν ιδιαίτερα ενθουσιώδεις τα τελευταία αρκετά χρόνια για το πολλά υποσχόμενο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ, το οποίο εξάγεται με την πρακτική της υδραυλικής ρωγμάτωσης, ή αλλιώς fracking, από πετρώματα. Αυτή ήταν μια δυνατή, απλή ιστορία που οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και τα οικονομικά ΜΜΕ μπορούσαν να καταλάβουν, δεδομένου ότι το πετρέλαιο είναι κάτι που χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι. Η επανάσταση του fracking δελέασε τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και εκτόξευσε την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου στα ύψη, οδηγώντας τις ΗΠΑ κοντά στην ενεργειακή ανεξαρτησία και τη μείωση της ζήτησης για εισαγωγές από τους μεγάλους παραγωγούς αργού πετρελαίου.

Μετά την τελευταία βουτιά των τιμών του πετρελαίου, όλα αυτά ακούγονται πλέον σαν αρχαία ιστορία:

Η συρρίκνωση των τιμών θα αφανίσει πολλές μικρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο fracking, καθώς και πολλές άλλες πετρελαϊκές υπηρεσίες. Θα προκαλέσει κύματα αθέτησης πληρωμών σε πολλά ομόλογα υψηλής απόδοσης. Αυτό θα επιφέρει μεγάλες απώλειες σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας και θα στοιχίσει πολλές θέσεις εργασίας σε όλη τη βιομηχανία. Βραχυπρόθεσμα, η βασική επίπτωση της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου θα είναι ένα αρνητικό σοκ για την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Οι περισσότερες βιομηχανίες των ΗΠΑ είναι καταναλωτές πετρελαίου και άλλων ορυκτών καυσίμων και όχι παραγωγοί. Οι ΗΠΑ έχουν περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις καθαρές εισαγωγές πετρελαίου, αλλά εξακολουθούν να καταναλώνουν περισσότερα ορυκτά καύσιμα από όσα παράγουν. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου σημαίνει ότι οι εταιρείες οδικών μεταφορών θα μπορούν να αγοράζουν λιγότερο ακριβό φυσικό αέριο για τους στόλους οχημάτων τους. Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα είναι σε θέση να χτίσουν φθηνότερα ολόκληρους πύργους γραφείων και κατοικιών. Οι αγρότες θα ξοδεύουν λιγότερα για την τοποθέτηση και τη συγκομιδή των καλλιεργειών τους. Η Intel δεν θα χρειάζεται να πληρώνει τόσα πολλά για τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής μικροτσίπ του, ούτε η Boeing για τα εργοστάσια των αεροσκαφών της.

Θα χρειαστεί χρόνος μέχρις ότου οι επενδύσεις να στραφούν σε όλες τις βιομηχανίες που θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας -αλλά όχι πάρα πολύς. Μπορεί το αρχικό σοκ από την κατάρρευση του πετρελαίου θα να είναι αρνητικό, αλλά σύντομα θα αντισταθμιστεί από τις θετικές επιπτώσεις. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι Αμερικανοί θα πρέπει να γιορτάζουν για την πτώση του πετρελαίου και όχι να θρηνούν.

Ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι η μείωση των τιμών του πετρελαίου, αλλά αυτό που προκάλεσε εξαρχής το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης: η Κίνα. Η δραματική επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η οποία έχει γίνει το εργαστήριο του κόσμου, βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό πίσω από την πρόσφατη πτώση του πετρελαίου. Το βραδύ ξεδίπλωμα της φούσκας των ακινήτων, με την επακόλουθη κρίση χρέους, κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσει να βάζει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Κίνας τα επόμενα χρόνια.

Αυτό μεταφράζεται σε μεγάλη επιβράδυνση της ζήτησης για πετρέλαιο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι σημαίνει επίσης επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Η οπισθοχώρηση της Κίνας θα σαρώσει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας –οι εξαγωγείς πρώτων υλών στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, θα αισθανθούν όλοι τις επιπτώσεις. Πλήγμα θα δεχτούν και οι χώρες που εξάγουν βιομηχανικά μηχανήματα στην Κίνα, όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, όπως και άλλες χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν οι οικονομίες των οποίων είναι στενά συνδεδεμένες με την Κίνα.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη εξάγουν σχετικά λίγα πράγματα άμεσα στην Κίνα, η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα βλάψει και τις δικές τους οικονομίες. Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου δεν αποτελεί τεράστια απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά είναι μεγαλύτερη από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Μακροπρόθεσμα, θέλουμε να δούμε τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν, αλλά για τους σωστούς λόγους. Θέλουμε να τις δούμε να υποχωρούν την ώρα που οι νέες τεχνολογίες -ηλιακή ενέργεια, μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, βιοκαύσιμα, υδρογόνο ή οτιδήποτε άλλο- καταστήσουν την πρακτική της εκταφής να κάνει την πρακτική της εκσκαφής και καύσης νεκρών δεινοσαύρων παρωχημένη. Στο τέλος της ημέρας, θέλουν το πετρέλαιο να ακολουθήσει την πορεία του φαλαινέλαιου –κάποτε μια σημαντική πηγή ενέργειας, σήμερα μια ιστορική αναφορά.

Σήμερα, η βουτιά της τιμής του πετρελαίου είναι εν μέρει αποτέλεσμα των αρνητικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία. Αλλά στο μέλλον, όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ηλιακή ενέργεια θα εξελίσσονται, οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υποχωρήσουν για θετικούς για την οικονομία λόγους. Ας ελπίσουμε ότι κάποια μέρα οι νέες τεχνολογίες θα κρατήσουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλές μια για πάντα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top