GuidePedia

0

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν την απελευθέρωση των δέκα αμερικανικών ναυτών, αφού η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημη απολογία και ζήτησε συγγνώμη.
Το Ιράν κρατούσε από χθες τα πληρώματα δύο περιπολικών σκαφών αμερικανικού αεροπλανοφόρου στον Κόλπο, σε ένα περιστατικό που δημιούργησε μεγάλη ένταση λίγες ημέρες πριν από την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις.
Οι δέκα αμερικανοί ναυτικοί που κρατούνται από τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν «πιθανότατα» θα απελευθερωθούν, δήλωσε ο ναύαρχος Αλί Φανταβί, διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του επίλεκτου ιρανικού σώματος.
«Η τελική διαταγή θα εκδοθεί σύντομα και πιθανότατα θα απελευθερωθούν», δήλωσε ο ιρανός ναύαρχος.
Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων των IRGC Ali Fadavi είχε δηλώσει ότι οι 10 ναύτες πιθανότατα θα απελευθερώνονταν καθώς οι πρώιμες έρευνες καταδείκνυαν ότι υπήρχε κάποιο τεχνικό πρόβλημα στα συστήματα πλοήγησής τους.
«Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι η είσοδος των Αμερικανών ναυτών στα ιρανικά χωρικά ύδατα οφείλεται σε βλάβη του συστήματος πλοήγησης και το ζήτημα που προέκυψε επιλύεται αυτή την στιγμή».
Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού ΥΠΕΞ John Kerry, βρίσκονταν σε επαφές με τους Ιρανούς ομολόγους τους για την τύχη των Αμερικανών ναυτών από χθες την Τρίτη.
Όπως είπε ο Ιρανός ΥΠΕΞ Mohammad Javad Zarif στον Kerry οι ΗΠΑ πρώτα πρέπει να δώσουν μια επίσημη απολογία.
Σύμφωνα με το ιρανικό ανακοινωθέν, οι Αμερικανοί παρέδωσαν σήμερα έγγραφη απολογία ζητώντας συγγνώμη για το περιστατικό.



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top