GuidePedia

0

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που προκλήθηκε από την εξαιρετικά ακραία αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας με την εκτέλεση σιίτη κληρικού που έχαιρε εκτίμησης στη σιιτική μειονότητα της χώρας, με αποτέλεσμα πλέον η περιοχή της Μέσης Ανατολής να βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της κάθετης κλιμάκωσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, Ιρανοί διαδηλωτές κατόρθωσαν να μπουν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, στην οποία και έβαλαν φωτιά, με τις σχέσεις των δυο κρίσιμων χωρών για την ασφάλεια της περιοχής, να κρέμονται από μια κλωστή, αν και όσα έγιναν ίσως και να ήταν απολύτως συνειδητά και προγραμματισμένα…
Τα χειρότερα αποτράπηκαν με την παρέμβαση της ιρανικής αστυνομίας η οποία αν και δεν… κατάφερε – ή δεν επιθυμούσε – να αποτρέψει την είσοδο στην πρεσβεία (οι παλαιότεροι σίγουρα θυμήθηκαν παρόμοιες εικόνες μετά την Ισλαμική Επανάσταση του Χομεϊνί και ανάλογες επιθέσεις στις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας), εν τέλει τους πέταξε έξω. Η εικόνα βέβαια που κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου είναι αυτή της απόλυτης καταστροφής…
Οι εισβολείς έσπασαν έπιπλα, έριξαν μολότοφ και πέταγαν χαρτιά από τα παράθυρα… πολύ θα θέλαμε να γνωρίζαμε εάν στους «αγανακτισμένους» Ιρανούς ήταν και στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών που θα επιχείρησαν ασφαλώς… να βάλουν σε μια τάξη τα έγγραφα, παίρνοντάς τα στο σπίτι τους!

Η αντίδραση των σιιτών όμως ήταν τόσο προβλέψιμη, ώστε να εκτιμάται πως οι Σαουδάραβες πρέπει να πήραν τα πάντα. Παρόμοιες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον προξενείων της Σαουδικής Αραβίας σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως η φωτιά που έβαλαν στο προξενείο στην πόλη Μασάντ, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράν.
Το μέγα ερώτημα είναι για ποιον λόγο η Σαουδική Αραβία προέβη στην εκτέλεση του σιίτη κληρικού, τη στιγμή που ήταν τόσο προβλέψιμο ότι οι εντάσεις θα μεγιστοποιηθούν σε επικίνδυνο σημείο. Η λογική υπαγορεύει ότι η ενέργεια αυτή χρησιμοποιήθηκε με στόχο να «ανακατέψει την τράπουλα»… Εξηγούμαστε:
Οι Σαουδάραβες είναι εξοργισμένοι με την αμερικανική στάση απέναντι στο Ιράν, θεωρώντας την αλλαγή πολιτικής ως προδοσία των ΗΠΑ απέναντι στους σουνίτες, αλλά και τον βασιλικό οίκο των Σαούντ προσωπικά. Η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή για τους Σαουδάραβες, που έχουν καταφέρει να τα βρουν ακόμα και με τους Ισραηλινούς, στους οποίους πρόσφεραν κάθε είδους βοήθεια, συγκεκαλυμμένα, εάν αποφάσιζαν να πλήξουν τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Λαμβανομένου υπόψη του ότι οι ΗΠΑ δείχνουν να αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με το Ιράν και τις – όχι και τόσο – λεπτομέρειες της πυρηνικής συμφωνίας όπως το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με την υποδαύλιση σοβαρής έντασης, ίσως επιδίωξη να είναι να υποχρεώσει τους – αποστασιοποιημένους – Αμερικανούς να πάρουν θέση.
Υπό αυτή την οπτική, η ενέργεια θυμίζει την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους, σε μια προσπάθεια να φέρει πιο κοντά στην Τουρκία το ΝΑΤΟ, εμπλέκοντάς το πιο ενεργά στην άμυνα της χώρας που θεωρούσε ότι έχει αφεθεί μόνη της παρότι στην περιοχή επενέβησαν στρατιωτικά οι Ρώσοι.

Άρα έχουμε ένα πρότυπο συμπεριφοράς που ακολουθούν οι κάθε λογής… «απατημένοι» από την Ουάσιγκτον. Εκτός κι αν υπάρχει «συνωμοτική ερμηνεία» και οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ενήμερες, επιθυμώντας να σταλεί ηχηρό μήνυμα στο Ιράν. Αυτή την ερμηνεία τη θεωρούμε αρκετά «τραβηγμένη», αφού δύσκολα θα μπορούσε να ενημερώσει Σαουδάραβας Αμερικανό, ότι «θα εκτελέσω τον τάδε για να στείλουμε μήνυμα στο Ιράν»…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top