GuidePedia

0

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβγούτογλου, ανακοίνωσαν ότι δεν αποκλείουν μία στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία αν δεν βρεθεί λύση. Νομίζω ότι είναι κάτι πολύ λιγότερο από αυτό που ακούγεται, και έχει περισσότερο να κάνει με την κόντρα Τουρκίας-ΗΠΑ στην Συρία, παρά με την κόντρα Τουρκίας-Ρωσίας στην Συρία.

Στην Συρία η Τουρκία στηρίζει τους Σύριους Σουνίτες Ισλαμιστές και οι ΗΠΑ στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας. Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται, και με το δίκιο τους, γιατί οι Κούρδοι της Συρίας υποστηρίζονται από το PKK, που είναι οι Κούρδοι της Τουρκίας. Και ενώ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση, αφού τα συμφέροντα ΗΠΑ-Τουρκίας είναι κοινά στην Ανατολική Τουρκία (Southern Energy Corridor), δεν αναγνωρίζουν ως τρομοκρατική οργάνωση την αδελφή οργάνωση του PKK στην Συρία (YPG), γιατί τα συμφέροντα ΗΠΑ-Τουρκίας στην Συρία είναι διαφορετικά.


Νομίζω ότι οι ανακοινώσεις τους έχουν να κάνουν περισσότερο με μία συμφωνία για το πως θα μοιράσουν το Σουνιτικό τμήμα της Συρίας οι Σύριοι Σουνίτες και οι Κούρδοι της Συρίας, παρά για το Αλαουιτικό κομμάτι στα παράλια της Συρίας. Δεν νομίζω ότι θα τολμήσουν να χτυπήσουν τους Ρώσους στα παράλια της Συρίας. Δεν θα τολμούσαν και πριν, πόσο μάλλον τώρα που οι Ρώσοι έβαλαν στον Nord Stream 2 τους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Αυστριακούς. Εκτός και αν οι Ρώσοι θέλουν μία ευκαιρία για να αφήσουν τον Άσαντ να πέσει, ώστε να χαλαρώσουν οι Τούρκοι και οι Άραβες του Κόλπου, και να παραμείνει η Ρωσία στα παράλια ως η δύναμη που θα εγγυηθεί ότι δεν θα βγει το Ιράν στην Μεσόγειο.

Αλλά αυτά είναι εικασίες. Το πιθανότερο είναι ότι για να τα κανονίζουν Τουρκία και ΗΠΑ έτσι στο χαλαρό, προφανώς αναφέρονται σε αυτά που αφορούν αυτούς, στο πως δηλαδή θα μοιραστούν οι Σύριοι Σουνίτες και οι Κούρδοι της Συρίας το Σουνιτικό τμήμα της Συρίας.

Στον παρακάτω χάρτη της Wikipedia βλέπετε με ροζ το Κουρδικό τμήμα της Συρίας, με πράσινο το τμήμα των Αλαουιτών στα παράλια, και με σομόν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, το Σουνιτικό. Με άσπρο βλέπετε την έρημο της Συρίας.



Βλέπετε ότι το χειρότερο σενάριο για τους Τούρκους είναι να τους κόψουν οι Κούρδοι την επικοινωνία της Τουρκίας με το Ιράκ, κάτι που δεν θα χαλούσε όμως καθόλου τις ΗΠΑ, αφού θα έβγαζε τους συμμάχους τους Κούρδους σχεδόν στην Μεσόγειο. Επομένως έχουν οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί να κάνουν τα παζάρια τους για το πόσο θα υποστηρίξει ο ένας τον ISIS στην Συρία, και το πόσο θα υποστηρίξει ο άλλος το YPG στην Συρία.

Πρέπει να είναι κανείς τρελός για να νομίζει ότι θα πάνε να χτυπήσουν οι ΗΠΑ και οι Τούρκοι τους Ρώσους στα παράλια, ειδικά τώρα που οι Ρώσοι έβαλαν στον Nord Stream 2 Άγγλους, Γάλλους, Γερμανούς. Εκτός ξαναλέω και αν οι Ρώσοι ψάχνουν μία δικαιολογία για να περάσουμε στην μετά Άσαντ εποχή χωρίς να εκτεθούν στο Ιράν, που είναι κάθετα αντίθετο με την απομάκρυνση του βασικού του συμμάχου στην Μέση Ανατολή Bashar al Assad.

Δεν παίρνω κι όρκο βέβαια, αλλά η κοινή λογική λέει ότι δεν γίνεται να χτυπήσουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία την Ρωσία στην Συρία, αν η Ρωσία δεν είναι μέσα σε μία συμφωνία για την μετάβαση σε μία μετά Άσαντ εποχή.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top