GuidePedia

0


Γράφει ο Χρήστος Τσαντής

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Επιτήρησης Εξωτερικών Συνόρων ιδρύθηκε το 2005. Από τότε μέχρι σήμερα όμως οι παρεμβάσεις και οι επιχειρήσεις που ανέλαβε, «RABIT», «Ποσειδών», «Τρίτων» και άλλες, είχαν αρνητικά αποτελέσματα. Πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατονομάζουν το FRONTEX ως συνυπεύθυνο για το θάνατο πολλών ανθρώπων στη Μεσόγειο και στα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Α. Γκουτέρεζ εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, πρόσφατα, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερά ανεπαρκής η Επιχείρηση «Τρίτων» (της FRONTEX). Πρέπει να εστιάσουμε στη διάσωση ανθρώπων. Να εστιάσουμε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και όχι μόνο στην επιτήρηση των συνόρων». Δεν φαίνεται να υπάρχει μια τέτοια πρόθεση όμως ανάμεσα στους ηγέτες της Ε.Ε.

«Αυτό που προέχει είναι να ανακτήσουμε τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές και να διατηρηθεί η ακεραιότητα του χώρου Σένγκεν», γράφει στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντ. Τούσκ.

Ανεξάρτητα από το τίμημα σε ανθρώπινες ζωές, θα συμπληρώναμε εμείς, αφού οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν λόγο για 30 φορές περισσότερους νεκρούς σε Αιγαίο και Μεσόγειο, για το 2015, γεγονός που – αν επιβεβαιωθεί – σημαίνει ότι θα καταγραφεί ένα θλιβερό ιστορικό ρεκόρ με 30.000 θανάτους στα Ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα που «επιτηρεί» ο FRONTEX.

Ο Λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα;


Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε με αίτησή της το 2010 την συνδρομή της FRONTEX στην επιτήρηση των συνόρων. Από το 2012 μάλιστα έχει υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο συνεργασίας για αυτά τα ζητήματα.

«Αν υπάρχει πρόβλημα στα σύνορά μας, δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι», δηλώνει κυνικά και υποκριτικά ο Ζ. Κ. Γιουνγκέρ. Αλλά για ποιά ακριβώς σύνορα μιλά ο κ. Γιουνγκέρ; Δεν είδαμε καμία ευρωπαϊκή ευαισθησία για την προστασία των συνόρων σε μία χώρα-μέλος της Ε.Ε., στην Κύπρο, όπου συνεχίζεται το καθεστώς της Τουρκικής εισβολής και κατοχής. Δεν είδαμε καμία ευαισθησία στην περίπτωση των Τουρκικών παραβιάσεων των «Ευρωπαϊκών συνόρων» στο Αιγαίο.

Ευρωπαϊκή Ένωση και φονταμενταλισμός

Το πως αντιλαμβάνονται οι ισχυροί κύκλοι της Ε.Ε. τα σύνορα και την… επιτήρησή τους, το έζησαν από πρώτο χέρι οι κάτοικοι της πρώην Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, που μετατράπηκαν σε πρόσφυγες και μετανάστες όταν η χώρα τους κατρακύλησε στον εμφύλιο σπαραγμό, αφού πρώτα διαλύθηκε, βομβαρδίστηκε και διασπάστηκε με την ενεργό συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτόν τον πόλεμο έκαναν μαζικά την εμφάνισή τους και πάλι οι στρατιές των φονταμενταλιστών.

Με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χιλιάδες τέτοιοι τρομοκράτες δημιούργησαν προσβάσεις και υποστηρίγματα σε ευρωπαϊκό έδαφος, στη Βοσνία, στη ΠΓΔΜ, στο Κόσσοβο και αλλού. Ενισχύθηκαν υλικά, με πολλούς τρόπους και μέσα, έτσι που κατάφεραν να δημιουργήσουν δίκτυα σε βάθος χρόνου. Σε κάτι τέτοιους φανατικούς στηρίχθηκε η Ε.Ε. στην προσπάθειά της να ανατρέψει τον Άσαντ στη Συρία, με σκοπό να πετύχει ένα ισχυρό πλήγμα απέναντι στο γεωπολιτικό της αντίπαλο τη Ρωσία.

Σχέσεις στοργής

Κοινό σημείο των παρεμβάσεων όλων των μεγάλων δυνάμεων στον Αραβικό κόσμο, στη Μέση Ανατολή και αλλού, αιώνες τώρα, είναι η εμμονή στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε». Η αξιοποίηση των θρησκευτικών διαφορών και η δημιουργία ένοπλων ομάδων με σημαία το θρησκευτικό φανατισμό.

Δείτε το χαρακτηριστικό τηλεγράφημα (από το βιβλίο του Γ. Δελαστίκ «Αφγανιστάν»).
«29 Φλεβάρη 1984
Προς:
Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή των ΗΠΑ
Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή της Γαλλίας
Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή της Αιγύπτου
Την Αυτού Εξοχότητα τον πρεσβευτή της ΛΔ Κίνας
Θέμα: Προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού
Σας πληροφορούμε ότι τα όπλα και τα πολεμοφόδια που δόθηκαν στο κόμμα μας δεν είναι αρκετά για την άμυνα της Παντζσίρ. Όπως εκτέθηκε νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι οι Ρώσοι ενισχύουν τους στρατιώτες τους για να επιτεθούν στην Παντζσίρ. Γι’ αυτό σας παρακαλούμε να στείλετε δηλητηριώδεις χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον προσωπικού, καθώς και εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας.
Υπογραφή: Νταγκαρμάν Αλάμ-Σαχ Χαν
Υπεύθυνος αμυντικών Υποθέσεων
Χεζμπ-ε-Ισλάμι»
Μόνο το 1981 η τότε ΕΟΚ είχε χορηγήσει 47 εκατομμύρια δολάρια στους φονταμενταλιστές. Το Πακιστάν τότε, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Σαουδικής Αραβίας και χωρών της τότε ΕΟΚ, έγινε το άντρο του φονταμενταλισμού. Αν όμως το Αφγανιστάν αποτέλεσε το πειραματικό εργαστήρι της αξιοποίησης του θρησκευτικού φανατισμού, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία απέδειξε σε όλο τον κόσμο την σχέση στοργής με την οποία περιβάλαν οι δυτικές δυνάμεις το τέρας που φρόντισαν να δημιουργήσουν.

Ποιός θα επιτηρήσει τους επιτηρητές;


Από τους Ταλιμπάν, στον UCK, στην Αλ-Κάιντα και τώρα στη Συρία, το ίδιο έργο συνεχίζεται. Είναι τέτοιος δε ο δεσμός που έχει αναπτυχθεί, ώστε να δηλώνει ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γ. Βεστερβέλλε, το 2013 (για τη Συρία): «επιθυμούμε να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στις περιοχές που ελέγχει η αντιπολίτευση», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ να παραδέχεται με συνέντευξή του το 2012 ότι η Γαλλία έχει υποστηρίξει με όπλα, πυραύλους και άλλα μέσα τη Συριακή αντιπολίτευση, που τμήμα της αποτελούν οι φονταμενταλιστές.

Το πραγματικό ερώτημα που ζητά επιτακτικά απάντηση είναι… ποιός θα επιτηρήσει τους επιτηρητές;

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top