GuidePedia

0

Δεν έμειναν παρά έναν μήνα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ τα αμερικανικά μαχητικά F-15Ε Strike Eagle και γίνεται γνωστό ότι οι Αμερικανοί τα αποσύρουν και μάλιστα μια μέρα μετά την άφιξη στη βάση του «αφεντικού» του Πενταγώνου, του υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Αν ενθυμούμαστε καλώς, τα μαχητικά αυτά αποτελούσαν τμήμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να διαβεβαιώσουν εμπράκτως την Τουρκία για τη δέσμευση στην ασφάλειά της, μετά την όξυνση των πνευμάτων στην περιοχή, με την άφιξη ρωσικών μαχητικών πρώτης γραμμής, όπως τα Sukhoi Su-30SM.
Τι έχει αλλάξει άραγε ώστε η Διοίκηση Ευρώπης των αμερικανικών δυνάμεων αποφάσισε την απόσυρσή τους και την ουσιαστική αντικατάστασή τους από τα εγγύς αεροπορικής υποστήριξης τύπου A-10; Μια πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει είναι ότι τα πρώτα θα μπορούσαν να αντιπαρατεθούν με τα ρωσικά, ενώ τα δεύτερα είναι απολύτως εξειδικευμένα στην υποστήριξη των επιχειρήσεων κατά των εγκληματιών του ISIS.
Άρα, επιχειρώντας να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, αφενός οι ΗΠΑ «εξειδικεύουν» το αντικείμενο της αποστολής των μαχητικών τους ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις στην Άγκυρα για τα περιθώρια άσκησης «παρακινδυνευμένης πολιτικής» (brinkmanship) με σκοπό το να παρασύρει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην αντιρωσική κατεύθυνση που επιθυμεί, καθώς διαπιστώνει ότι όσα σχεδίασε για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή, πολύ απλά δεν της βγαίνουν.

Αφετέρου όμως, πάντα στο ίδιο πλαίσιο, η αμερικανική ενέργεια θα μπορούσε να έχει αποτελέσει προϊόν διαπραγμάτευσης και εν τέλει συνεννόησης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με τελευταία επαφή αυτή στη Μόσχα, όπου ο Τζον Κέρι συνάντησε τον ομόλογό του Λαβρόφ, αλλά και τον πρόεδρο Πούτιν, ο οποίος μάλιστα παρατήρησε χαμογελώντας… την κούραση του συνομιλητή του μετά από συνεχόμενα ταξίδια στο εξωτερικό, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου.
Να υποθέσουμε ότι το πραγματικό νόημα της αναφοράς Πούτιν στην αποκαλούμενη ως «διπλωματική γλώσσα», στην «καθομιλουμένη των διπλωματικών κύκλων (diplomatic jargon), είναι «σε καταλαβαίνουμε, άσε μας να σε βοηθήσουμε διότι μπορούμε και μάλιστα αποτελεσματικά»… Όσο περνούν οι μέρες, τόσο παγιώνεται η αντίληψη σε διπλωματικούς κύκλους ότι κάτι σημαντικό βρίσκεται σε εξέλιξη και θα το διαπιστώσουμε δια των εξελίξεων, λίαν συντόμως.
Ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να συμβεί γρήγορα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, έχει διαμηνύσει δια των πράξεών του, ότι απαλλαγμένος από τον βραχνά του πολιτικού κόστους που θα οδηγούσε σε προβλήματα επανεκλογής για μια δεύτερη θητεία, καθώς δεν δικαιούται να είναι και πάλι υποψήφιος, είναι αποφασισμένος να προωθήσει μια νέα détente ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης για την επόμενη δεκαετία, ασχέτως του ποιος θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σφόδρα πιθανό πλέον, όποιος «παρεκτρέπεται» στα διάφορα θέατρα εμπλοκής των αμερικανικών συμφερόντων θα λαμβάνει το κατάλληλο μήνυμα ώστε «να απλώνει τα πόδια του όσο είναι και το στρώμα» που διαθέτει. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η προβληματική συμπεριφορά ηγετών όπως ο Ερντογάν, είναι εξαιρετικά πιθανό να γυρίσει μπούμερανγκ.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top