GuidePedia

0


Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο  άρθρο της Today’s Zaman, η Τουρκία επιμένει στην άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας προκειμένου να δεχθεί την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ. Η Zaman είναι μία από τις μεγαλύτερες Τουρκικές εφημερίδες, και πολύ έγκυρη.

Το θέμα είναι τι σημαίνει αυτή η επιμονή της Τουρκίας για την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, αφού οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να δεχτούν κάτι τέτοιο για να πουλήσουν καμιά 15 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία. Δεν μιλάμε για καμία τεράστια ποσότητα, και σε καμία περίπτωση δεν συμφέρει τους Ισραηλινούς η άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας ως αντάλλαγμα, κάτι που θα επιτρέψει στην Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ να μετατρέψουν την Χαμάς στην Γάζα σε μία νέα Χεζμπολάχ, αφού θα μπορούν πλέον να την εξοπλίζουν με την άνεση τους από την θάλασσα.

Επομένως είναι δεδομένο ότι οι Τούρκοι δεν πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί θα δεχτούν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας για να πουλήσουν φυσικό αέριο, εξαγριώνοντας ταυτόχρονα τους Ρώσους. Άστε που οι Ισραηλινοί θα εξαγρίωναν και τους Αιγύπτιους αν έκαναν κάτι τέτοιο, αφού και για τους σοσιαλιστές Αιγύπτιους η Γάζα αποτελεί κίνδυνο θάνατο. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι Ισραηλινοί πίστευαν ότι οι Τούρκοι δεν θα συμμετείχαν στην προμήθεια της Χαμάς, που δεν νομίζω ότι το πιστεύουν, θα μπορούσαν να εξοπλίσουν την Χαμάς το Ιράν και το Κατάρ, αλλά και άλλες Μουσουλμανικές χώρες πχ Σουδάν κλπ.

Άρα γιατί το λένε αυτό οι Τούρκοι, αφού ξέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτό από τους Ισραηλινούς? Είναι πολύ συγκεκριμένες οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν. Η πρώτη είναι ότι υπό την πίεση των ΗΠΑ να τα βρουν οι δύο σύμμαχοι τους, Ισραήλ και Τουρκία, οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν ότι έχουν την διάθεση να το κάνουν, παίζοντας εκ του ασφαλούς, αφού γνωρίζουν ότι οι Ισραηλινοί δεν θα δεχθούν την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας. Αλλά οι ΗΠΑ γνωρίζουν την κατάσταση, άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να τσιμπήσουν. Επομένως δεν δίνω σε αυτήν την περίπτωση μεγάλες πιθανότητες.

Η δεύτερη περίπτωση είναι να θέλουν οι Τούρκοι να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι υπάρχει η περίπτωση να τα βρουν με τους Ισραηλινούς, και έτσι να ξεφορτωθούν έναν αντίπαλο, για να το χρησιμοποήσουν για εσωτερική κατανάλωση, μιας και οι Τούρκοι πολίτες είναι λογικό να ανησυχούν για το που βαδίζει η Τουρκία με τόσο πολλούς εχθρούς. Ούτε και αυτό μου φαίνεται όμως πολύ πιθανό.

Η τρίτη περίπτωση είναι να θέλουν οι Τούρκοι να παραμείνουν παγωμένες οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, να εξακολουθεί δηλαδή η Τουρκία να χτυπάει το Ισραήλ μέσω της Γάζας μαζί με το Κατάρ, αλλά να έχουν αυτήν την εμπορική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου, μιας και οι Ισραηλινοί έχουν κάτι που θέλουν να πουλήσουν, και οι Τούρκοι θέλουν να αγοράσουν αυτό που θέλουν να πουλήσουν οι Ισραηλινοί. Strictly business που λέμε.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει, και έχουμε δει αντίστοιχα παραδείγματα, αν δεν υπήρχε η Ρωσία στην μέση. Οι Ισραηλινοί δεν θα θελήσουν να εξαγριώσουν την Ρωσία, στέλνοντας αέριο στην Τουρκία, και να έχουν για εχθρό εκτός από την Τουρκία και την Ρωσία. Αυτό ταιριάζει και με την δήλωση που έκανε ο ηγέτης του ISIS σήμερα, δηλώνοντας ότι η Παλαιστίνη θα γίνει ο τάφος των Εβραίων. Προφανώς ήθελε να θυμίσει στους Ισραηλινούς ότι ο ISIS δεν έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το Ισραήλ, αλλά θα μπορούσε να το κάνει, και άρα οι Ισραηλινοί δεν θα πρέπει να ανησυχούν μόνο για την Χεζμπολάχ στον Νότια Λίβανο, και την υποστήριξη της από την Ρωσία, αλλά και για τον ISIS στην Συρία, και την υποστήριξη του από την Τουρκία. Ενδεχομένως οι Τούρκοι λένε στους Ισραηλινούς ότι το αντάλλαγμα θα είναι να μην ασχοληθεί μαζί τους ο ISIS από την Συρία, αλλά να συνεχίσουν να τους χτυπάνε από την Γάζα. Να μην χειροτερέψουν δηλαδή τα πράγματα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ ακόμη περισσότερο. Αυτή η περίπτωση ακούγεται η πιο πιθανή.

Ανακεφαλαίωση. Με δεδομένο ότι οι Τούρκοι επιμένουν στην άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, τρεις περιπτώσεις βλέπω, και σίγουρα υπάρχει περίπτωση να μου ξεφεύγει κάποια.

Η πρώτη είναι να κάνουν οι Τούρκοι αυτές τις κινήσεις για επικοινωνιακούς λόγους όπως είπα, λόγω της πίεσης των ΗΠΑ στις δύο χώρες να τα βρούνε.

Η δεύτερη είναι να κάνουν αυτές τις κινήσεις οι Τούρκοι επίσης για επικοινωνιακούς λόγους, για το διεθνές ακροατήριο και το εσωτερικό τους, ώστε να πουν ότι προσπαθούν να βρουν μία λύση με τους Ισραηλινούς. Και οι δύο περιπτώσεις δεν μου φαίνονται πιθανές.

Η τρίτη περίπτωση, που μου φαίνεται πιο πιθανή, είναι να καλούν οι Τούρκοι τους Ισραηλινούς σε μία καθαρά εμπορική συνεργασία, που δεν θα αλλάξει την μεταξύ τους έχθρα, αφού οι Τούρκοι θέλουν να αγοράσουν κάτι που οι Ισραηλινοί θέλουν να πουλήσουν. Σε περίπτωση που οι Ισραηλινοί δεν συμφωνήσουν υπό την πίεση των Ρώσων, οι Τούρκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πίεση τους ISIS από την Συρία, αφού η δύναμη πυρός της Χαμάς, λόγω του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους Ισραηλινούς. Δεν νομίζω όμως ότι τους συμφέρει τους Ισραηλινούς να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τους Ρώσους, χωρίς προηγουμένως να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση στις σχέσεις τους με τους Τούρκους.

Το τελευταίο είναι ένα σενάριο που μου φαίνεται πιθανό με τα όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα, αλλά το λέω με πολύ μεγάλη επιφύλαξη, και θέλω να δω πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία. Αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Αν όντως η Τουρκία επιθυμούσε την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων της με το Ισραήλ, δεν θα ζητούσε την άρση του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας, αφού ξέρει ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top