GuidePedia

0

Στις 3 Δεκεμβρίου οι Άγγλοι βομβάρδισαν για πρώτη φορά τον ISIS, μετά την απόφαση τους να συμμετάσχουν στους βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS στην Συρία και το Ιράκ, στο πλευρό των Γάλλων και των Γερμανών. Επέλεξαν μάλιστα να βομβαρδίσουν μία περιοχή στην οποία βρίσκεται μία πετρελαιοπηγή υπό τον έλεγχο του ISIS. Βλέπε CNN ““UK jets target ISIS oilfield -- and group's income, defense ministry says”, Δεκεμβρίου 2015.

Στις 4 Δεκεμβρίου εκατοντάδες Τούρκων στρατιωτών εισέβαλλαν στο Βόρειο Ιράκ, κοντά στην περιοχή της Μοσούλης, μιας περιοχής πλούσιας σε πετρέλαιο, που διαθέτει επίσης διυλιστήρια. Η κεντρική κυβέρνηση των Σιιτών του Ιράκ στην Βαγδάτη αποκάλεσε την είσοδο των Τούρκων εισβολή. Βλέπε Guardian “Turkish troops go into Iraq to train forces fighting Isis”, Δεκεμβρίου 2015.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι μπήκαν στην περιοχή για να χτυπήσουν τον ISIS, η πραγματικότητα όμως είναι ότι η αντικατάσταση του ISIS από τον Τουρκικό στρατό δεν θα επιτρέψει στους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Ρώσους να βομβαρδίσουν την περιοχή. Όπου ο ISIS αντικαθίσταται από τον Τουρκικό στρατό οι επιθέσεις των Γάλλων, των Άγγλων και των Γερμανών δεν θα είναι επιθέσεις στον ISIS, αλλά επιθέσεις στην σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ Τουρκία.

Ιράκ - Σιίτες (πράσινο), Σουνίτες (ροζ) και Κούρδοι (καφέ)



Στις 4 Δεκεμβρίου του 2015, η Βρετανική Telegraph, και πολλές άλλες μεγάλες εφημερίδες, δημοσίευσαν την επιθυμία της Γερμανίας να μην υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία στον τομέα των πληροφοριών στην Συρία και το Ιράκ, με πρόσχημα την πιθανότητα οι πληροφορίες αυτές να χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων. Στην πραγματικότητα για να μην φτάσουν οι πληροφορίες αυτές στα επιτελεία του ISIS.

Χθες, στις 5 Δεκεμβρίου, δύο μόλις ημέρες μετά το πρώτο χτύπημα των Άγγλων στην Συρία, ένας άνδρας επιτέθηκε και τραυμάτισε με μαχαίρι 3 πολίτες στο μετρό του Λονδίνου, φωνάζοντας “για την Συρία”. Βλέπε Ημερησία “Πανικός στο μετρό του Λονδίνου: Ανδρας επιτέθηκε με μαχαίρι φωνάζοντας: «Για τη Συρία”, Δεκεμβρίου 2015.

Να θυμίσω ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 οι Ρώσοι προχώρησαν την συμφωνία για τον Nord Stream 2, ο οποίος θα διπλασιάσει την ποσότητα του Ρωσικού αερίου που φτάνει στην Γερμανία και την Ευρώπη μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Το 51% του αγωγού κράτησε η Gazprom, και το άλλο 49% μοιράστηκε σε ίσα μέρη στην Γαλλική κρατική ENGIE, στην Αυστριακή κρατική OMV, στην οποία μεγάλο ποσοστό έχουν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στους Γερμανικούς κολοσσούς BASF/Wintershall και Ε.ΟΝ, και στον Αγγλό-Ολλανδικό κολοσσό Shell (Royal Dutch Shell).

Με αυτήν την συμφωνία οι Ρώσοι παρακάμπτουν την Ουκρανία προκειμένου να στείλουν το φυσικό τους αέριο στις χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης (Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία), και για να κρατήσουν ευχαριστημένες αυτές τις χώρες δίνουν ποσοστά στους Άγγλους, τους Γάλλους, τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς, αφήνοντας όμως έξω τους δυσαρεστημένους Ιταλούς, που είχαν μεγάλα ποσοστά στον Southern Energy Corridor που ακυρώθηκε (Ρωσία-Βουλγαρία-Νότια +Κεντρική Ευρώπη).

Οι Ιταλοί, μαζί με τους Ισπανούς, που είναι πολύ δυνατοί στις χώρες στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος), και να φέρουν έναν αγωγό στην Νότια Ευρώπη, ή έστω να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις LNG της Αιγύπτου στην Damietta και το Idku.



Όλα τα παραπάνω θίγουν την Τουρκία, και ο Ερντογάν ως αντίποινα, μέσω της συμμαχίας του με τους Έλληνες κομμουνιστές, στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομεταναστών στην Ευρώπη, και ζητάει ως αντάλλαγμα 3 δις ευρώ, που είναι τα ψιλά, και την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ώστε να πάρει και τα χοντρά, προκειμένου να επιτρέψει τον Nord Stream 2. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, από την μία του δίνουν χρήματα, και από την άλλη των τιμωρούν, χτυπώντας τους Ισλαμιστές της Τουρκίας στην Συρία και το Ιράκ μαζί με τους Ρώσους. Το μειονέκτημα του Ερντογάν είναι ότι δεν μπορεί να πει “μην χτυπάτε τον ISIS”, γιατί η Τουρκία δεν έχει υποτίθεται σχέσεις με τον ISIS, και το μειονέκτημα των Δυτικών και των Ρώσων είναι ότι δεν μπορούν να στείλουν στρατό στην Συρία και το Ιράκ, και άρα δεν μπορούν να κερδίσουν αυτόν τον πόλεμο.

Στις περιοχές όμως που θα μπαίνει ο Τουρκικός στρατός, δήθεν για να αντιμετωπίσει τον ISIS, οι Δυτικοί δεν θα μπορούν πλέον να χτυπήσουν τον ISIS, γιατί τον έλεγχο θα παίρνει η Τουρκία και ο ISIS όντως θα εξαφανίζεται. Θεωρητικά λοιπόν όλα θα είναι εντάξει, αφού υποτίθεται ότι η Τουρκία, είναι σύμμαχος με την Γαλλία, την Αγγλία και την Γερμανία στο ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα είναι ότι υποτίθεται.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επέμβουν, γιατί αν πάρουν το μέρος των Δυτικών χωρών και της Ρωσίας είναι σαν να διώχνουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ, και είναι γνωστό πόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν λόγω της έχθρας τους με την Ρωσία. Αν πάλι πάρουν το μέρος της Τουρκίας θα πρέπει να πάνε κόντρα στους Άγγλους, τους Γάλλους και τους Γερμανούς, που είναι σύμμαχοι τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό κάνει τις ΗΠΑ ανήμπορες να αντιδράσουν γιατί και στις δύο πλευρές βρίσκονται σύμμαχοι τους.

Με λίγα λόγια η κατάσταση κοντεύει να εξελιχθεί εκτός από έναν πόλεμο Ρωσίας-Τουρκίας και σε έναν πόλεμο στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ. Φαίνεται να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μία λύση χωρίς κάποιο μέρος να δεχτεί μία λύση που δεν θα το ικανοποιεί. Αν κάποιος δεν συμβιβαστεί αυτή η κατάσταση θα εξελιχθεί σταδιακά σε έναν γόρδιο δεσμό θα μπορεί να λυθεί μόνο δια του ξίφους.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top