GuidePedia

0

Τα εύσημά του έδωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ.Λαβρόφ στους Έλληνες πιλότους οι οποίοι αν και εύκολα θα κατάρριπταν τα τουρκικά μαχητικά, δεν το κάνουν και επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση παρά τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του ΕΕΧ και την δεδομένη τουρκική επιθετικότητα.

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

«Θα επαναλάβω αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας και το υιοθετώ πλήρως, ότι οι Έλληνες πιλότοι επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση έναντι της τουρκικής επιθετικότητας με την παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου από τουρκικά μαχητικά», είπε χαρακτηριστικά.
Στο επίκεντρο της συνάντησης του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Σ.Λαβρόφ ήταν το Κυπριακό, οι περιφερειακές και διμερείς σχέσεις συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας και της ενέργειας, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.
Ο Σ.Λαβρόφ είναι άριστος γνώστης του Κυπριακού προβλήματος και ήταν ξεκάθαρη η θέση του υπέρ της κατάργησης των εγγυήσεων, ενώ η συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίστηκε ως εξαιρετική.
Ο Σ.Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Λευκωσία για τη δήλωσή της και τη γενικότερη στάση της μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους SU-24 από τουρκικά F-16 και τόνισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή της ως παράγοντας σταθερότητας ενώ δεν παρέλειψε να συζητήσει για τον τομέα της ενέργειας.
Συζητήθηκαν επίσης οι οικονομικές σχέσεις Κύπρου Ρωσίας, καθώς και το πώς μπορούν να γίνονται εξαγωγές προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών, παρά το εμπάργκο, μέσω της δημιουργίας κοινοπραξιών μεταξύ Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών,κάτι που είχε συζητηθεί και για την περίπτωση της Ελλάδας αλλά δεν προχώρησε.
Ο ΡώσοςΥΠΕΞ ανάφερε πως η Τουρκία έχει ζητήσει την πραγματοποίηση συνάντησης με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της συνόδου του ΟΗΕ στο Βελιγράδι.
Ο Σ.Λαβρόφ απάντησε πως δέχτηκε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του για να ακούσει τι έχει να πει.
Μιλώντας για τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας ανάφερε πως όλα όσα έπρεπε να λεχθούν ελέχθησαν από τον πρόεδρο Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν.
«Θεωρούμε αναίτια την επιθετικότητα της Τουρκίας και σχέσεις μας δεν μπορούν να είναι πλέον οι ίδιες».
«Δεν θα συζητήσω τι θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία, καθώς η τουρκική πλευρά αντιλαμβάνεται πολύ καλά τι συμβαίνει».
«Μια ημέρα έπειτα από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είχα συνομιλία με τον υπουργό εξωτερικών της Τουρκίας και δεν άκουσα τίποτα άλλο πέραν από δικαιολογίες.»

Δικαιολογίες που κόστισαν τις ζωές σε έναν Ρώο πιλότο και έναν Ρώσο πεζοναύτη.

Ο υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικές διευκολύνσεις από την Κύπρο, απάντησε: «Γνωρίζετε ότι η Ρωσία παραδοσιακά είναι πολύ στενός φίλος της Κύπρου και οι φίλοι κάνουν αυτό που πρέπει. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και για εκκένωση Ρώσων πολιτών αν αυτό χρειαστεί. Δεν μας έχει ζητήσει η Ρωσία στρατιωτικές διευκολύνσεις. Η Ρωσία βρίσκεται ήδη στη Συρία και δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να ζητήσουν τέτοιες διευκολύνσεις από τους γείτονες».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top