GuidePedia

0

Σε μία συνταρακτική αποκάλυψη προχώρησε ο πτέραρχος John Heyten, διοικητής της Διοίκησης Διαστήματος της Αεροπορίας των ΗΠΑ (AFSPC: Air Force Space Command, οι δραστηριότητες της παρουσιάζονται στο συνημμένο βίντεο) κατά τη διάρκεια πρόσφατου συνεδρίου για τον ηλεκτρονικό πόλεμο που διοργάνωσε ο «Σύνδεσμος Ηλικιωμένων Κορακιών» (Association of Old Crows).
«Το 2015, μέχρι σήμερα είχαμε 261 περιπτώσεις [περίπου 23 ανά μήνα] όπου παρεμβολές μας εμπόδισαν να λάβουμε πληροφορίες από τους δορυφόρους μας», ανακοίνωσε ο πτέραρχος Heyten στους συνέδρους. «Πόσες έγιναν από αντιπάλους; Πραγματικά δεν γνωρίζω. Η εκτίμηση μου είναι καμία», συμπλήρωσε.
Σχεδόν πάντοτε, το πραγματικό αίτιο είναι η αυτο-παρεμβολή, όπου φίλιες μεταδόσεις, επικοινωνίες ή ραντάρ, άθελα τους παρεμβαίνουν, εξήγησε ο Heyten στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.
Και συνέχισε: «Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι ότι το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα είναι απίστευτα πολύπλοκο και το παραμικρό λάθος μπορεί να δημιουργήσει τεράστιο στρατηγικό αντίκτυπο. Κατά συνέπεια θα πρέπει να διαθέτεις τη δυνατότητα να ελέγχεις το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα από το χαμηλότερο επίπεδο, τη μονάδα εκστρατείας, μέχρι το υψηλότερο στρατηγικό».

Κατά τον πτέραρχο Heyten η αυτο-παρεμβολή αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχει επαρκής τακτική επίγνωση των ενεργειών των φιλικών δυνάμεων στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και φυσικά πολύ περισσότερο των πιθανών ενεργειών του αντιπάλου. Αναγνώρισε επίσης ότι μέχρι σήμερα δεν είχε αποδοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα, αλλά πλέον γίνονται συστηματικές προσπάθειες ώστε να αποκτηθεί επαρκές επίπεδο τακτικής επίγνωσης.
«Μέχρι τώρα υποθέταμε ότι το φάσμα ραδιοσυχνοτήτων ήταν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και ότι ουδείς επρόκειτο να μας απειλήσει» είπε στους συνέδρους ο πτέραρχος Heyten. «Αλλά καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχωρούσαν με θεαματικά αποτελέσματα στη χρήση δορυφόρων και δικτύων, ο υπόλοιπος κόσμος μας παρακολουθούσε, η Κίνα και η Ρωσία συγκεκριμένα», συμπλήρωσε.
Το πιο εντυπωσιακό συμβάν ήταν η περιβόητη δοκιμή αντιδορυφορικού όπλου που πραγματοποίησε η Κίνα το 2007 και οι οποία πλημμύρισε τροχιακές πορείες με συντρίμματα αλλά «δεν απαιτείται η κατάρριψη ενός δορυφόρου για να τον ακυρώσεις, αρκεί μόνο να διακόψεις τη ζεύξη», σημείωσε με έμφαση ο πτέραρχος Heyten.
Κατά συνέπεια, συνέχισε, «θα πρέπει να είμαστε ικανοί να επιχειρούμε αποτελεσματικά σε αυτό το αμφισβητούμενο και υψηλής συμφόρησης περιβάλλον, να πολεμήσουμε σε αυτό και να νικήσουμε κάθε αντίπαλο που βρίσκεται εκεί. Αν όμως δεν εκπαιδεύσουμε τους σμηνίτες μας ριζικά διαφορετικά να επιχειρούν σε αυτό το περιβάλλον δεν θα το καταφέρουμε».

«Υπάρχει μία ολόκληρη γενεά ψηφιακών ιθαγενών με κυβερνο-κουλτούρα που μπορούν να τρέξουν ηλεκτρονικούς κύκλους γύρω από τους ηλικιακά μεγαλύτερους τους», σημείωσε ο Heyten, «αλλά ποτέ δεν αναγκάστηκαν να λειτουργήσουν με το δίκτυο εκτός λειτουργίας».
«Δεν αναγκάστηκαν ποτέ να αντιμετωπίσουν απειλές στο φάσμα, ούτε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου. Είμαι προφανώς ένας από τους τελευταίους στη διοίκηση μου που έπρεπε να αντιμετωπίσει τη σοβιετική απειλή τη δεκαετία του 1980», είπε. «Γνωρίζαμε πως να το κάνουμε αλλά στην πορεία το ξεχάσαμε», συμπλήρωσε.
Για την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων η Διοίκηση Διαστήματος της Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει επιλέξει ως μία λύση την τοποθέτηση του πιο έμπειρου προσωπικού της στους σταθμούς εργασίας που ελέγχουν τη λειτουργία των δορυφόρων.
Όπως ανέφερε ο Heyten, σε αντίθεση με τους πιλότους που συνεχίζουν να πετούν για όσο μπορούν, το προσωπικό της διοίκησης καθώς ανέρχεται την κλίμακα της ιεραρχίας αναλαμβάνει επιτελικές θέσεις αφήνοντας τις καθημερινές επιχειρήσεις σε μικρής ηλικίας νεοσύλλεκτους.
«Η μέση ηλικία του χειριστή του συστήματος GPS [παγκόσμιας αναφοράς θέσης] είναι 23 έτη», είπε ο Heyten. «Το πρωί της σημερινής ημέρας δύο σμηνίτες ηλικίας 19 ετών λειτουργούσαν το σύστημα GPS για ολόκληρο τον κόσμο. Είναι τόσο εκπληκτικό και τόσο λάθος! Πρέπει να έχουμε σε αυτή τη θέση το πιο έμπειρο προσωπικό μας», συμπλήρωσε με έμφαση.

Γι’ αυτό, ακριβώς τον λόγο η Διοίκηση μειώνει το επιτελείο της, που είχε καταλήξει να είναι αριθμητικά μεγαλύτερο από το προσωπικό στις επιχειρησιακές θέσεις (χειριστές) με αντικειμενικό σκοπό τον αριθμητικό διπλασιασμό του.
Με αυτόν τον τρόπο το ήμισυ των χειριστών θα μπορεί να εκτελεί τις καθημερινές επιχειρήσεις και το άλλο μισό να υπόκειται σε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, ενώ κάθε τέσσερις μήνες τα δύο μέρη θα εναλλάσσουν καθήκοντα.
Άλλη μία πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί από τη Διοίκηση είναι η δημιουργία ενός πειραματικού κέντρου επιχειρήσεων, όπως το ονόμασε ο πτέραρχος Heyten, το διακλαδικό, διϋπηρεσιακό και συνασπισμού κέντρου διαστημικών επιχειρήσεων (JICSPOC) όπως είναι η επίσημη ονομασία του.


Το JICSPOC θα εργαστεί για την ανάπτυξη νέων μεθόδων για την αντιμετώπιση κυβερνο-απειλών αλλά προς το παρόν, όπως είπε ο Heyten, δεν είναι γνωστό αν τελικά θα αποτελέσει μόνιμη οργανωτική μονάδα της Διοίκησης Διαστήματος. «Όμως σε εννέα μήνες από σήμερα, αν με ρωτήσετε την ίδια ερώτηση, θα έχω διαφορετική απάντηση», σημείωσε ο πτέραρχος. 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top