GuidePedia

0

Ένας λεπτομερής κατάλογος -της εποχής του Ψυχρού Πολέμου- πυρηνικών στόχων, που φτιάχτηκε από την αμερικανική SAC (Στρατηγική Εναέρια Διοίκηση) στα τέλη της δεκαετίας του 1950, περιλάμβανε μια χωριστή κατηγορία στόχευσης «πληθυσμού», αποκάλυψαν τα Εθνικά Αρχεία και Στοιχεία Διοίκησης των ΗΠΑ (NARA).

Σε ότι λέγεται ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη λίστα πυρηνικών στόχων που αποχαρακτηρίστηκε μέχρι σήμερα και αποκαλύφθηκε την Τρίτη, η μελέτη των Απαιτήσεων Ατομικών Όπλων της SAC για το 1959, προσφέρει μια ανησυχητική εικόνα των αμερικανικών στρατιωτικών σχεδίων, για να προκαλέσουν «συστηματική καταστροφή» σε εχθρικές πόλεις και να στοχεύσουν τους «πληθυσμούς τους», σε περίπτωση πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση.

Με στόχους να ορίζονται σε πάνω από 1.200 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Μόσχα, το Πεκίνο, το Βερολίνο και η Βαρσοβία, ο κατάλογος στόχων για κάθε πόλη περιέχει την Κατηγορία στόχου Νο 275, «πληθυσμός», παράλληλα με κατηγορίες στόχων στη βιομηχανία και τις υποδομές.

Μια άλλη λίστα, που περιέχει πάνω από 1.100 αεροδρόμια σε όλο τον Σοβιετικό μπλοκ, στόχευε ειδικά τη σοβιετική δύναμη βομβαρδιστικών αεροπλάνων, σύμφωνα με τη NARA. Φτιαγμένη σε μια εποχή πριν από την έλευση των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM), η μελέτη έδινε προτεραιότητα στη στόχευση βομβαρδιστικών, τους μόνους φορείς πυρηνικών όπλων.

Σύμφωνα με τη μελέτη του SAC, τα Σοβιετικά αεροδρόμια έπρεπε να στοχευθούν με βόμβες που κυμαίνονται από 1,7 έως 9 μεγατόνους, οι οποίες ήταν δυνατό να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Το SAC επίσης πίστευε στην αναγκαιότητα μιας βόμβας 60 μεγατόνων (4.000 φορές μεγαλύτερη από ό,τι η βόμβα της Χιροσίμα 15 κιλοτόνων), για την παραγωγή «σημαντικών αποτελεσμάτων» σε περίπτωση πολέμου με το σοβιετικό μπλοκ.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top