GuidePedia

0

“Θερμό επεισόδιο” σημειώθηκε στα Στενά του Ορμούζ μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Οι “Φρουροί της Επανάστασης” εκτόξευσαν πυραύλους και ρουκέτες κατά τη διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά τη στιγμή που διέρχονταν των Στενών το USS Harry S. Truman με αποτέλεσμα πολλές εξ αυτών να πέσουν σε απόσταση μόλις 1.400 μέτρων από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.
Από αμερικανικής πλευράς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρξε καμία αντίδραση τόσο από το ίδιο το αεροπλανοφόρο όσο και από τα δύο συνοδευτικά πλοία, το αντιτορπιλικό USS Buckley και μία γαλλική φρεγάτα, καθώς πληροφορίες από ιρανικά μέσα αναφέρουν πώς και τα τρία πλοία είχαν στοχοποιηθεί όχι μόνο από τις ρουκέτες των “Φρουρών της Επανάστασης”, αλλά και από πυραύλους που ήταν έτοιμοι να εκτοξευτούν σε περίπτωση απάντησης.
Την είδηση αποκάλυψε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News, το οποίο βασίσθηκε στις απόρρητες πληροφορίες που του μετέφεραν δύο ανώτατοι αξιωματικοί του αμερικανικού Πενταγώνου και το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο.
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες που μετέδωσε το NBC News τη στιγμή που το USS Harry S. Truman διέρχονταν τα Στενά του Ορμούζ και βρίσκονταν προς το τέλος, να περάσει από την Αραβική Θάλασσα στον Περσικό Κόλπο, οι “Φρουροί της Επανάστασης” και το Ιρανικό Ναυτικό έδωσαν εντολή για τη διενέργεια άσκησης με πραγματικά πυρά προκειμένου να πληγούν στόχοι στη θάλασσα.
Εκτοξεύτηκαν ταυτόχρονα δεκάδες ρουκέτες και πύραυλοι επιφανείας-επιφανείας με αποτέλεσμα κάποιες από τις ρουκέτες, όπως δήλωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι να πέσουν σε απόσταση μόλις 1.400 μέτρων από το αεροπλανοφόρο και τα δύο πλοία που το συνόδευαν.
Είναι προφανές πώς οι Ιρανοί έπαιξαν με τα νεύρα των Αμερικανών και δοκίμασαν τις αντιδράσεις τους προκαλώντας τους πανικό και στέλνοντας ένα μήνυμα στην Ουάσιγκτον πώς τα στενά του Ορμούζ είναι πλήρως ελεγχόμενα από τις ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Να σημειωθεί δε πώς στο παρελθόν οι Τεχεράνη είχε απειλήσει με το κλείσιμο των Στενών.
Το περιστατικό φαίνεται επίσης να συνδέεται με τις εξελίξεις στη Συρία και το Ισλαμικό Κράτος που αποτελεί δημιούργημα των ΗΠΑ και των “παιχνιδιών” στη Μέση Ανατολή. Οι Ιρανοί έχουν σαφώς ταχθεί στο πλευρό της Ρωσίας, ενώ οι “Φρουροί της Επανάστασης” πολεμούν τους τζιχαντιστές στη Συρία. Πρόκειται για ένα επίλεκτο Σώμα το οποίο αναλαμβάνει ειδικές αποστολές. Και οι ρουκέτες εναντίον του USS Harry S. Truman μάλλον ήταν μία από αυτές.
Οι Αμερικανοί δήλωσαν πώς το αμερικανικό αεροπλανοφόρο τήρησε τους κανόνες της διεθνούς ναυσιπλοΐας και το δίκαιο της θάλασσας κατά του διάπλου των Στενών ρτου Ορμούζ αφήνοντας να εννοηθεί πώς οι Ιρανοί το παραβίασαν. “Οι ρουκέτες δεν έπληξαν το Truman ούτε κανένα άλλο από τα πλοία της συνοδείας του. Έπεσαν όμως κοντά του”, ανέφεραν οι αξιωματικοί του αμερικανικού Πενταγώνου στο NBC News.
Πρόσθεσαν επίσης πώς σε επικοινωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, το Ιράν διαβεβαίωσε πώς σε καμία περίπτωση στόχος της άσκησης δεν ήταν τα αμερικανικά πλοία, αλλά οι ΗΠΑ την εξέλαβαν ως “άσκοπα προκλητική και επικίνδυνη”.
Τη στιγμή του συμβάντος πάντως δεν υπήρξε απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του ιρανικού Ναυτικού. Το USS Harry S. Truman συνέχισε την πορεία του προς τον Περσικό Κόλπο έχοντας όμως πάρει το μήνυμα πώς οι Ιρανοί είναι διατεθειμένοι για όλα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top