GuidePedia

0

"Όχι" στη συνάντηση που ζητά ο Erdogan λέει ο Ρώσος Πρόεδρος Putin διότι, όπως εξήγησε, "η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να απολογηθεί ακόμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους".

Όπως δήλωσε ο βοηθός του Ρώσου Προέδρου, Yuri Ushakov όταν ερωτήθηκε γιατί ο Putin αρνήθηκε να μιλήσει με τον Erdogan, "διακρίνουμε την απροθυμία της Τουρκίας να ζητήσει απλώς συγνώμη για το περιστατικό με το αεροπλάνο".

Ο Ushakov πρόσθεσε πως το Κρεμλίνο είχε λάβει ένα αίτημα από την Άγκυρα αναφορικά με μια πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών σε ένα συνέδριο για το περιβάλλον στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του προειδοποίησε τη Ρωσία να μην "παίζει με τη φωτιά", τονίζοντας όμως ότι δεν θέλει να κάνει κακό στις σχέσεις με τη Μόσχα. "Ο (Ρώσος πρόεδρος Vladimir) Putin, λέει: αυτοί που έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά εναντίον της τρομοκρατίας, παίζουν με τη φωτιά". Συμφωνώ απολύτως μαζί του", τόνισε ο Erdogan από την βόρεια επαρχία Bayburt.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ενημερώθηκε για συνάντηση την οποία ζητά ο Erdogan με τα διεθνή ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο γίνεται η "ζημιά" που προκάλεσε στις σχέσεις των δύο χωρών η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους.

Επιπλέον η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τα πλήγματα κατά του ISIS στη Συρία "προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε νέο περιστατικό με τη Ρωσία". Για την έκταση του πλήγματος που θα δεχτεί η τουρκική οικονομία από το εμπάργκο των Ρώσων τουριστών προειδοποίησε σήμερα και το Bloomberg.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους ενημέρωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος ενημερώθηκε για την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να υπάρξει συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Δεν θέλησε, αν και ρωτήθηκε σχετικά, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι Putin και Erdogan θα λάβουν μέρος στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου.

Την επομένη της επίσκεψης στη Μόσχα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Hollande, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη ότι οι δυτικές χώρες που έχουν εμπλακεί στη συριακή σύγκρουση δεν είναι έτοιμες να ενωθούν για έναν ενιαίο συνασπισμό με τη Ρωσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

"Δυστυχώς, οι εταίροι μας δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμοι να εργαστούν από κοινού στο πλαίσιο ενός ενιαίου συνασπισμού", δήλωσε. "Χθες, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε πως, παρά το γεγονός αυτό, κρατάμε τον πόρτα ανοικτή και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε μορφή στην οποία θα είναι έτοιμοι οι εταίροι μας", πρόσθεσε.

Από την τουρκική πλευρά αρκέστηκαν πάντως να πουν ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο ρώσος ομόλογός του μπορεί να έχουν συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για συνομιλίες.

Τουρκία: Αναστέλλει προσωρινά τα πλήγματα κατά του ISIS στη Συρία

Εξάλλου η τουρκική εφημερίδα Hurriyet ανέφερε ότι η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει "προσωρινά" τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιεί κατά της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (ΙΚ) στη Συρία στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε νέο περιστατικό με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις πτήσεις της πάνω από τη Συρία λήφθηκε σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία δεσμεύτηκε επίσης να αναστείλει τις επιχειρήσεις της κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου.

"Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενεργήσουν με προσοχή μέχρις ότου αποκατασταθούν οι συνήθεις επαφές τους και μειωθούν οι εντάσεις", γράφει η Hürriyet.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο σε σχέση με τις πληροφορίες αυτές, η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.

Bloomberg: Θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία

Την ίδια ώρα, σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg προειδοποιεί ότι η απαγόρευση που επέβαλε ουσιαστικά η Ρωσία στον τουρισμό πολιτών της στην Τουρκία θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της γειτονικής χώρας πολύ πέραν αυτών που θα υπάρξουν στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της.

Τα χρήματα που αφήνουν οι Ρώσοι τουρίστες στην τουρκική οικονομία εκτιμώνται στο 1,4% του ΑΕΠ της χώρας ετησίως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς είναι πολύ υψηλές οι δαπάνες των Ρώσων για αγορές στην τοπική αγορά.

"Αν και δεν υπάρχουν σχέδια για την εκκένωση των 11.000 Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν ήδη στην Τουρκία, οι 6.000 περίπου Ρώσοι που είχαν κάνει κρατήσεις για τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους", αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα έσοδα της Τουρκίας από το τουριστικό συνάλλαγμα το φετινό 9μηνο ανήλθαν σε 21 δισ. δολάρια και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να διατηρείται υπό έλεγχο το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της. Πριν από την εβδομάδα που διανύουμε, το έλλειμμα αυτό αναμενόταν να υποχωρήσει στο 5% του ΑΕΠ από 5,8% το 2014 και 8% το 2013, σύμφωνα με προβλέψεις που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

"Η τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει ήδη κλονισθεί από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Οι ακυρώσεις από τους Ρώσους μπορεί να αντιστρέψουν την πρόσφατη βελτίωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών", πρόσθεσε ο ίδιος αναλυτής.

Οι συνέπειες για την τουρκική οικονομία υπερβαίνουν τα επίσημα στοιχεία για το τουριστικό συνάλλαγμα. Τα συναλλαγματικά έσοδα της Τουρκίας που προέρχονται από μη καταγραφόμενες αγορές των Ρώσων τουριστών είναι υψηλότερα από 6 δις. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας, ή λίγο πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top