GuidePedia

0

Πολύ ωραίος χάρτης από το Business Insider που εμφανίζει με μαύρο τις περιοχές που είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του ISIS, και με σομόν τις περιοχές που ελέγχονται μερικώς από τον ISIS. Τις ζώνες υποστήριξης του ISIS ας πούμε. Ο μαύρος διάδρομος του ISIS είναι ο διάδρομος του πετρελαίου. Βλέπετε πως το πετρέλαιο από τις περιοχές της Μοσούλης και του Κιρκούκ, δύο από τις πλουσιότερες σε πετρέλαιο περιοχές του Ιράκ, μπορεί να φτάνει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.



Για τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ βλέπε χάρτη 2 από το BBC.



Βλέπετε και το Κόμπανι στον χάρτη του Business Insider. Με πράσινο βλέπετε το Ιρακινό Κουρδιστάν. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν πολλές πετρελαιοπηγές στον χάρτη. Αναφέρω την Μοσούλη και το Κιρκούκ επειδή φημίζονται για τα αποθέματα τους.

Ο ISIS έχει συγκρουστεί και με τους Κούρδους του Ιράκ για τα κοιτάσματα πετρελαίου (βλέπε άρθρο CNN). Αυτός είναι και ο λόγος που για τις ΗΠΑ το Ιράκ είναι πολύ σημαντικότερο από την Συρία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος τα κοιτάσματα πετρελαίου των συμμάχων των ΗΠΑ Κούρδων του Ιράκ να πέσουν στα χέρια του ISIS. Τα κοιτάσματα της Συρίας είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά του Ιράκ. Γι’αυτό και ο Ντόναλντ Τράμπ λέει “αφήστε την Ρωσία να χτυπήσει στην Συρία τον ISIS, τι μας ενδιαφέρει εμάς η Συρία, ας χτυπήσουμε εμείς τον ISIS στο Ιράκ”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top