GuidePedia

0

Καταπληκτικό άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας Guardian για την σχέση Ερντογάν-ISIS. Το άρθρο γράφει ότι αν ήθελε ο Ερντογάν θα μπορούσε να κλείσει τις γραμμές τροφοδοσίας του ISIS από την Τουρκία. Όταν μάλιστα, γράφει το άρθρο, οι Κούρδοι κέρδισαν τον ISIS στο Κόμπανι, και ήταν έτοιμοι να πάρουν και την Jarabluz (βλέπε χάρτη 1), διακόπτοντας ουσιαστικά τις γραμμές τροφοδοσίας του ISIS από την Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο Τουρκικός στρατός θα μπει στην Jarabluz και οι Κούρδοι σταμάτησαν. Αν οι Κούρδοι κέρδιζαν την Jarabluz, γράφει η Guardian, θα σταματούσε η τροφοδοσία της πρωτεύουσας του ISIS, της Raqqa, η οποία σύντομα θα χάνονταν για τον ISIS.

Χάρτης 1 Jarabluz-Kobani


Χάρτης 2 Περιοχές που Ελέγχονται από τον ISIS

Οι περιοχές που ελέγχονται από τον ISIS είναι οι περιοχές με το χρώμα το περίεργο. Δεν ξέρω πως λέγεται. Σαν σκούρο σομόν. Οι περιοχές που έχω μαρκάρει με κίτρινο είναι οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους. Βλέπετε στον χάρτη 2 η Βόρεια Συρία ελέγχεται από τους Κούρδους, εκτός από ένα μικρό άνοιγμα.



Εγώ τότε νόμιζα, ότι αυτό που φοβόταν ο Ερντογάν ήταν μην τυχόν και οι Κούρδοι βγούνε στην Μεσόγειο, και καταφέρουν οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) να πουλάνε το πετρέλαιο των Κούρδων του Ιράκ (KRG). Ενδεχομένως να απασχόλησε και αυτό τον Ερντογάν για το μέλλον, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτό το πρόβλημα του εκείνη την στιγμή. Το πρόβλημα του ήταν ότι θα έκλειναν οι γραμμές τροφοδοσίας του ISIS, και θα έκλειναν και οι γραμμές μέσω των οποίων ο ISIS στέλνει προς την Τουρκία το πετρέλαιο από τα κοιτάσματα που έχουν πέσει στα χέρια του στο Ιράκ.

Το άρθρο γράφει ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως επιχείρημα ότι οι Κούρδοι της Συρίας (YPG) συνεργάζονται με τους Κούρδους της Τουρκίας (PKK), και οι Κούρδοι της Τουρκίας κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, άρα και οι Κούρδοι της Συρίας είναι για την Τουρκία τρομοκράτες. Σε αυτό έχει πράγματι δίκιο ο Ερντογάν. Όντως το YPG και το PKK είναι αδελφές οργανώσεις, και όντως το PKK έχει κάνει τρομοκρατικά χτυπήματα στην Τουρκία.

Το άρθρο γράφει επίσης ότι ο Ερντογάν υποστηρίζει στην Συρία και την Σαουδαραβική τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, η οποία να προσθέσω εγώ στρέφεται και κατά του Σαουδάραβα βασιλιά.

Το πιο απίστευτο που λέει η Guardian είναι ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που υποτίθεται ότι έγιναν στην Τουρκία από τον ISIS, όλως τυχαίως σκότωσαν ακτιβιστές του Κουρδικού κόμματος HDP. Ουσιαστικά η Guardian γράφει ότι τις τρομοκρατικές επιθέσεις τις οργάνωσε ο Ερντογάν για να σκοτώσει τους Κούρδους ακτιβιστές. Δεν το λέει στα ίσια, αλλά αυτό ακριβώς εννοεί αν διαβάσετε το άρθρο. Παραθέτω την παράγραφο. H Guardian μάλιστα γράφει ότι η αστυνομία δημιουργούσε δυσκολίες στα ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να πάρουν τους τραυματίες.

9η Παράγραφος
There followed a series of increasingly bloody terrorist bombings inside Turkey – in the cities of Diyarbakir, Suruc, and, finally, Ankara – attacks attributed to Isis but which, for some mysterious reason, only ever seemed to target civilian activists associated with the HDP. Victims have repeatedly reported policepreventing ambulances evacuating the wounded, or even opening fire on survivors with tear gas.

Στην πρώτη μάλιστα παράγραφο, το άρθρο κατηγορεί τους Ευρωπαίους ηγέτες που βρέθηκαν στην Τουρκία μετά την επίθεση στο Παρίσι, επειδή ο Ερντογάν έχει βοηθήσει τους Ισλαμιστές τρομοκράτες.

Αξίζει να διαβάσετε ολόκληρη το άρθρο. Να προσθέσω ότι η Guardian είναι κεντροαριστερή εφημερίδα, και μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αγγλίας.

Βλέπε επίσης “Οι Πετρελαιοπηγές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)”
http://iakovosal.blogspot.gr/2015/10/isis_19.html

Για το άρθρο της Guardian βλέπε
“Turkey could cut off Islamic State’s supply lines. So why doesn’t it?”, Νοεμβρίου 2015

http://www.theguardian.com/commentisfree/2015/nov/18/turkey-cut-islamic-state-supply-lines-erdogan-isis?utm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=GU+Today+main+NEW+H&utm_term=138230&subid=17230966&CMP=EMCNEWEML6619I2

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top