GuidePedia

0

Ο «Θείος Σαμ» δεν θα αφήσει την ΕΕ να δημιουργήσει το δικό της στρατό παρά τις εκκλήσεις Γιούνκερ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται το δικό της στρατό, δήλωσε ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Vladimir Kozin, η Ουάσιγκτον θα αντιταχθεί στην πρωτοβουλία και η ΕΕ θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να διατηρήσει την ασφάλεια.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθεσε εκ νέου το ζήτημα της δημιουργίας αμυντικής πολιτικής της ΕΕ. Νωρίτερα αυτό το έτος, κάλεσε για τη δημιουργία ενός στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η πρόταση επικρίθηκε.
Σύμφωνα με τον Γιούνκερ, τώρα ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στην καθιέρωση πραγματικών στρατιωτικών δυνάμεων για να προστατεύσουν την Ευρώπη. «Θα πρέπει να επενδύσουμε πολλά για να δημιουργήσουμε μια πραγματική ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Δεν είναι ένα άμεσο έργο, αλλά είναι μια φιλοδοξία», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίθανο να καθιερώσει το δικό της στρατό, είπε ο Ρώσος στρατιωτικός και πολιτικός αναλυτής Vladimir Kozin.

«Υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση στην πρωτοβουλία αυτή, συμπεριλαμβανομένης πρώτα απ ‘όλα της Ουάσιγκτον, παίκτη- κλειδί στο ΝΑΤΟ. Φυσικά, ορισμένες χώρες της ΕΕ στηρίζουν την πρωτοβουλία Γιούνκερ. Αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο και οι αρχάριοι του ΝΑΤΟ -Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία- είναι εναντίον της. Πραγματικά, πώς μπορεί κανείς να φανταστεί δύο στρατούς ταυτόχρονα σε μια χώρα; Δεν νομίζω ότι η ιδέα αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει. Κατά τα επόμενα χρόνια, αυτό είναι αδύνατο», είπε ο Kozin στο Sputnik Radio.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο εμπόδιο για τη δημιουργία ενός στρατού της ΕΕ θα είναι οι ΗΠΑ.
«Οι πρόσφατες σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ – τον Μάιο του 2012 και το Σεπτέμβριο του 2014 – έδειξαν ότι οι αποφάσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ λαμβάνονται υπό τον έλεγχό των ΗΠΑ και οι αποφάσεις αυτές είναι συνήθως επιθετικές. Ο θείος Σαμ είναι απίθανο να δώσει οποιαδήποτε ελευθερία στην ΕΕ», τόνισε ο αναλυτής.

Ο Kozin πιστεύει ότι υπάρχουν λιγότερο δύσκολοι τρόποι για να διατηρηθεί η ασφάλεια στην Ευρώπη.
«Νομίζω ότι ο Γιούνκερ ήταν απλά συγκλονισμένος μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Τον καταλαβαίνω. Αλλά για να διατηρηθεί η ασφάλεια των χωρών της ΕΕ θα πρέπει να κινητοποιήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας τους και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», κατέληξε.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top