GuidePedia

0

Σύμφωνα με τη σημερινή Αλβανική ε/φ Τέλεγκραφ, τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στην πόλη του Πόγραδετς, εμπειρογνώμονες μεταξύ των οποίων και ένας ιερέας, που ασχολούνται με το θέμα των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940-41. Αποστολή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ήταν να δει επί τόπου τους τάφους των 150 Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στην πόλη αυτή σε μάχη με τους Ιταλούς.

Η επιτροπή, σύμφωνα με σχόλιο της ε/φ, έφθασε στην πόλη λίγες ημέρες μετά τις απειλές που διατύπωσε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γ. Σούρλας, σύμφωνα με τις οποίες, η Αλβανία θα πρέπει να ξεχάσει την ένταξη της στην Ε.Ε εάν δεν υλοποιήσει τη Συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ελλάδα για τα στρατιωτικά νεκροταφεία.

Ο Έλληνας ιερέας, συνεχίζει η ε/φ, πριν λίγο καιρό ήρθε σε επαφή με κάτοικο της πόλης, ο οποίος το 1967 ήταν ένας από τους εργάτες που ασχολήθηκαν με την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών από την τοποθεσία όπου είχαν ενταφιαστεί, στην νέα τοποθεσία όπου βρίσκονται σήμερα. Ο Αλβανός αυτός πολίτης, ονόματι Siri Merko, ενημέρωσε λεπτομερώς τον Έλληνα ιερέα για την εκταφή των Ελλήνων στρατιωτών, το 1967, από την τοποθεσία όπου βρίσκονταν, διότι εκεί θα κτιζόταν εργοστάσιο επίπλων!!!!!!!!!! Η νέα τοποθεσία όπου ενταφιάστηκαν οι 150 Έλληνες στρατιώτες, βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου, κάτω από το υδραγωγείο!!!!!!!! , καθοδόν προς το χωριό Verdove. Τα οστά τους, σύμφωνα με τον ίδιο, τοποθετήθηκαν σε μικρές ξύλινες κάσες και ενταφιάστηκαν στην νέα τοποθεσία. Κατά την εκταφή, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι εργάτες βρήκαν εκτός των άλλων αντικειμένων, και τις μεταλλικές ταυτότητες με τον προσωπικό αριθμό που έφερε ο κάθε στρατιώτης.

Ειλικρινά είναι θλιβερό όλοι αυτοί οι Έλληνες ήρωες να μην έχουν ακόμα αναπαυθεί και να φέρονται από εργοστάσια επίπλων σε υδραγωγεία. Ελπίζουμε τελικά όλη αυτή η διαδικασία που μόλις ξεκίνησε να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο και όσα είπε ο κ. Σούρλας να αποτελέσουν οδηγό και δέσμευση για την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και την Στρατιωτική Ηγεσία, που φέρει ευθύνη για αυτή την κατάντια και θα πρέπει έστω και τώρα να ασκήσει τεράστιες πιέσεις για να σταματήσει όλη αυτή η κωμωδία. Ειλικρινά θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή η αποκατάσταση των Ελλήνων Στρατιωτών πρέπει να αποτελέσει προαπαιτούμενο κάθε άλλης συνεργασίας με την Αλβανία.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top