GuidePedia

0

Πολύ ωραίο άρθρο του Newsweek για τις χθεσινές επιθέσεις της Al Qaeda στο Μάλι. Βλέπε “Understanding Mali’s Battle with Militants”, Νοεμβρίου 2015. Το άρθρο γράφει ότι στο βόρειο τμήμα του Μάλι, στα σύνορα με την Αλγερία, την Μαυριτανία και τον Νίγηρα, δρουν πάρα πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις ισλαμιστών. Καταλαβαίνετε τώρα τι συμβαίνει εκεί. Οι τοπικές εγκληματικές ελίτ τρώγονται μεταξύ τους, και τρώγονται και με τους Γάλλους, των οποίων το Μάλι ήταν αποικία μέχρι το 1960. Θυμάστε ότι τα τουρκάκια της Ελληνικής αριστεράς μας έλεγαν μέχρι χθες Ελλάς-Γαλλία συμμαχία, λόγω της κόντρας Γερμανίας-Γαλλίας για το ευρώ. Τώρα όμως που οι Γάλλοι σκοτώνονται με τους Τούρκους στην Συρία αποκαλούν τους Γάλλους αποικιοκράτες.

Όλες αυτές οι ομάδες ισλαμιστών υποστηρίζονται από διαφορετικές χώρες που έχουν στην εξουσία τους ηγεσίες ισλαμιστών, και μεταξύ άλλων χτυπάνε την φιλογαλλική κυβέρνηση στο Μάλι. Το Μάλι, γράφει το Newsweek, είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βάμβακος, και συνορεύει με την Αλγερία, τον Νίγηρα και την Μαυριτανία, χώρες που παραδοσιακά τροφοδοτούν την Γαλλική οικονομία με πρώτες ύλες. Το άρθρο γράφει ότι υπάρχουν 5 μεγάλες τρομοκρατικές οργανώσεις ισλαμιστών στο Μάλι, η Ansar Dine (Defenders of Faith), η Movement for Unity and Jihad in West Africa (MUJAO), η Al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM), η Signed-in-Blood Battalion και η Islamic Movement for Azawad (IMA). Τέλος υπάρχουν και οι νομάδες Tuaregs που δραστηριοποιούνται στο Μάλι.

Το άρθρο αναφέρει ότι η πιο ισχυρή οργάνωση στο Μάλι είναι η Al Qaeda, και είχα ανεβάσει χθες ένα άρθρο των Financial Times που έλεγε ότι ένα μέρος της Al Qaeda συμμάχησε με τον ISIS τον Μάιο του 2015. Να προσθέσω ότι η Al Qaeda χρηματοδοτείται κυρίως από Σαουδαραβικά κεφάλαια, αλλά έχει και την μερική υποστήριξη του Ιράν, αφού στρέφεται και κατά του Σαουδάραβα βασιλιά αλλά και κατά των ΗΠΑ. Τώρα που η Τουρκία και οι Σαουδάραβες έχουν προβλήματα φαντάζομαι ότι η Αλ Κάιντα θα έχει και την μερική υποστήριξη της Τουρκίας. Μέχρι την εμφάνιση του ISIS η Al Qaeda ήταν η ισχυρότερη τρομοκρατική οργάνωση που είχε ποτέ εμφανιστεί, αλλά όταν εμφανίστηκε ο ISIS η Al Qaeda αποδείχτηκε πολύ πιο αδύναμη.

Νομίζω ότι ο λόγος είναι ότι ο ISIS έχει υποστήριξη πολλών ανθρώπων στην Τουρκία, ενώ η Al Qaeda έχει την υποστήριξη πολλών ανθρώπων στην Σαουδική Αραβία, και η Τουρκία είναι μακράν η ισχυρότερη στρατιωτική χώρα του Μουσουλμανικού κόσμου. Επίσης ο ISIS έχει πλέον δικές του πετρελαιοπηγές στο Ιράκ, και όπως έγραφαν οι Financial Times κερδίζει μόνο από τις πωλήσεις λαθραίου πετρελαίου περίπου 1.5 εκ δολάρια την ημέρα. Τέλος η Al Qaeda έχει χτυπήσει πολλές φορές τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να την χτυπούν αλύπητα όπου την βρουν, ενώ ο ISIS δεν στρέφεται κατά των ΗΠΑ, προς το παρόν τουλάχιστον, αλλά κατά των Ιρανών και των Ρώσων, εν μέρει και κατά των Σαουδαράβων, και πλέον όπως είδαμε και κατά των Γάλλων.

Οι ΗΠΑ με τον ISIS πρέπει να είναι προσεχτικές, όχι μόνο για να μην ανοίξουν λογαριασμούς μαζί του και υπάρξουν αντίποινα, αλλά και γιατί αν το παρακάνουν θα χαλάσουν ακόμη περισσότερο την σχέση τους με την Τουρκία. και άλλο να τον χτυπάνε όπως οι Ρώσοι, που είναι πίσω από τους Ιρανούς, και όπως οι Γάλλοι, που είναι πίσω από τους Σαουδάραβες.

Το Newsweek γράφει επίσης ότι η Al Qaeda θέλει να ανατρέψει τις κυβερνήσεις του Μαρόκου, της Αλγερίας, την Τυνησίας και της Λιβύης, και αυτό να προσθέσω εγώ συμφέρει και τους Σαουδάραβες και τους Ιρανούς και τους Τούρκους, γιατί η Βόρεια Αφρική αποτελεί ανταγωνιστικό τροφοδότης της Ευρώπης για τους Ιρανούς, τους Σαουδάραβες και τους Ρώσους, αλλά και ανταγωνιστική για την Τουρκία πύλη εισόδου πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Μέσα τώρα σε όλους αυτούς τους ισλαμιστές μαχητές βρίσκονται τμήματα των τοπικών ελίτ, που θέλουν να ανατρέψουν αυτούς που κυβερνούν, και έχουν συμφέρον να συνεργαστούν με τους Τούρκους, τους Άραβες και τους Ιρανούς, στους οποίους υπόσχονται φαντάζομαι προνομιακή μεταχείριση σε περίπτωση επικράτησης τους πχ συνεργασίες με τις εταιρείες τους κτλ.

Αλλά για τους Άραβες, τους Ιρανούς και τους Τούρκους, και μόνο που υπάρχει αναταραχή χρήσιμο είναι. Η Al Qaeda της Βόρειας Αφρικής, γράφει το Newsweek, έχει ανακηρύξει στους σημαντικότερους εχθρούς της την Γαλλία και την Ισπανία. Πολύ λογικό, αφού οι χώρες που κυριαρχούν στην Βόρεια Αφρική είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Αναλόγως με την περιοχή και ο εχθρός. Στην Μέση Ανατολή ο μεγάλος εχθρός της Al Qaeda είναι οι ΗΠΑ, που στήριξαν τους αγωγούς της Κεντρικής Ασίας (Τουρκμενιστάν, Καζακστάν) προς τον Ινδικό Ωκεανό. Επίσης η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο στο πλευρό των Αράβων αποτρέπει την στενότερη συνεργασία Κίνας-Αράβων, και δίνει το επικοινωνιακό πλεονέκτημα στο Ιράν, που αποκαλεί τους Σαουδάραβες όργανο του Μεγάλου Σατανά (ΗΠΑ).

Δημοσίευση σχολίου

 
Top