GuidePedia

0

Το Stratfor σε μια εκτενή ανάλυσή του για το προσφυγικό πρόβλημα που απειλεί πλέον όλη την Ευρώπη , επικεντρώνει στην αναποφασιτικότητα της Γερμανίας να δώσει λύση και στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία επιρρίπτει ευθύνες για την “χαλάρωσή” της στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων από τη Μέση Ανατολή.

Το αμερικανικό think tank παρουσιάζει την Μέρκελ να κινείται και σ΄ αυτό το ζήτημα με βάση τα …ποσοστά δημοφιλίας της στη γερμανική κοινή γνώμη ,η οποία δεν θέλει άλλους μετανάστες στο γερμανικό έδαφος.

Όπως επισημαίνει το 2014 η πιο “δημοφιλής” διαδρομή μεταναστών προς την Ευρώπη ξεκινούσε από τη βόρεια Αφρική και κατέληγε στην Μάλτα και την Ιταλία.

Το 2014, 170.000 άνθρωποι επιχείρησαν αυτό το ταξίδι, η συντριπτική πλειοψηφία από τις αφρικανικές χώρες, με 25% (περίπου 42.000) να προέρχονται από τη Συρία. Μέχρι στιγμής το 2015, οι αριθμοί αυτοί σ΄ ότι αφορά σ΄ αυτή τη μεταναστευτική διαδρομή έχουν παραμείνει σχεδόν ίδιοι.

Την ίδια περίοδο όμως οι ροές μεταναστών μέσω Τουρκίας και Αιγαίου έχουν αυξηθεί δραματικά.


Το 2014, απ΄ αυτή την διαδρομή πέρασαν μόνο 51.000. Η πλειοψηφία ήταν Σύριοι . Το Stratfor υποστηρίζει ότι σ΄ αυτό είχε παίξει ρόλο και η “σκληρή” στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Σημαντική ήταν και η αποτελεσματικότητα του φράχτη του Έβρου

Η κυβέρνηση άλλαξε,όπως και η πολιτική έναντι των μεταναστών με αποτέλεσμα ,γράφει το Stratfor ,μέχρι στιγμής 530.000 μετανάστες να έχουν περάσει στην Ελλάδα,μέσω του Αιγαίου.

Τον Σεπτέμβρη του 2015 μόνο,επισημαίνει , 156.000 μετανάστες πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα,όταν τον ίδιο μήνα το 2014 είχαν περάσει μόλις 7.000 . Από αυτό το “παλιρροιακό κύμα” των μεταναστών, το 66% είναι Συρίοι, το 21% είναι Αφγανοί και οι υπόλοιποι είναι κυρίως από το Ιράκ και το Πακιστάν.


Μετά από την άφιξη στα ελληνικά νησιά οι μετανάστες μεταφέρονται στην Αθήνα. Και οι περισσότεροι βόρεια προς Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μέσα από τα Σκόπια (σ.σ τα οποία το Stratfor επιμένει να τα αναφέρει ως “Μακεδονία” προς τη Σερβία. Σε κάθε χώρα, οι αρχές εκδίδουν έγγραφα που τους επιτρέπουν να διέλθουν για 72 ώρες. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι έχουν προορισμό τη Γερμανία και κάποιοι , έφτασαν εκεί από την Ουγγαρία και την Αυστρία. Ωστόσο, οι νέες περιφράξεις έχουν δημιουργήσει ένα εμπόδιο. Στις αρχές Ιουλίου, η Ουγγαρία άρχισε την οικοδόμηση ενός φράκτη στα σερβικά σύνορα, αναγκάζοντας τους μετανάστες να κατευθυνθούν δυτικά και μέσω της Κροατίας, να εισέρχονται στην Ουγγαρία . Η κυβέρνηση κατασκεύασε ένα δεύτερο φράχτη στο κροατικά σύνορα τον Οκτώβριο, ωθώντας τους ανθρώπους στη Σλοβενία.

Το Stratfor τονίζει ότι το πρόβλημα ξεκινά από την Τουρκία η οποία έχει στο έδαφός της 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Πολλοί Σύριοι που ζουν στην Τουρκία έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μέσω προσωρινής απασχόλησης και περιστασιακής εργασίας.

Οι συνέπειες
Η μαζική εισροή μεταναστών έχει υπονομεύσει πολλές από τις υπάρχουσες συμφωνίες της ΕΕ για τη μετανάστευση . Η συμφωνία του Δουβλίνου, έχει καταρρεύσει και εντάσεις έχουν εκδηλωθεί σ΄ολόκληρη την Ήπειρο: μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας, μεταξύ της Ουγγαρίας και των γειτόνων της, καθώς και στα Βαλκάνια.

Πολιτικά, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει υποστεί τις περισσότερες συνέπειες . Όταν οι μετανάστες άρχισαν να φθάνουν σε μεγάλους αριθμούς το καλοκαίρι, ανακοίνωσε δημοσίως ότι θα έπρεπε να είναι ευπρόσδεκτοι. Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης,αλλά αντιδράσεις υπήρξαν και εντός του κυβερνώντος κόμματος.
Η Μέρκελ προσπαθεί να βρει μια ικανοποιητική λύση για το μεταναστευτικό αλλά προς το παρόν αυτό μοιάζει πολύ δύσκολο.

Η πιο απλή σκέψη ήταν να προσπαθήσει να χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του με τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Πολύ εύκολο στα λόγια ,δύσκολο στη πράξη.

Η επόμενη λύση που σκέφθηκε ήταν η προσέγγιση της Τουρκίας. Η οποία ζήτησε 3 δις ,”ευρωπαϊκή” βίζα για τους πολίτες της και επιτάχυνση των διαδικασιών ευρωπαϊκής ένταξης. Λεφτά η Μέρκελ δεν έχει πρόβλημα να δώσει. Ακόμη και πάνω από 3 δις. Για τα άλλα δύο τουρκικά αιτήματα όμως έχει επίσης μεγάλες αντιδράσεις από το εσωτερικό της Γερμανίας.

Ο επικεφαλής της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης, Horst Seehofer, εκφράζεται σταθερά δημοσίως ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Με το κόμμα του Seehofer στη ρίζα των εσωτερικών προβλημάτων της Μέρκελ ,μια λύση που θα μείωνε τους μετανάστες στη Γερμανία αλλά θα έφερνε περισσότερους Τούρκους απλώς θα “έσβηνε” ένα πρόβλημα και θα το αντικαθιστούσε με άλλο.

Να ζητήσει την αλλαγή στάσης από την Ελλάδα; Η Μέρκελ φοβάται ότι έτσι θα δώσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί στην κυβέρνηση του Τσίπρα για να καθυστερήσει τις δυσβάσταχτες μεταρρυθμίσεις που η Γερμανία τον υποχρέωσε να αναλάβει να υλοποιήσει.

Με απλά λόγια η ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ ,η Γερμανία, μοιάζει προς το παρόν πολύ…μπερδεμένη για να λύσει ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα,όπως είναι αυτό του μεταναστευτικού.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top