GuidePedia

0

Η Τουρκία, ο «γίγαντας με τα γυάλινα πόδια», βυθίζεται σε μια τρομακτική ανασφάλεια μετά από την διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα. Ο «νέο-οθωμανισμός» καταρρέει πανηγυρικά. Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αποτυπώνουν με εκκωφαντικό τρόπο τον τρόμο που επικρατεί

 Πολλά μέσα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να οδηγήσει την Τουρκία ακόμα και σε πόλεμο κατά της Ρωσίας, μιας και πέραν όλων των υπόλοιπων διαφορών που υφίστανται (Καύκασος, Στενά, Αιγαίο, Κριμαία κτλ) μεταξύ των δύο χωρών, στο θέμα της Συρίας η Τουρκία παίζει το δικό της παιχνίδι, υποβοηθώντας παράλληλα τα δυτικά συμφέροντα κατά της Μόσχας.

 Δεν είναι μυστικό για τις διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών, ότι οι πιο ακραίοι ισλαμιστές-μισθοφόροι των δυνάμεων κατά του Άσαντ, το ISIS, ή Daesh όπως είναι γνωστή σε τοπικό επίπεδο, διασχίζουν τα συροτουρκικά σύνορα ατιμώρητοι και μπαίνουν στην Συρία κατά κύματα με την συναίνεση, αν όχι με την ενεργή συνδρομή -της κυβέρνησης Ερντογάν για χρόνια.

Εκεί οι τζιχαντιστές -κατά των οποίων τώρα μάχεται δήθεν η Δύση, αφού πρώτα τους στρατολόγησε κατά του Άσαντ, αλλά και η Τουρκία που τους εκπαίδευε στα εδάφη της- πολεμούν, μεταξύ των άλλων, και τους Κούρδους, γεγονός που συμφέρει φυσικά την Άγκυρα. Η δυναμική παρέμβαση των Ρώσων όμως στην Συρία, χαλά τα τουρκικά σχέδια καθώς αποδυναμώνει το Ισλαμικό Κράτος, τυγχάνοντας για αυτόν τον λόγο ευρείας υποστήριξης τόσο από τους Κούρδους, όσο και από τους χριστιανικούς και σιιτικούς πληθυσμούς της χώρας.

Η «Αρκούδα», μεταδίδουν τα μέσα, καταστρέφει την υποδομή, μέσω της οποίας το Ισλαμικό Κράτος εισπράττει μεγάλο μέρος της χρηματοδότησής του, που προέρχεται κυρίως από τα έσοδα του πετρελαίου. Ένα από τα πρώτα βήματα του ρωσικού στρατού ήταν να βομβαρδίσει αγωγούς που χρησιμοποιούνται από το Ισλαμικό Κράτος να περάσουν λαθραία πετρέλαιο στην Τουρκία, η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του NBC News, «είναι βασική πηγή εισοδήματος για το ISIS.

 Η ομάδα χρησιμοποιεί τα χρήματα για να πληρώσει μέρος του μηνιαίου μισθού των μαχητών και την παροχή επιδομάτων στις οικογένειες τους. Όπως επανειλημμένα γράφω, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην φιλοισλαμιστική της στάση, στο τέλος θα προκαλέσει την οργή των Ρώσων. Παράλληλα η κυβέρνηση Ερντογάν που στόχευε στην απόλυτη εξουσία, ενδεχόμενα επιδιώξει να εξωτερικεύσει την εσωτερική κρίση.

Τα βλέμματα δεν πρέπει να είναι στραμμένα μόνο στην Συρία αλλά και σε Αιγαίο και Κύπρο. Αυτό το αντιλαμβάνονται πολλοί και στην Τουρκία. Η Today’s Zaman δημοσιεύει πληροφορία σύμφωνα με την οποία ο Ερντογάν σκοπεύει να σύρει την Τουρκία σε πόλεμο προκειμένου να πάρει υπό τον έλεγχό του την χώρα. Εν κατακλείδι η πολιτική που εφάρμοσαν οι νέο-οθωμανιστές Ερντογάν-Νταβούτογλου σε σχέση με την Συρία οδηγεί την γείτονα σε αδιέξοδο και αργά ή γρήγορα σε διάλυση.

 Η παρουσία του ΝΑΤΟ στην χώρα αυξήθηκε και εγκαταστάθηκαν πύραυλοι Patriot με στόχο ενδεχόμενη κάθοδο της Ρωσίας, γεγονός που κλιμακώνει την ένταση στις ρώσο-τουρκικές σχέσεις. Επιπλέον οι Κούρδοι στο βόρειο τμήμα της Συρίας ενδυναμώθηκαν απέναντι στους ισλαμιστές, ειδικά τώρα με την ρωσική ανάμειξη. ΗΠΑ και σύμμαχοι, έχουν βάλει μπροστά την Τουρκία στο θέμα της Συρίας και δεν θα διστάσουν να την θυσιάσουν, όπως έχω τονίσει σε παλαιότερο άρθρο, εφόσον θελήσουν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή, προκειμένου χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ να επιβάλλουν την «τάξη μέσω του χάους» στην Μέση Ανατολή (διακαής πόθος), φέρνοντας την απευθείας σύγκρουση με την Ρωσία, η οποία έχει και εκεί συμφέροντα, πιο κοντά από ποτέ.

Άλλωστε στην Ουάσινγκτον θεωρούν ότι μπορούν να ποντάρουν πολλά, ως εναλλακτική λύση, στους Κούρδους, γι΄αυτό και η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στηρίζεται από κύκλους της Δύσης.
 Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων 
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top