GuidePedia

0

Η συμφωνία που προωθούν οι Ευρωπαίοι και προβλέπει “κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στο ανατολικό Αιγαίο” ,υπό την “διοίκηση” της Frontex,είναι λογικό να προκαλεί ερωτήματα. Η ιστορία έχει δείξει και αποδείξει ότι η Τουρκία δεν έχει ποτέ αγαθές προθέσεις στο Αιγαίο και πάντα αναζητούσε και αναζητά τρόπους για να προωθήσει τις θέσεις και τις απόψεις της για ένα “άλλο” Αιγαίο. Το θέμα της έρευνας και της διάσωσης είναι το πιο ενδεικτικό παράδειγμα της προσπάθειας της Άγκυρας να επιβάλλει τετελεσμένα στο Αιγαίο.

Η Τουρκία μας έχει συνηθίσει να “βάζει μπροστά” ανθρώπινες ζωές για να πετύχει τον στόχο της “μοιρασιάς” του Αιγαίου ακριβώς στη μέση!

Είναι λοιπόν μάλλον λογικό να υπάρξει από την Αθήνα καχυποψία για τις προθέσεις όχι μόνο των Τούρκων αλλά και των Ευρωπαίων και ειδικά των Γερμανών . Και θα είναι δύκολο φυσικά να εκφράσει αυτή την καχυποψία και να αποφύγει την “συνεργασία” με την Τουρκία.

Υπάρχει μια διάσταση την οποία δεν πρέπει πάλι να αγνοήσουμε.

Έτσι όπως τα καταφέραμε , η πραγματικότητα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε θα είναι δύσκολη. Αφήσαμε στην τύχη τους και τον Στολο μας και τα μέσα και τις υποδομές του Λιμενικού Σώματος. Οι άνθρωποι του ΠΝ και του ΛΣ δίνουν μάχη με τεράστια προβλήματα κάθε ώρα του 24ωρου, κάθε μέρα για να τα βγάλουν πέρα. Οι επιπτώσεις της κρίσης και ο τρόπος με τον οποίο διαδιχικές πολιτικές ηγεσίες αντιμετώπισαν τα ζητήματα συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης τόσο στις ΕΔ όσο και στο ΛΣ , έχουν προκαλέσει μια εφιαλτική πραγματικότητα.

Από την άλλη πλευρά η Τουρκία έχει σπαταλήσει τεράστια ποσά “χτίζοντας” το ναυτικό της και αναβάθμισε σημαντικά την ακτοφυλακή της. Και για να τα λέμε όλα όπως συμβαίνουν η τουρκική ακτοφυλακή “αλωνίζει” στο Αιγαίο, όχι επειδή είμαστε αδιάφοροι ή ανίκανοι αλλά επειδή εκείνοι είναι εκ των πραγμάτων πιο “δυνατοί” σ΄ ότι έχει να κάνει με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.

Η συμφωνία που προωθούν οι Ευρωπαίοι εξυπηρετεί μόνο τους ίδιους και τους Τούρκους. Από τη μία οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν για μία ακόμη φορά να συμμετάσχουν πραγματικά και ουσιαστικά στην διαχείριση του προβλήματος των μεταναστών. Από την άλλη η Τουρκία με ευρωπαϊκές και γερμανικές κυρίως “ευλογίες” θα πετύχει επί της ουσίας αυτό που δεκαετίες επιδιώκει. Τον έλεγχο μεγάλων περιοχών του Αιγαίου. Υποτίθεται για να “σώζει ανθρώπους” τους οποίους βέβαια η ίδια στέλνει στη θάλασσα! Και το χειρότερο είναι ότι οι όποιες ελληνικές ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τα αναμενόμενα τουρκικά “φάουλ” θα “κρύβονται” κάτω από τον τουρκικό “ανθρωπιστικό μανδύα”.

Θα είναι δύσκολα τα πράγματα και πρέπει να ξυπνήσουμε.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top