GuidePedia

0

Η επίσκεψη υψηλού ρίσκου της Μέρκελ στην Τουρκία 
Κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου, ασυνήθιστου για την ιδιοσυγκρασία της, είναι η απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να μεταβεί στην Τουρκία 20 μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της. Και μάλιστα σε αυτήν την Τουρκία που σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες και διαμάχες μετά το πρόσφατο λουτρό αίματος. Σε πρώτη ανάγνωση, με δικά μας κριτήρια, η επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί ως ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της γείτονος. Δεν προσγειώνεσαι στην Αγκυρα λίγες μέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες, στις οποίες παίζεται η αυτοδυναμία ή μη του κόμματος Ερντογάν. Ειδικά αν εκπροσωπείς την ηγέτιδα χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Υπάρχουν όρια. Στην πραγματικότητα, όμως, η καγκελάριος πάει εκεί για να... προσκυνήσει τον σουλτάνο, όχι για να ανακατευθεί. Να τον προσκυνήσει, να του δώσει γην και ύδωρ και να τον πείσει να αναλάβει μαζί με την Ελλάδα το «θεάρεστο» έργο να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά από τα εδάφη της.
Η καγκελάριος βλέπει με τρόμο να απειλείται η ηγεμονία της στο εσωτερικό της χώρας εξαιτίας της αρχικής φιλικής προσέγγισής της στο Μεταναστευτικό. Οι selfie φωτοφραφίες με Σύρους πρόσφυγες μείωσαν εντυπωσιακά τη δημοτικότητα της και την ανάγκασαν να εμφανιστεί σε τηλεοπτικά σόου για να περιορίσει τη ζημιά. Στη Γερμανία είναι κοινό μυστικό ότι η Μέρκελ, βλέποντας την αδυναμία των Σοσιαλδημοκρατών να πάρουν κεφάλι έπειτα από 10 χρόνια ηγεσίας της, αναθεώρησε την αρχική απόφαση να εγκαταλείψει την κούρσα και σχεδιάζει να είναι υποψήφια καγκελάριος για τέταρτη θητεία. Οι λάθος χειρισμοί στο Προσφυγικό, όμως, θόλωσαν την εικόνα της εθνικής μαμάς, έδωσαν τη δυνατότητα στα άκρα να τυπώσουν φωτογραφίες με τη Μέρκελ στην κρεμάλα και στρίμωξαν την καγκελάριο.

Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή, στη χειρότερη ώρα του, βλέπει την επίσκεψή της ως δώρο εξ ουρανού. Μπορεί να της αποσπάσει σοβαρές παραχωρήσεις σε άλλα μέτωπα: Από το Αιγαίο έως την Κύπρο, στην οποία οι Τούρκοι ζητούν στο όνομα της λύσης μόνιμες αποκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο, ειδικά στο περιουσιακό. Οσο και αν φαίνεται, όμως, περίεργο, το Προσφυγικό είναι και δική μας ευκαιρία. Οι απαιτήσεις που της προέβαλε ο Τσίπρας, στη μεταξύ τους επικοινωνία, για αποζημιώσεις στα νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες και το αίτημα να καταγράφονται οι πρόσφυγες στην Τουρκία επί ποινή διακοπή της χρηματοδότησής της -ιδέα του ναυάρχου Χηνοφώτη, διατυπωμένη πριν από τις εκλογές- μπορεί να ικανοποιηθούν. Στην πραγματικότητα το Προσφυγικό μπορεί να οδηγήσει σε ένα τριγωνικό deal: Πρόσφυγες έναντι χρέους για την Ελλάδα, πρόσφυγες έναντι Κύπρου για την Τουρκία. Μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά δεν είναι ανέφικτο. Σημειώνω και την επικοινωνία Μέρκελ - Αναστασιάδη.
Μανώλης Κοττάκης

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top