GuidePedia

0
Σε απόλυτο πανικό τελεί το ισλαμιστικό καθεστώς της Άγκυρας, το οποίο έχει αντιληφθεί ότι Αμερικανοί και Ρώσοι «παίζουν» πλέον ανοιχτά ενάντια στους σχεδιασμούς Ερντογάν για παλινόρθωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας μέσω του τζιχαντισμού.
Στέφανος Μυτιληναίος
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία ότι δεν θα ανεχτεί εδαφικά κέρδη της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG στη Συρία, δίπλα στα βορειοδυτικά σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Το Reuters επικαλείται ως πηγές του δύο υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία προειδοποίησε τις δύο υπερδυνάμεις ότι δεν θα ανεχτεί οι Κούρδοι να καταλάβουν την περιοχή που τώρα ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, δυτικά του Ευφράτη, την ίδια περιοχή που θέλει η Τουρκία να καταλάβει, να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» και στη συνέχεια να την παραδώσει στον έλεγχο της Αλ Κάιντα. Δείτε τον χάρτη:

syria_chartis Τα κουρδικά εδάφη απεικονίζονται με πράσινο χρώμα. Με μαύρο είναι το Ισλαμικό Κράτος. Με ανοιχτό πορτοκαλί και μωβ οι περιοχές που ελέγχουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας, δηλαδή η Αλ Κάιντα και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) που έχουν συστήσει από κοινού τον λεγόμενο Στρατό της Κατάκτησης (Τζαΐς Αλ Φάτεχ). Με σκούρο πορτοκαλί οι κυβερνητικές περιοχές.

«Αυτό είναι ξεκάθαρο για εμάς και δεν κάνουμε πλάκα», είπε ο ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters αναφερόμενος στην πιθανότητα να περάσουν οι Κούρδοι τον Ευφράτη, να εκδιώξουν το Ισλαμικό Κράτος και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους από το ιρακινό Κουρδιστάν μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.
Η Τουρκία τρέμει στην ιδέα ότι οι Κούρδοι της Συρίας έτσι και ενοποιήσουν τα εδάφη τους στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ μοιραία θα προκαλέσουν διχοτόμηση της Τουρκίας, αφού και οι Κούρδοι της νοτιοανατολικής Τουρκίας (τουρκοκρατούμενο βόρειο Κουρδιστάν) θα ζητήσουν ένωση με τα ελεύθερα κουρδικά εδάφη.
«Το PYD [σ.σ. το κουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα που κυβερνά τη βόρεια Συρία] τώρα τελευταία έρχεται όλο και πιο κοντά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία. Εμείς θεωρούμε το PYD [σ.σ. το οποίο συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Διεθνή με στήριξη του Γιώργου Παπανδρέου] τρομοκρατική οργάνωση και θέλουμε όλες οι χώρες να αναλογιστούν τις συνέπειες τις συνεργασίας τους», είπε ο ένας Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters.
Η Τουρκία υποπτεύεται ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στη Συρία εδώ και δύο εβδομάδες, ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους της Συρίας.
«Με τη βοήθεια της Ρωσίας, το PYD προσπαθεί να καταλάβει τα εδάφη μεταξύ της Τζαραμπλούς και της Αζάζ, προχωρώντας δυτικά του Ευφράτη. Ποτέ δεν θα το ανεχτούμε αυτό», είπε ο Τούρκος αξιωματούχος.
Είπε ακόμα ότι η Τουρκία εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες της σε υψηλόβαθμες επαφές με τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία.
Η Τουρκία, γράφει το Reuters, δεν ανέφερε τι μέτρα θα λάβει σε περίπτωση που οι Κούρδοι της Συρίας περάσουν τον Ευφράτη. Η Άγκυρα ήδη βομβαρδίζει το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ. Αλλά εάν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, επισημαίνει το Reuters, τότε διακινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη τόσο με την αμερικανική όσο και με τη ρωσική πολεμική αεροπορία.
Υπενθυμίζουμε ότι από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι Κούρδοι του YPG ανακοίνωσαν την ίδρυση κοινού δημοκρατικού στρατεύματος, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, με τους Ασσύριους χριστιανούς και τους δημοκρατικούς Άραβες. Πρόκειται για ένα στράτευμα 30.000 ανδρών και γυναικών. Το βράδυ της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας οι ΗΠΑ έριξαν 50 τόνους όπλα και εφόδια στους Κούρδους και τους συμμάχους τους, αναγνωρίζοντάς τους πλέον ως τη μόνη λογική και δημοκρατική δύναμη στη Συρία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πάθει υστερία. Αισθάνεται ότι το τέλος της Τουρκίας όπως την ξέραμε και των τζιχαντιστικών σχεδιασμών του για ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πλησιάζει. Βλέπει καθαρά ότι Ρωσία και ΗΠΑ σαν να έχουν συμφωνήσει να «τελειώνουν» με την προβληματική χώρα του.
Αυτή τη στιγμή, που το τουρκικό θηρίο αισθάνεται λαβωμένο, η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι προσεκτική. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις μας ευνοούν. Υπομονή, ψυχραιμία και αφοσίωση στις συμμαχίες μας με Ισραηλινούς, Αιγυπτίους και Κούρδους. Στη νέα Μέση Ανατολή η Ελλάδα προορίζεται να παίξει σημαντικό ρόλο. Αρκεί και το πολιτικό μας σύστημα να σταθεί αντάξιο των γεωπολιτικών ανακατατάξεων. Οι πολιτικοί μας οφείλουν άμεσα να πάψουν ασχολούνται όλη την ημέρα με τη στείρα και χυδαία μικρονοϊκή μικροπολιτικής τους, που κρατά την Ελλάδα μικρή, εξαρτημένη και καταχρεωμένη και επιτέλους να ασχοληθούν με τη μεγάλη εικόνα που θα μας βγάλει από την κρίση.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top