GuidePedia

0


Η δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου του το Νο2 του ρωσικού κολοσσού Gazprom, Αλεξάντερ Μεντεβέντεφ, ότι η Ρωσία σταματά κάθε διαδικασία προώθησης της κατασκευής του αγωγού Türkstream που θα μεταφέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας στην Ευρώπης, λόγω της πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, φαίνεται πως προκάλεσε αναστάτωση στην Άγκυρα και τώρα οι Τούρκοι προσπαθούν να αντιστρέφουν το αρνητικό κλίμα που έχει επικρατήσει για τον αγωγό αυτό.

Οι ενστάσεις της ρώσικης πλευράς είχαν γίνει έντονες μετά την συμφωνία που υπογράφτηκε στα τέλη Ιουλίου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, γνωστή σαν συμφωνία του Ιντζιρλίκ, που προβλέπει την κοινή στρατιωτική δράση για την δημιουργία ζωνών ασφαλείας μέσα στο συριακό έδαφος, στην ουσία όμως για την επιχείρηση ανατροπής του προέδρου Άσαντ.

Πέραν τούτου η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι ο αγωγός αυτός που θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου, έχει σκοντάψει, καθώς η ρωσική αίτηση που έχει σταλεί από τις αρχές Ιουλίου στην Άγκυρα για την έναρξη των εργασιών κατασκευής έχει μείνει αναπάντητη. Για τον λόγο αυτό η υπόθεση παραμένει στις καλένδες. Η τουρκική πλευρά δικαιολόγησε την καθυστέρηση γιατί δεν μειώνουν οι Ρώσοι την τιμή του φυσικού αερίου που εξάγουν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα η τουρκική BOTAŞ, ( τουρκική Ανώνυμη εταιρεία αγωγών και μεταφοράς πετρελαίου), ζήτησε από την Ρωσία την μείωση της τιμής του φυσικού αεριού που εισάγει η Τουρκία από την Ρωσία κατά 10.25% χωρίς να λάβει καμία απάντηση.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι υπηρεσιακή και δεν μπορεί να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία. Σε αυτό όμως οι Ρώσοι αντιτείνουν το επιχείρημα γιατί τότε η τουρκική υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τους Αμερικανούς για την χρήση του Ινζιρλίκ σε αεροπορικές επιδρομές στην Συρία. Σε μια συνέντευξη που έδωσε στην αραβική εφημερίδα El Ahram, ο Ρώσος πρωθυπουργός, Dimitri Medvedef, που βρέθηκε στην Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ καταδίκασε την συμφωνία ΗΠΑ Τουρκίας για κοινή επέμβαση στην Συρία καθώς και τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο βόρειο Ιράκ σε θέσεις των Κούρδων από την Τουρκία

Τώρα σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο πρόεδρος της «Διεθνούς Ένωσης Οικονομίας της Ενέργειας», Τούρκος, Gürkan Kumbaroğlu, δήλωσε πως δεν πρέπει καμία αιτία να καθυστερήσει την κατασκευή του αγωγού αυτού ούτε η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία, ούτε το τουρκικό αίτημα για μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από την Ρωσία. Ο Gürkan Kumbaroğlu κάλεσε τις δυο πλευρές να επισπεύσουν τις διαπραγματεύσεις τόσο στο τεχνικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο για να επιταχυνθεί η κατασκευή του αγωγού, που θα επιφέρει πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην τουρκική οικονομία που ήδη δοκιμάζεται από μια αυξάνουσα ύφεση, ενώ η ανεργία χτυπάει «κόκκινο».
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top