GuidePedia

0

Πρωτοφανές! Η πλέον ευαίσθητη (!) περιοχή της χώρας θα εκπροσωπείται από τρεις ύποπτους Μουσουλμάνους
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Χωρίς χριστιανό βουλευτή μένει η πιο ευαίσθητη -από εθνικής πλευράς- περιοχή της χώρας, η Ροδόπη, εξαιτίας των άδικων ρυθμίσεων του εκλογικού νόμου. Αντίθετα, και οι τρεις βουλευτές του νομού (δύο του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από το Ποτάμι) είναι μουσουλμάνοι, με αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, η οριακή πλειοψηφία (155 έδρες) της νέας κυβέρνησης να εξαρτάται σε ειδικές περιπτώσεις από αυτούς!

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στη Ροδόπη με 39,51% και εξέλεξε τους Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καραγιουσούφ. Ομως, αν και η Ν.Δ. ήρθε δεύτερο κόμμα με 22,67%, δεν εκλέγεται βουλευτής ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Την άλλη έδρα παίρνει -μολονότι είναι τρίτο κόμμα, με 16,91%- το Ποτάμι, εκλέγοντας τον Ιλχάν Αχμέτ.
Αυτή η στρέβλωση οφείλεται στους μηχανισμούς εξομάλυνσης που προβλέπει το εκλογικό σύστημα για την κατανομή των εδρών ανά την Ελλάδα. Ανάλογες αδικίες παρατηρούνται και σε άλλες περιοχές, όπου συμβαίνει να εκλέγουν βουλευτές κόμματα με ελάχιστη δύναμη, ενώ, αντιθέτως, μένουν δίχως εκπροσώπηση άλλα με υψηλότερο ποσοστό.

Η Αγκυρα
Η περίπτωση της Ροδόπης, όμως, είναι πολύ ιδιαίτερη λόγω των πληθυσμιακών συνθηκών στην περιοχή και της προσπάθειας της Αγκυρας να χρησιμοποιήσει τους Ελληνες μουσουλμάνους για τα ύπουλα παιχνίδια της εις βάρος της χώρας μας. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η Ροδόπη μένει δίχως χριστιανό βουλευτή από κανένα κόμμα! Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ειρωνεία της (εκλογικής) τύχης, διότι στις τριεδρικές προβλέπεται ότι η κατανομή των εδρών γίνεται αναλογικά, με βάση τη δύναμη των κομμάτων εντός του νομού, πλην ακραίων εξαιρέσεων, όταν δεν συμπληρώνεται το μπόνους για το πρώτο κόμμα. Μια τέτοια εξαίρεση προέκυψε τώρα, κι έτσι ο Αϊχάν Καραγιουσούφ «έκλεψε» την έδρα από τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Πέρα από τις ανισορροπίες του εκλογικού συστήματος, η περίπτωση της Ροδόπης συνοδεύεται και από ένα σοβαρό παρασκήνιο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο ΣΥΡΙΖΑ -στην προσπάθειά του να έρθει πρώτο κόμμα- ανέτρεψε την πάγια τακτική όλων των κομμάτων να συμπεριλαμβάνουν το πολύ έναν «ισχυρό» μουσουλμάνο υποψήφιο στους νομούς με έντονο μειονοτικό στοιχείο. Ετσι, στη Ροδόπη, εκτός από τον Αϊχάν Καραγιουσούφ, που ήταν ήδη βουλευτής, συμπεριέλαβε και τον Μουσταφά Μουσταφά. Την ίδια ώρα, είχαν αποκλειστεί τοπικά στελέχη που διακρίνονταν για τις πατριωτικές απόψεις τους, προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και του (μετέπειτα υπουργού Εξωτερικών) Νίκου Κοτζιά! Τόσο ο Καραγιουσούφ όσο και Μουσταφά είναι γνωστοί για την ευθυγράμμισή τους με την Αγκυρα και τις στενές σχέσεις τους με το τουρκικό προξενείο, καθώς και για τη στήριξη που είχαν προσφέρει στις ευρωεκλογές στο τουρκόφιλο κόμμα DEB, που ξεπέρασε στη Ροδόπη το 42%.

Οσο για τον Ιλχάν Αχμέτ, κινείται και αυτός στο ίδιο μήκος κύματος. Από τη Ν.Δ. κατά το παρελθόν είχε μεταπηδήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, στη συνέχεια δοκίμασε την τύχη του με τη ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη και, όταν απέτυχε κι εκεί, βρήκε στέγη στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Τον Ιανουάριο δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, αλλά τώρα η πτώση των ποσοστών του κόμματος τον ευνόησε, καθώς αυτός αύξησε τις ψήφους του στον μουσουλμανικό πληθυσμό.

Ο Στυλιανίδης
Από την πλευρά του, ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος «στέρησε την έδρα από τη Ροδόπη, ακυρώνοντας τη δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση χριστιανών και μουσουλμάνων, που επί χρόνια με επίμονους αγώνες κατοχύρωνα» και σεβόμενος το εκλογικό αποτέλεσμα διατύπωσε την ευχή «η τοπική κοινωνία και η πατρίδα να μην πληρώσουν ακριβότερα το τίμημα εσφαλμένων επιλογών και κακών εκλογικών συστημάτων».

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top