GuidePedia

0

Στο διάστημα 2011-14, στην Τουρκία συνέρευσαν 1,5 εκατ. Σύροι μετανάστες. Τον Οκτώβριο άλλες 40.000 μετανάστες πήγαν στην Τουρκία. «Γιατί όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι αποφάσισαν ξαφνικά να φύγουν από την Τουρκία και να μεταβούν στην Ευρώπη και όχι στις πλούσιες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου ή το Ιράν;», αναφέρει πορτογαλικό μέσο.
Από το 2011 Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, μη όντας ικανές, έκαστη με τις δικές της δυνάμεις, να ανατρέψει το καθεστώς Άσαντ, προσπάθησαν να πείσουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα για την ανάγκη ανατροπής του Σύρου προέδρου.

Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Σνόουντεν, το Ισλαμικό Κράτος είναι πνευματικό τέκνο της CIA, της Μοσάντ και της βρετανικής ΜΙ6. Η Χίλαρι Κλίντον είχε επανειλημμένα αναφέρει ότι το ΙΚ ελάμβανε οικονομική βοήθεια από Άραβες σεΐχηδες που επιδίωκαν την πτώση του Άσαντ.
Την ίδια ώρα το δίκτυο Al Jazeera του Κατάρ, παρουσίαζε εικόνες αναπήρων, καταστροφών και βιασμών. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απάντησε στις εκκλήσεις τους. Όλα αυτά άλλαξαν μετά την υπογραφή για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η οποία άλλαξε δραματικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή που ήταν υπέρ του Ισραήλ, της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας, στην περιοχή, ανατράπηκε. Το Ιράν κατάφερε να αποφύγει την στρατιωτική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση Ομπάμα να αποφύγει μια στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.
Μετά την άνοδο στον θρόνο του νέου Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ο φόβος ότι το Ιράν, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, θα καταστεί και πάλι ο «κυρίαρχος» του Κόλπου και θα αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά πετρελαίου, κυριάρχησε στο Ριάντ. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Σαουδάραβες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τις τιμές του πετρελαίου.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σαουδάραβα βασιλιά με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για το Ιράν και τις φιλοδοξίες του στην Συρία και την Υεμένη. Τον περασμένο Μάιο ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο συριακό έδαφος, υποτίθεται για την προστασία των προσφύγων.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχε άλλα σχέδια, όμως, προτείνοντας τη «βαλκανοποίηση» της Συρίας σε Αλεβιτική, Κουρδική και σουνιτικη ζώνη. Στο πλαίσιο αυτό του λεγόμενου «ελεγχόμενου χάους» της Μέσης Ανατολής, το Πεντάγωνο αναζητά τρόπους να κόψει την οδό του μεταξιού της Κίνας, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αγωνίζεται να αποτρέψει το όνειρο των Κούρδων της Συρίας να δημιουργήσουν αυτόνομο μόρφωμα στη βόρεια Συρία.


Χρησιμοποιώντας την εκστρατεία των διεθνών μέσων ενημέρωσης υπέρ των προσφύγων, ο Ερντογάν προσπαθεί, απλώς, να απαλλαγεί από τους Κούρδους, ιδίως αυτούς στη χώρα του… καταλήγει η πορτογαλική ιστοσελίδα Publico.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top