GuidePedia

0
Το πρωτοσέλιδο της χθεσινής Millet: 113 νεκροί

Oλοένα και πιο κοντά σε έναν εμφύλιο πόλεμο σπρώχνεται η Τουρκία εν μέσω προεκλογικής περιόδου, προειδοποίησε χθες με δηλώσεις του ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) Σελαχεντίν Ντεμιρτάς μετά και τις πρόσφατες επιθέσεις-πογκρόμ κατά κουρδικών στόχων και γραφείων του φιλοκουρδικού HDP.

Χάος και έκρηξη βίας στην Τουρκία Οι συγκεντρώσεις «αγανακτισμένων πολιτών» υπό το σύνθημα «Ανάθεμα στην τρομοκρατία», που κυρίως στα δυτικά της χώρας μετατράπηκαν τα τελευταία 24ωρα σε επιθέσεις κατά των εκπροσώπων και των γραφείων του HDP, των γραφείων της Hurriyet και της Sabah, Κούρδων πολιτών και κουρδικών επιχειρήσεων δίνουν μια νέα τροπή στο Κουρδικό, εν όψει και των επερχόμενων εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Στα βίντεο από τις επιθέσεις ακούγονται οι συγκεντρωμένοι να φωνάζουν το όνομα του Ερντογάν και τη φράση «ο Θεός είναι μεγάλος», ενώ στις εικόνες εμφανίζονται να κάνουν το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Παράλληλα τα τουρκικά μαχητικά έπληξαν εκ νέου θέσεις των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε ιρακινό έδαφος και σύμφωνα με το BBC χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας προχώρησαν εντός του Βορείου Ιράκ για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια.

Οι επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων τις τελευταίες ημέρες από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους συνολικά 30 αστυνομικοί και στρατιώτες, είναι αυτές που πυροδότησαν σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τις επιθέσεις του όχλου και αύξησαν την ένταση των τουρκικών επιχειρήσεων κατά του PKK.

Οι δηλώσεις του Ντεμιρτάς έρχονται να υπογραμμίσουν αυτό που πολλοί αναλυτές επαναλαμβάνουν, ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι επαναληπτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου να μη γίνουν σε κλίμα που να τις καθιστά έγκυρες, καθώς οι συνεχείς επιθέσεις κατά του HDP και η κατάσταση που επικρατεί στις νοτιοανατολικές επαρχίες δεν είναι ομαλή. Χάος και έκρηξη βίας στην Τουρκία.

Στη νοτιοανατολική Τουρκία που η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Κούρδοι, περίπου 100 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως ζώνες στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι 400 γραφεία του HDP σε ολόκληρη την επικράτεια έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν καταστραφεί τα τελευταία 24ωρα. Σύμφωνα με τον Ντεμιρτάς: «Η εκστρατεία αυτή των επιθέσεων διευθύνεται από ένα και μοναδικό χέρι, το χέρι του Κράτους. Δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε να βυθίσουμε τη χώρα στον πόλεμο, αυτό είναι μια απόφαση που ελήφθη από τον πρόεδρο και την κυβέρνηση. Θέλουν να μας πουν εάν δεν μας δώσετε 400 βουλευτές, θα το πληρώσετε. Εμείς θέλουμε να γίνουν οι εκλογές, δεν λέμε πως δεν μπορούν να γίνουν, αλλά πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες. Γίνεται σιγά σιγά αδύνατο να διενεργηθούν οι εκλογές δεδομένης της κατάστασης». Ο ίδιος πάντως έκανε έκκληση για ειρήνη λέγοντας: «Τούρκοι και Κούρδοι ενωθείτε. Η ειρήνη είναι το καλύτερο φάρμακο».

Εκκλήσεις για αποκλιμάκωση της έντασης έκαναν επίσης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέντ Νταβούτογλου που με μήνυμά του στο Twitter ζήτησε από τους πολίτες «να παραμείνουν ήρεμοι» και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κάλεσε τους συμπολίτες του «να λογικευθούν».

Από την πλευρά του πάντως ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε δηλώσεις του, αφού επιτέθηκε κατά της Hurriyet και της Sabah (πριν από την επίθεση στα γραφεία τους), υποσχέθηκε να μην εγκαταλείψει τη χώρα «στα χέρια των τρομοκρατών». Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο μήνυμά του από την άλλη χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης και γραφείων πολιτικών κομμάτων.

Εκατοντάδες είναι οι επιθέσεις εναντίον κουρδικών στόχων από οπαδούς του Ερντογάν και ψηφοφόρους του Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης (MHP), στο οποίο έχουν έντονη παρουσία οι Γκρίζοι Λύκοι. Σε ολόκληρη την Τουρκία γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) και κουρδικά καταστήματα υπέστησαν ζημιές, ενώ Κούρδοι πολίτες τραυματίστηκαν.



πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top