GuidePedia

0

Μία τεράστια “τρύπα στο νερό”, μέσα στο οποίο άνθρωποι θα συνεχίζουν να πνίγονται άδικα ,έχοντας μάλιστα πληρώσει τους δουλέμπορους ακριβότερα θα είναι η “στρατιωτική επιχείρηση” που σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι για να αντιμετωπίσουν την βόμβα της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

Θα σταματήσουν με “στρατιωτική δράση” πως τα φουσκωτά και τα σκάφη των δουλεμπόρων; Θα εμποδίσουν πως τους επιβαίνοντες να πηδάνε στη θάλασσα, μόλις εντοπιστούν από κάποιο πολεμικό πλοίο; Και θα κάνουν τι τα πληρώματα των πολεμικών; Θα τους αφήνουν να πνιγούν στη θάλασσα; Ή μήπως θα βουλιαζουν τα σκάφη των δουλεμπόρων;

Κάποιος να τους προσγειώσει στην πραγματικότητα.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και σύνθετο απ΄ ότι θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε. Δεν είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι ,απλά για να δείξουν ότι κάτι κάνουν να υιοθέτουν τις ανοησίες που υποστηρίζουν οι ακροδεξιοί σ΄ όλη την Γηραιά ήπειρο.

Μπορούν οι νηοψίες και άλλες “ναυτικές δραστηριότητες” να μειώσουν το τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και Ιταλίας κυρίως; Όχι είναι η απάντηση. Θα κάνουν πιο δύσκολο το ταξίδι των μεταναστών,αυτό είναι αλήθεια. Αλλά η απελπισία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων που απλά θέλουν να πατήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος δεν πρόκειται να “νικηθεί” από τα πολεμικά πλοία που θα πλεύσουν στη Μεσόγειο ως “μπαμπούλες”. Το επιπλέον πρόβλημα που θα προκαλέσουν στους απελπισμένους είναι ότι θα πρέπει να πληρώσουν ακριβότερα τους δουλέμπορους που είναι βέβαιο ότι λόγω…δυσκολιών θα ανατιμήσουν προς τα πάνω τα “τιμολόγιά” τους. Για ένα “ταξίδι” που όλο και συχνότερα πια αποδεικνύεται θανατηφόρο για όσους τους πληρώνουν για το οργανώνουν!

Το αμερικανικό think tank Stratfor έχει γράψει σε ανάλυσή του εδώ και αρκετό καιρό για την βέβαιη αναποτελεσματικότητα των ναυτικών επιχειρήσεων κατά της μετανάστευσης. Επεσήμανε ότι είναι λάθος οι Ευρωπαίοι να συγκρίνουν τη σχετική επιτυχία που είχαν οι περιπολίες ναυτικών δυνάμεων κατά της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν. Είναι τελείως διαφορετικό αυτό το πρόβλημα από το θέμα της μετανάστευσης. Οι ναυτικές περιπολίες κατά των πειρατών είχαν επιτυχία ,γιατί έκαναν το εγχείρημα των πειρατών τόσο ακριβό που τελικά αποδέχτηκαν ότι δεν συμφέρει να το συνεχίσουν με την ένταση που το έκαναν. Για να πάρουν τα χρήματα που ζητούσαν έπρεπε η επιχείρηση πειρατείας να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Και οι επεμβάσεις πολεμικών πλοίων δεν το επέτρεπαν όλο και συχνότερα.

Αντιθέτως οι δουλέμποροι απελπισμένων ανθρώπων πληρώνονται πολύ προν ξεκίνησουν τα “ταξίδια αυτοκτονίας” σε Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Αδιαφορούν τελείως αν οι μετανάστες θα πνιγούν και γι΄ αυτό τους “συμβουλεύουν” να πέφτουν στη θάλασσα μόλις εντοπιστούν! Δεν τους νοιάζει αν τα σκάφη τους βουλιάζουν ή χάνονται ,γιατί τα κέρδη που έχουν τους επιτρέπουν με άνεση να τα αντικαθιστούν άμεσα.

Επιπλέον υπολογίζουν ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη δεν μπορεί να αντέξει άλλα τηλεοπτικά πλάνα με πτώματα μικρών παιδιών σε ακτές . Και θεωρούν περίπου βέβαιο ότι η “ναυτική εκστρατεία” των ευρωπαίων σύντομα θα περιοριστεί σε τυπική παρουσία ναυτικών δυνάμεων με την “λογική” που προαναφέραμε: να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε.

Ίσως να είναι πιο ρεαλιστικό το σχέδιο που προβλέπει χερσαίες επιχειρήσεις στα “στρατηγικά σημεία” των δουλεμπόρων. Εκεί που έχουν τις “υποδομές” τους. Αλλά κι αυτό το σχέδιο δεν εξασφαλίζει το τέλος του προβλήματος που έχει πάρει διαστάσεις τραγωδίας.

Όσο σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία κυρίως, αλλά και το Ιράκ και το Αφγανιστάν ,η ανθρώπινη ζωή εξακολουθεί να έχει “μηδενική αξία” , τα καραβάνια των απελπισμένων ανθρώπων δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη. Δεν έχουν την πολυτέλεια να σταματήσουν να προσπαθούν. Και δεν τους ενδιαφέρει αν είναι ευπρόσδεκτοι. Το πρώτο ζητούμενο γι΄ αυτούς είναι να κοιμηθούν ένα βράδυ χωρίς το φόβο ότι θα ξυπνήσουν στον άλλο κόσμο! Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Όλα τα υπόλοιπα τα αντιμετωπίζουν,ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα. Το πως θα περάσουν το φουρτουνιασμένο Αιγαίο, που θα αποβιβαστούν και που θα καταλήξουν είναι δευτερύοντα σε σχέση μ΄ αυτά που ζουν κάθε μέρα στην Συρία, τη διαλυμένη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ναι , ανάμεσα στους απελπισμένους “περνάνε” στην Ευρώπη και φανατικοί. Κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει ή να το αρνηθεί. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να αποτελεί το άλλοθι και τη δικαιολογία μας για να συνηθίσουμε ότι κάθε μέρα στις θάλασσές μας θα επιπλέουν πτώματα πνιγμένων.

Συνεπώς η Ευρώπη καλό θα είναι να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για το πως θα παρέμβει για “σβήσει φωτιές” σε περιοχές του πλανήτη από τις οποίες ξεκινούν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Από το να κοιτάνε οι βορειοευρωπαίοι -κυρίως- πως θα την “γλιτώσουν” και πάλι ,ας δεχτούν να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η Ευρώπη πάντα πρέπει να διεκδικεί στις διεθνείς εξελίξεις. Ας πιέσει με κάθε τροπο για την άμεση εξομάλυνση της κατάστασης στις περιοχές που έχουν και με δική της ευθύνη αποσταθεροποιηθεί . “Παράγοντας” κάθε μέρα όλο και περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top