GuidePedia

0


Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και μόλις λίγα 24ωρα από την κυνική ομολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι το κόμμα του αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη του στυγερού εγκλήματος, η Χρυσή Αυγή αύξησε στη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση τις δυνάμεις της.

Το ποσοστό που έλαβε έφτασε το 6,96% σε σχέση με το 6,28% που είχε πάρει στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, νούμερο που τις εξασφαλίζει την τρίτη θέση και 18 έδρες στη Βουλή, δηλαδή μία παραπάνω σε σχέση με αυτές που είχε μέχρι σήμερα. Οι ψηφοφόροι της, ωστόσο, μειώθηκαν σε σχέση με τον Ιανουάριο –κυρίως λόγω της αποχής- καθώς χθες την ψήφισαν περίπου 360.000 πολίτες σε σχέση με τους 388.387 που ήταν στην προηγούμενη αναμέτρηση.

Η ηγεσία του κόμματος βιάστηκε, πάντως, να προεξοφλήσει ποσοστά άνω του 8% -πριν ακόμα κλείσουν οι κάλπες- φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να γράψει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι «από αύριο το πρωί η Χρυσή Αυγή θα είναι και επισήμως αξιωματική αντιπολίτευση γιατί κλείδωσε η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας».

Η αμετροέπεια και η κυνική ομολογία ενός εγκλήματος δεν πτοούν, ωστόσο, την εκλογική βάση του κόμματος. Στο περιβάλλον του δολοφονημένου Φύσσα θλίψη προκάλεσε το γεγονός ότι περίπου 2.650 συνδημότες του Παύλου στο Κερατσίνι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή καθιστώντας την τρίτη πολιτική δύναμη στο Δήμο με 8,10%, σε σχέση με το 7,48% του Ιανουαρίου.

Ενίσχυση των ποσοστών σημειώθηκε σε ολόκληρη την περιφέρεια της Β’ Πειραιώς, όπου οι χρυσαυγίτες πήραν 8,4% (σε σχέση με το 7,8%). Ακόμα και στην περιοχή της Νίκαιας, από όπου οργανώθηκε το τάγμα εφόδου που έριξε νεκρό τον Παύλο, η ακροδεξιά οργάνωση έλαβε 9,82%.

Οι εκλογικές περιφέρειες στις οποίες σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά των χρυσαυγιτών είναι: Λακωνία 12,06% (σε σχέση με 10,47% τον Ιανουάριο), Πέλλα 9,32 % (7,56%), Ημαθία 9,19% (7,48%), Αττική 8,87% (8,44%), Σάμο 8,38% (5,54%), Δωδεκάνησα 7,92% (5,53%). Η εκτόξευση των ποσοστών σε Σάμο και Δωδεκάνησα αποδίδεται στο μεταναστευτικό, αφού σε νησιά όπως η Κως οι χρυσαυγίτικες ψήφοι σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Αντιθέτως, η Κρήτη σε ακόμα μία εκλογική διαδικασία έριξε «μαύρο» δίνοντας ποσοστά κάτω του 4% σε Ηράκλειο, Λασίθι και Ρέθυμνο. Ενδεικτικό είναι ότι στα Ανώγεια δεν βρέθηκε ούτε ένας πολίτης να ψηφίσει Χρυσή Αυγή.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top