GuidePedia

0

Η ηγεσία της γερμανικής εταιρείας Ραϊνμετάλ διαπραγματεύθηκε στα τέλη Ιουλίου με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αμύνης (Π. Καμμένος) προκειμένου να δοθεί αποζημίωση για τις δωροδοκίες που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.
Γράφει ο TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ 

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της γερμανικής εταιρείας και μετά την εμφάνιση στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή του νομικού της εκπροσώπου, που παρέδωσε στις ελληνικές δικαστικές αρχές τον συμβιβασμό της γερμανικής εταιρείας με την εισαγγελία της Βρέμης έναντι του ποσού των 40 εκατ. ευρώ. Ο συμβιβασμός αφορούσε ομολογημένες από την πλευρά της εταιρείας δωροδοκίες για την προμήθεια του συστήματος ASRAD, σύμβαση αξίας ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Αρμιν Πάπεργκερ είχε πει σε δηλώσεις του ότι «στη Rheinmetall κάναμε λάθη και αναλαμβάνουμε την ευθύνη… Στο μέλλον θα προτιμήσουμε να μην πάρουμε ένα συμβόλαιο παρά να προχωρήσουμε σε αμφίβολης νομιμότητας πληρωμές».

Οι δηλώσεις του Πάπεργκερ έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς προΐσταται της Ενωσης των Γερμανών παραγωγών αμυντικού υλικού.

Η εταιρεία αποδέχθηκε πληρωμές μιζών από τον αντιπρόσωπό της Πάνο Ευσταθίου ύψους 10 εκατ. Για την παραδοχή αυτή θα πληρώσει πρόστιμο 300.000 ευρώ, το περιθώριο κέρδους που η εισαγγελία θεωρεί ότι αποκόμισε σε φόρους, επειδή τα ποσά των δωροδοκιών (36,7 εκατ. και 6,4 εκατ.) είχαν δηλωθεί ως έξοδα επί των πωλήσεων, κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην αλήθεια. Συνολικά, η εταιρεία πλήρωσε για «μίζες» στο συμβόλαιο αυτό 43 εκατ. ευρώ.

Η παραδοχή αυτή οδηγεί κατά την πεποίθηση εισαγγελικών κύκλων ότι η εταιρεία είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει την καταδίκη για αστικές ευθύνες που έχει ήδη εγερθεί από τις ελληνικές αρχές ακριβώς με βάση το κείμενο αυτού του συμβιβασμού. Ο ανακριτής της υπόθεσης Γαβριήλ Μαλλής έχει υπολογίσει την υλική ζημία του Δημοσίου στη σύμβαση των ASRAD αλλά και του συστήματος βολής των υποβρυχίων στα 32 εκατ. ευρώ όπως φαίνεται από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Καθημερινή».

Ωστόσο, άλλες πηγές «κοντά» στην υπόθεση από τις τάξεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων αναφέρουν ότι το ποσό αυτό είναι το σύνολο της αμοιβής του αντιπροσώπου των δύο γερμανικών εταιρειών κ. Παν. Ευσταθίου.

Τον Μάρτιο η εταιρεία απέστειλε επιστολή στον κ. Καμμένο, ζητώντας του έναρξη συζητήσεων για τον συμβιβασμό, με σκοπό να αποσυρθούν οι αστικές αξιώσεις της εισαγγελίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», στη συνάντηση ανάμεσα στον κ. Π. Καμμένο και την ηγεσία της γερμανικής εταιρείας, ο πρώην υπουργός Αμυνας είπε ότι έχει δώσει εντολή στη σχετική επιτροπή που θα διαπραγματευθεί να μην αποδεχθεί ως ηθική βλάβη ποσό μικρότερο του διπλασίου του ύψους του συμβιβασμού στη Βρέμη. «Αυτό θα οδηγούσε στην εξωπραγματική ηθική βλάβη των 80 εκατομμυρίων» είπε πηγή της αγοράς με γνώση των διαπραγματεύσεων αυτών.

Αντίστοιχες απαιτήσεις επιθυμεί να προβάλει η ελληνική πλευρά στο ζήτημα του επιτοκίου έτσι ώστε το ποσό της αποζημίωσης να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ για μία σύμβαση που αγγίζει τα 160 εκατομμύρια.

Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι για το ζήτημα του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των υποβρυχίων η Ραϊνμετάλ δεν έχει αναγνωρίσει ευθύνη σε πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της. Για το ζήτημα του ηλεκτρονικού συστήματος των υποβρυχίων αλλά και των αρμάτων Λεο-2 η εισαγγελία έχει απαγγείλει κατηγορίες εναντίον και άλλων φυσικών προσώπων, Ελλήνων και Γερμανών.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top