GuidePedia

0

Συνεχίζεται από το Ισραήλ η πολεμική ρητορεία εναντίων της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Yuval Steinitz να κάνει σκληρές δηλώσεις εναντίων της κυβέρνησης των Η.Π.Α.

«Αν ήμουν Αμερικανός, θα είχα αντιταχθεί στη συμφωνία", δήλωσε ο Steinitz "Θα είχα αντιταχθεί στη συμφωνία γιατί διασφαλίζει στο Ιράν τη δυνατότητα γίνει πυρηνική δύναμη ικανή να παράγει δεκάδες ατομικές βόμβες ανά μήνα, σε 10 χρόνια από σήμερα. " άποψη την οποία ενστερνίζονται και αρκετοί Ρεπουμπλικανοί στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Οι σκληρές δηλώσεις έρχονται μετά και από όσα είπε ο Πρόεδρος Οbama σε ομιλία που εκφώνησε στην Ουάσινγκτον "Η απόρριψη της συμφωνίας από το Κογκρέσο (που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) θα έφερνε οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση, η οποία θα ήταν αποφασισμένη να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αντιμέτωπη με μία και μόνη επιλογή: άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Και αυτό δεν το λέω για να προβοκάρω. Είναι γεγονός" ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα σήμερα η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα δημοσίευσε σύμφωνα με την εφημερίδα ''Πρώτο θέμα'' το παρακάτω άρθρο στο οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα αποτελέσματα της συμφωνίας.

Στο το πλήρες άρθρο της η κυρία Ιρίτ Μπεν-Άμπα γράφει:

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των χωρών P5+1 και το Ιράν (JCPOA) για το πυρηνικό του πρόγραμμα αποτελεί απειλή για την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα καθώς για την σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία δεν εμποδίζει το Ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Αντιθέτως, ανοίγει δύο δρόμους για την απόκτηση της βόμβας από το Ιράν. Το Ιράν μπορεί να αποκτήσει τη βόμβα είτε με την τήρηση της συμφωνίας είτε με την παραβίασή της. Η συμφωνία θα επιτρέψει στο Ιράν να συνεχίσει την ανάπτυξη προηγμένων φυγοκεντρωτών με πλήρη διεθνή νομιμοποίηση.

Οι περιορισμοί στο πυρηνικό πρόγραμμα θα αρθούν αυτόματα σε 10 χρόνια, επιτρέποντας τον απεριόριστο εμπλουτισμό ουρανίου με ακόμα πιο προηγμένους φυγοκεντρωτές.Αυτό εγγυάται πρακτικά ότι το Ιράν θα μπορέσει να συγκεντρώσει ένα ολοκληρωμένο πυρηνικό οπλοστάσιο σε μια δεκαετία. Τότε, ο χρόνος που θα απομένει για την κατασκευή βόμβας θα είναι σχεδόν μηδαμινός. Επιπρόσθετα, το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα θα αρθεί σε 5-8 χρόνια, δίνοντας την δυνατότητα στο Ιράν να κατασκευάσει, να προμηθευτεί και να πουλήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που θα φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Η συμφωνία προβλέπει ακόμα και την διάλυση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων που φέρει την ευθύνη για την επίβλεψη των περιορισμών στα συμβατικά όπλα του Ιράν σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επομένως, δεν θα υπάρχει κανένας έλεγχος στα συμβατικά όπλα ακόμα και όταν το εμπάργκο θα βρίσκεται σε ισχύ. Ακόμα και κατά την διάρκεια των δέκα χρόνων της συμφωνίας, οι έλεγχοι στο Ιράν θα είναι αναποτελεσματικοί.

Η συμφωνία δεν θα κάνει απολύτως τίποτα για να αποτρέψει πιθανές μυστικές πυρηνικές δραστηριότητες σε μη δηλωμένες εγκαταστάσεις. Δεν προβλέπει ελέγχους "οποτεδήποτε και οπουδήποτε." Αντίθετα, οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) θα μπορούν να επισκεφθούν ύποπτες πυρηνικές εγκαταστάσεις μόνο εφόσον το Ιράν ανταποκριθεί σε αίτημα της IAEA για επιπρόσθετους ελέγχους. Τα στοιχεία που δίνονται στην IAEA θα προέρχονται από το Ιράν. Αφού δώσει απάντηση, το Ιράν θα έχει μια προειδοποίηση 24 ημερών πριν την άφιξη των επιθεωρητών. Ακόμα και όταν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση των 24 ημερών, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός επιβολής της συμφωνίας στην περίπτωση που το Ιράν δεν επιτρέψει την πρόσβαση στην τοποθεσία. Αντίθετα, μια Κοινή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει απόφαση μέσα σε 65 ημέρες, με μια χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει και μήνες. Αυτό δίνει άπλετο χρόνο στην Τεχεράνη ώστε αποκρύψει τα περισσότερα στοιχεία μυστικών πυρηνικών δραστηριοτήτων. Όταν υπάρχει διαφωνία για τους ελέγχους, αντί για μέτρα επιβολής, ο συγκεχυμένος μηχανισμός επίλυσης διαφορών βασίζεται στην συναίνεση των πλευρών, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα παραλύει ανάλογα με τις επιθυμίες του Ιράν. Αυτή η ασάφεια θα λειτουργήσει προς όφελος του Ιράν. Όπως και οι Βόρειο Κορεάτες, οι Ιρανοί έχουν αποδείξει ότι είναι ειδικοί στην χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας σε ότι αφορά στην απόκρυψη και προώθηση του πυρηνικού τους προγράμματος.

Το Ιράν περιφρόνησε κατάφορα τις προηγούμενες δεσμεύσεις του στη Συνθήκη για την Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT) και άλλες συνθήκες και μπορεί κάλλιστα να αναπτύξει ένα παράλληλο μυστικό πρόγραμμα πυρηνικού οπλοστασίου. Η άρση των κυρώσεων που προβλέπεται στην συμφωνία σημαίνει ότι γρήγορα το Ιράν θα αποκομίσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα τους επόμενους μήνες, κάτι που θα του επιτρέψει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο το ήδη εκτεταμένο δίκτυο χρηματοδότησης και υποστήριξης της τρομοκρατίας που διαθέτει στην περιοχή και ανά τον κόσμο. Θεωρητικά, οποιαδήποτε από τις δυνάμεις των χωρών P5 μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου τις κυρώσεις μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως εάν χρησιμοποιηθεί αυτή η επιλογή, το Ιράν θα ακυρώσει την συμφωνία, κάτι που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε εκείνες τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν τις επιπτώσεις της ενεργοποίησης εκ νέου των κυρώσεων.

Με την άρση των κυρώσεων, η υποστήριξη του Ιράν σε τρομοκρατικές οργανώσεως όπως είναι η Χαμάς, η Χεζμπολάχ, οι Σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ και η Αλ Κάιντα στη Υεμένη, όπως και οι αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του στις χώρες του Κόλπου και στη Λιβύη θα ενταθούν. Τρομοκρατικές ενέργειες με την υποστήριξη του Ιράν έχουν πραγματοποιηθεί σε μακρινά σημεία του πλανήτη όπως είναι η Ινδία και η Ταϊλάνδη, αλλά και στην κοινή μας στρατηγική γειτονία της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Παραδείγματα αποτελούν η βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας από την Χεζμπολάχ με ιρανική υποστήριξη τον Ιούλιο του 2012 κατά την οποία σκοτώθηκαν 5 Ισραηλινοί και ένας Βούλγαρος πολίτης, καθώς και οι σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές ενέργειες από πράκτορες της οργάνωσης που αποκαλύφθηκαν στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2012 και τον Ιούνιο του 2015. Η ανεμπόδιστη πορεία του Ιράν προς τα πυρηνικά όπλα πιθανόν να πυροδοτήσει και μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή με χώρες όπως είναι η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και η Αίγυπτος, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τις λεπτές ισορροπίες ασφάλειας με αρνητικές προεκτάσεις για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενώ πολλές χώρες στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και οι χώρες του Κόλπου, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην συμφωνία και απειλούνται από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, η απειλή είναι ιδιαίτερα έντονη για το Ισραήλ. Κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά, το Ιράν συνέχισε να κάνει εκκλήσεις για την εξόντωση του Ισραήλ, ενώ παρείχε επιθετικά όπλα σε Ιρανούς συμμάχους στα Ισραηλινά σύνορα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει την τρομοκρατία που στοχοποιεί Ισραηλινούς και Εβραίους ανά τον κόσμο. Οι ελπίδες ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει το Ιράν να μετριάσει την συμπεριφορά του και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις είναι αμφίβολες. Μόλις λίγες μέρες μετά την υπογραφή της, μπροστά σε πλήθος που φώναζε "Θάνατος στην Αμερική," "Θάνατος στο Ισραήλ," ο Ανώτατος Πνευματικός Ηγέτης, Αγιατολάχ Αλι Χαμεινεϊ, καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική του και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Το υποθετικά πιο "μετριοπαθές" καθεστώς του προέδρου, Χασάν Ρουχανί, είναι στην πραγματικότητα ένα καθεστώς που παραβιάζει κατά συρροή τα ανθρώπινα δικαιώματα. 570 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Ιράν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Η έκθεση του State Department των ΗΠΑ για το Ιράν το 2015 υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μία χώρα που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε σχέση με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την υποστήριξη της τρομοκρατίας. Οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού Ιράν επισημάνθηκαν στους στρατηγικούς μας εταίρους στην Ελλάδα στις πρόσφατες επισκέψεις των Ελλήνων Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, κ. Νίκο Κοτζιά και κ. Πάνου Καμμένου στο Ισραήλ. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών, υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι ένα ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο σε συνδυασμό με βαλλιστικούς πυραύλους δεν αποτελεί μόνο σοβαρό κίνδυνο για την Μέση Ανατολή αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο. Η αντίστροφη μέτρηση για να αποκτήσει το Ιράν την ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων έχει αρχίσει. Σε 5 χρόνια θα αρθεί το εμπάργκο στα συμβατικά όπλα.Σε οκτώ χρόνια το Ιράν θα έχει την δυνατότητα να αποκτήσει τεχνολογία βαλλιστικών πυραύλων και σε δέκα χρόνια θα έχει απεριόριστους πυρηνικούς φυγοκεντρωτές.

Αυτό δεν είναι ένα πρόγραμμα αφοπλισμού, αλλά ένα πρόγραμμα μετατροπής του Ιράν σε χώρα με ικανότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων, η οποία απειλεί την περιοχή και ολόκληρη την υφήλιο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top