GuidePedia

0

του Ιωάννη Μιχαλέτου

Ο παραδοσιακός "ρόλος" των Βαλκανίων ως το μαλακό υπογάστριο της υπόλοιπης Ηπειρωτικής και όχι μόνο,Ευρώπης, δείχνει να επιβεβαιώνεται με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και κυρίως σε σχέση με την ύπαρξη του Ισλαμικού κράτους και τις προσπάθειες τόσο αυτού όσο και πολλών άλλων Τζιχαντιστικών ομάδων να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρεσβευτής στις ΗΠΑ σε μια πρόσφατη συνέντευξη του δήλωσε ότι η πλειονότητα πολεμικών όπλων όπως ΑΚ-47, στη χώρα του που βρίσκονται στα χέρια Ισλαμιστών και εγκληματιών προέρχονται από τα Βαλκάνια. Επιπλέον οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 2015, διεξήχθησαν με Καλάσνικοφ από τη Βοσνία, όπως ο παρόν ιστότοπος είχε αποκαλύψει με σχετικές λεπτομέρειες.("Βαλκανική "εμπλοκή" στην επίθεση στο Παρίσι")

Επιπροσθέτως τα Βαλκάνια εξακολουθούν να παραμένουν ένας βασικός άξονας διακίνησης ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς την Ε.Ε., εισαγωγής και αναδιανομής κοκαίνης από τη Νότια Αμερική, διακίνησης γυναικών και παράνομων μεταναστών, όπως και κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο όπλων και άλλες έκνομες και λίαν σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες (εμπόριο οργάνων, παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών, άτυπο δουλεμπόριο, λαθρεμπόριο καυσίμων, ηλεκτρονικό έγκλημα, κοντραμπάντο καπνού, τοκογλυφίες-παρατράπεζες, και διακίνηση απομιμήσεων), ο συνολικός τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή ξεπερνά τα 70 δις Ευρώ και αποτελεί σημαντικό τμήμα του ΑΕΠ. 

Η περαιτέρω πτώση του βιοτικού επιπέδου και της Ελλάδος σε άθροισμα των δυσεπίλυτων κοινωνικό-οικονομικών προβλημάτων των γειτονικών χωρών θα μετατρέψει όλα τα Βαλκάνια με μαθηματική ακρίβεια τα επόμενα έτη στο "Μεξικό" της Ε.Ε. Προφανώς αυτό το περιβάλλον αποτελεί το ιδανικό εφαλτήριο για την εξάπλωση πάσης φύσεως τρομοκρατικών ομάδων από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χώρα της περιοχής όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία υποτίθεται ότι βρίσκεται κοντά στην ένταξη της στην Ε.Ε., είναι τοποθετημένη , από τις αρχές του 2014 στη μαύρη λίστα της επιτροπής ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ίδια σειρά μαζί με τη Βόρεια Κορέα και συναφή καθεστώτα. Το 2011 η ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ σε ειδική έκθεση της επεσήμανε ότι διακινούνται 4 εκατομμύρια όπλα στα Βαλκάνια από λαθρεμπόρους και το γεγονός αυτό αποτελεί μείζονα απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης.

Μεταξύ 2006-2009 Αλβανικές κρατικές εταιρείες όπλων είχαν εμπλακεί σε διεθνή σκάνδαλα προώθησης παράνομου οπλισμού σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, Τσάντ, Λιβύη, Σουδάν ενώ από το 2011 και εντεύθεν η Αλβανία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, Σερβία αλλά και η Κροατία αποτελούν χώρες αποστολής μαζικού παράνομου οπλισμού που καταλήγει εν πολλοίς στα χέρια τρομοκρατών στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν τα θέματα της ύπαρξης ισχυρότατων κυκλωμάτων προμήθειας πλαστών εγγράφων όπως διαβατηρίων, ταξιδιωτικών θεωρήσεων, διπλωμάτων οδήγησης, τίτλων σπουδών και αστυνομικών ταυτοτήτων. Ασφαλώς η ενδημική διαφθορά στους δημόσιους τομείς διευκολύνει έτι περαιτέρω τόσο οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα όσο και παραστρατιωτικά και τρομοκρατικά, εντείνοντας διαρκώς το ζήτημα και τις σχετικές ανησυχίες. Η πληθώρα συστημάτων άτυπων πληρωμών και διακίνησης κεφαλαίων όπως το σύστημα «Χαβάλα» αλλά και χιλιάδες εταιρείες βιτρίνες, προωθούν επιπλέον την αρνητική δυναμική όλων των ανωτέρω καταστάσεων.

Οι αυξανόμενες αγοραπωλησίες φορητού οπλισμού και εκρηκτικών που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες στα Δυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με την έκρυθμη κατάσταση στα Σκόπια,επιβαρύνουν επιπλέον την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή, σε άθροισμα της επιστροφής ουκ ολίγων Αλβανών και Βόσνιων Τζιχαντιστών στους τόπους καταγωγής τους.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες επιθέσεις Τζιχαντιστών στην ΕΕ το προσεχές διάστημα και λίαν πιθανό με άμεση ή έμμεση σύνδεση με τις Βαλκανικές χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top